Fotballproffen Robbie Rogers vet bedre enn de fleste at hemmeligheter kan knuse en, men etter at han sto fram som homofil, har fotball-karrieren tatt en annen vending enn han hadde trodd.

Fram til fotballspilleren Robbie Roberts var 25 år, levde han med lammende frykt for at hans store hemmelighet ville koste ham karrieren som fotballspiller. Rogers, som spilte for blant annet Leeds, var overbevist om at han kunne fortsette å være fotballproff. Eller åpen som homofil. Men han var også overbevist om at han ikke kunne være begge deler.

Justin Fashanu var førstemann
Det har ikke vært lett å stå fram som homofil i fotballens verden. I 1990 ble Justin Fashanu den aller første britiske fotballproffen som sto fram offentlig. Han måtte tåle nedsettende tilrop fra tribunene og grove vitser fra lagkamerater. Tilbudene fra toppklubber lot vente på seg etter at han sto fram i tabloidavisen The Sun, og han endte karrieren som trener for Maryland Mania i USA. Han tok sitt eget liv i 1998, etter å ha blitt beskyldt for voldtekt av en 17 år gammel gutt. Fashanu skrev i sitt avskjedsbrev at sexen var frivillig og at han følte seg forhåndsdømt fordi han var homofil. Mediaoppmerksomheten og den offentlige skittentøyvasken i britisk tabloidpresse etter Sun-intervjuet i 1990, kan ha vært med på å skremme andre fotballspillere fra å være åpne om sin seksualitet.

Rogers Godt mottatt
Som 25-åring la Roberts ballen på hylla og gikk ut av skapet. Men istedenfor avvisningen han forventet fra lagkamerater, fans og familie, ble han hyllet for sin åpenhet, og sett på som en rollemodell for andre. Selv om han hadde bestemt seg for å legge opp karrieren som fotballspiller, rykket det i fotballfoten da han fikk muligheten til å spille for LA Galaxy.
– Jeg var redd for å begynne å trene igjen, Jeg var bekymret for hvordan jeg ville bli behandlet i garderoben og på stadion. Jeg hadde masse frykt, men jeg savnet fotball, sier Roberts i et radiointervju med BBC.

– Jeg innså at jeg hadde en mulighet til å drive med en sport jeg elsker, og også hjelpe folk, sier Rogers, som ikke angrer på at han valgte å satse på fotballen igjen, tross frykten for homofobi.
– Folkene i Galaxy var fantastiske. Første dagen var litt rar, med folk som var usikre og gikk på nåler. Etter de første dagene vil jeg si at alt var fullstendig greit. Jeg ble behandlet på samme måte som alle andre. Å reise med laget har vært fint, og jeg har ennå ikke hørt noe homofobisk. Og selv om jeg skulle høre det, er jeg på et sted i livet mitt nå, der jeg ville synes mer synd på dem. Jeg bryr meg bare ikke,» sier Roberts til BBC.

Delvis fansens skyld
Amerikaneren tror publikumkulturen, særlig i England, har stor medvirkning til at fotballspillere ikke tør stå fram som homofile. Han oppfordrer fotballsupporterne til å tenke igjennom hva de roper.
– Supportere må skjønne at det de roper til spillere, altså, du må tenke gjennom hva du sier, sier Rogers til BBC.
Likevel tror han ikke at den jevnlige fotballsupporteren er særlig homofob.
– Av en eller annen grunn så jeg tror ikke det. De er bare så engasjerte at de vil gjøre alt de kan for hjelpe laget sitt, sier han og fortsetter:
– Det folk sier på stadion reflekterer ikke hva de står for. Folk tar bare litt av noen ganger, jeg lærte det mens jeg var i England, sier Rogers.

Tror på Leeds-aksept
Men i etterkant tror han at fansen ville ha akseptert ham, dersom han hadde fortalt at han er homofil, også i Leeds.
– På den tiden tenkte jeg at det ville være umulig å komme ut av skapet i Leeds, men når jeg ser tilbake, så tror jeg fansen ville vært støttende. Leeds-supporterne er gærne og engasjerte, men de ville tatt meg for den jeg er og for hva jeg har vært igjennom og tatt meg under vingene sine, sier Rogers.
– I garderoben ville det kanskje ha vært litt pinlig de første dagene, og at gutta ville blitt usikre på  hva de skulle si. Men jeg tror de ville vært støttende … Jeg tror ikke det ville ha vært sånt et stort problem, sier Rogers.

Skjulte seg bak ballen
25-år gamle Rogers var tidligere på USAs landslag. Fotballspilleren skrev på bloggen sin at han hadde brukt fotballen som et tilfluktssted for å skjule hemmeligheten om at han var homofil.”Nå er hemmeligheten borte, jeg er en fri mann og jeg kan gå videre i livet,” skrev han på bloggen.
Amerikaneren fortalte at han var homofil i februar 2013. Da hadde han nettopp bestemt seg for å legge opp og hadde avsluttet kontrakten med Leeds. Nå bruker han sin egen blogg til å si hva han mener om homofobi i idretten, og til å engasjere seg for et mer tolerant og inkluderende samfunn for homofile.

Landslagsaktuell etter comeback
Rogers flyttet hjem til USA, og tre måneder senere gjorde han comeback for det amerikanske profflaget LA Galaxy (David Beckams lag fra 2007-2012). Nå er han aktuell på landslaget som venstreback. Men det er fortsatt en god stund igjen til VM i Russland og Qatar. Rogers må prestere over tid for å sikre seg en landslagsplass under VM i 2018. Deretter Qatar i 2022.

Mot boikott
Et comeback på landslaget vil bety at Rogers kan bli aktuell for VM i Russland i 2018, og deretter i Qatar fire år senere. I Qatar er homofili forbudt ved lov. I Russland har levekårene for homofile blitt mye tøffere de siste årene. Flere mener at forholdene for lhbt i de to landene kan være grunn til å boikotte fotball-VM. Det er ikke Rogers enig i.
– Jeg har lært av å komme ut at å være til stede i garderoben er en tydeligere handling enn å boikotte eller noe sånt. Så hvis jeg blir tatt ut til VM i Russland eller Qatar kommer jeg til å være overdrevent tydelig, sier han til The Mirror.

For ham bekjempes homokampen for aksept og åpenhet ved å være en lagspiller, og vise sin avsky ved nettopp å delta. Nå håper han å bli plukket ut til laget, og å kunne jobbe mot fordommer innenfra i fotballen, og ved å eksportere gode holdninger, blant annet via supporterne og lagkameratenes aksept.

FIFA-presidenten: -Ikke ha sex i Qatar
Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan spesielt myndighetene i Qatar kommer til å forholde seg til homofile spillere og supportere i 2022. FIFA-president Sepp Blatter sjokkerte da han i 2010 sa at lhbt-tilreisende til Qatar «burde holde seg unna seksuelle aktiviteter» mens de var i landet. Sportsministeren i Qatar, Salah bin Ghanem bin Nasser Al-Ahli sa nylig at landet fortsatt ikke hadde bestemt seg for hvordan de skal forholde seg til homofile tilreisende under VM.

Laget arrangerte Pride Night
Rogers sier at mye har endret seg til det positive innen fotballen. I slutten av juni arrangerte laget hans LA Galaxy «Pride Night» i forbindelse med kampen mot Portland Timbers. Lhbt-miljøet i byen ble spesielt invitert, og regnbueskjerf og flagg preget stadion.
– Mye har endret seg. Venner i de andre klubbene sier at holdningene er annerledes til hvilke ord man bruker, også videre. Når det er sagt, så vil de to neste verdensmesterskapene bli holdt i land som er ekstremt homofobe, og fortsatt er det egentlig ingen fotballspillere i Europa og Sør-Amerika som har kommet ut, sier Rogers til The Mirror.

Mindre press på Rogers nå
Det ble mye medieoppmerksomhet rundt Rogers da han sto fram i 2013. Treneren tror at ting nå endelig har begynt å falle på plass for spilleren. Han sier at mye av presset som kom etter at Rogers sto fram som homofil nå har gitt seg, og han kan leve et normalt liv. Treneren mener dette vil gjøre at Rogers vil vokse som spiller de neste årene, og at mulighetene i Galaxy ligger til rette for at han kan utvikle seg til landslagsnivå igjen.

Hvor er de andre?
Rogers etterlyser flere homofile spillere som tør å stå fram.
– Det trenger å skje i England. Gutta trenger å komme ut og bare fortsette å spille. Det er den eneste måten vi kan få en endring framover. For å få til en holdningsendring i fotball sier Roberts at flere må stå fram.
– Jeg ber ingen, eller presser noen til det, men jeg tror det kommer til å kreve at homofile fotballspillere kommer ut av skapet. Jeg har ingen anelse om når det vil skje. Jeg håper det skjer snart, sier Rogers.

Engasjert i homokampen
Rogers bruker bloggen sin og andre sosiale medier, som for eksempel Twitter og Instagram til å oppfordre til åpenhet og toleranse.

Roberts bidro til kampanjen NOH8, med budskapet: «Don´t waste your life hating others for something you cannot change. Preach love!

Han er også engasjert i #ProudToPlay Med mottoet: ”Lets support a World where every athlete can be #ProudToPlay “

Se ProudToPlay-videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=S14QJcI4KNs 


Fotballstjernen har gitt ut boka «Coming Out to Play.» 

Mer om Robbie Roberts:https://en.wikipedia.org/wiki/Robbie_Rogers

Se også VGs viktige serie om mangelen på åpne homofile innen herrefotballen.