Endelig pride i Ålesund

— Ålesund skal være en by med plass og trygghet for alle, sier Eva Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund. Tirsdag 28. august ble regnbueflagget heist i store deler av Sunnmøre i anledning Ålesund Pride.

Publisert

— Ålesund skal være en by med plass og trygghet for alle, sier Eva Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund. Tirsdag 28. august ble regnbueflagget heist i store deler av Sunnmøre i anledning Ålesund Pride.

Ålesund Pride arrangeres for første gang 30. august – 2. september i regi av FRI Ålesund og Ålesund Sentrumsforening. Nesten hele Sunnmøre kler seg i regnbuens farger for å vise at regionen skal skal være en plass for alle. Det ble historisk når Ålesund og hele ni omlandskommuner tirsdag 28. august heiste regnbueflagget utenfor rådhuset sitt, og på andre sentralt beliggende plasser.

Kommunene Skodje, Ørskog, Sandøy, Giske, Sula, Haram, Sykkylven, Stordal og Hareid vil sammen med Ålesund vise at de er mangfoldige samfunn der alle kan være seg selv og elske den de vil. I flere av kommunene var det ordføreren som heiste flagget, mens i andre kommuner var det varaordføreren. I Hareid, Haram og Sandøy stilte formannskapet opp og deltok i sermonien.

– Like rettigheter

I Ålesund var det ordfører Eva Vinje Aurdal som sto for heisingen av regnbueflagget.

— Ålesund skal være en by med plass og trygghet for alle. Derfor er Ålesund kommune en stolt støttespiller for Ålesund Pride. Vi vil vise at vi står aktivt i mot diskriminering, intoleranse og fordommer. Vi vil vise at vi står opp for like rettigheter for alle menneske, uansett kjønn, identitet, etnisitet, tro eller seksuell orientering, sier Eva Vinje Aurdal.

Selve Ålesund Pride åpner for fullt torsdag 30. august kl. 12 med festivalområde i Kipervika. På kvelden er det åpningsfest på Brooklyn og live musikk på Keiser`n Pub på festivalområdet. Siden går det slag i slag fram til søndag 2. september.

Ordføreren oppfordrer innbyggerne i Ålesund til å delta på de ulike arrangementene og å gå i paraden lørdag 1. september.

– Pride er i sitt fargerike mangfold også en markering av alvor om å vise solidaritet med alle de som ikke kan eller tør å gå. Pride er en påminnelse om situasjonen for alle de LHBT-personer som opplever mobbing, diskriminering og trakassering hver eneste dag. Ikke minst i landene i verden der religiøse og politiske koder og lover gjør det livsfarlig å stå frem og ta frie valg. Internasjonal solidaritet må handle om å jobbe for disse menneskene sine rettigheter, sa ordfører Eva Vinje Aurdal i en appell da hun i dag heiste regnbueflagget utenfor Ålesund Rådhus.

En oppreisning

Vinje Aurdal understreket også at kampen ikke er over og at det er en kamp for demokratiet å sikre alle menneske like muligheter til å kunne påvirke og delta i samfunnet, uavhengig av kjønnsidentitet, seksuell orientering og bakgrunn.

— På vegne av Ålesund kommune så er jeg kjempeglad for at vi nå endelig skal feire pride her, og at vi skal feire tolleranse og likeverd. Det er sterk symboleffekti i dette, sier Vinje Aurdal til Blikk og legger til at LHBT+ lenge har vært undertrykt i Norge og det har vært spesielt vanskelig for skeive å bo i småbyer som Ålesund.

— Dette er en oppreisning. Spesielt med tanke på debatten som var da Ålesund skulle vedta handlingsplan for LHBT i 2003, der den daværende ordføreren kom med en del negative uttalelser. Derfor er det ekstra godt å få representere Ålesund og heise regnbueflagget, forteller Vinje Aurdal som også mener at det er på tide å revidere den nå 15 år gamle planen.

— Vi har er særskilt ansvar som politikere å vise vei og sørge for holdningsendringer slik at vi får et godt samfunn for alle, sier Eva Vinje Aurdal til Blikk.

Selv om pridearrangementene først starter torsdag 30. august har allerede AaFK rukket å sparke dele hele i gang. 26. august spilte Aafk hjemmekamp mot Nest/Sotra, og markerte sin støtte gjennom å skifte ut corner-flagg med regnbueflagg og stille med røde kort mot homohets.

Torsdag 30. august åpner også festivalområdet i Ålesund sentrum. I løpet av de fire neste dagene blir det flere seminarer der fokus settes på et inkluderende arbeidsliv, toleranse og ekstremisme, samt filmvisning, gudstjeneste, fester og ikke minst parade.

Mer info: Ålesund Pride på Facebook