Urix

Første transperson i Storbritannias parlament

Den konservative politikeren Jamie Wallis forteller at han ble utpresset kort tid etter at han ble valgt inn i parlamentet og at han i fjor ble voldtatt av en person han møtte på nettet.

Wallis kom ut som trans i en svært personlig uttalelse på sin egen hjemmeside.
Wallis kom ut som trans i en svært personlig uttalelse på sin egen hjemmeside.
Publisert

Wallis forteller at han ble diagnostisert med kjønnsdysfori i ung alder, men har ikke kommet ut tidligere fordi han ønsket å vise «hvor viktig det er å være deg selv».

«Jeg hadde ingen intensjon om å dele dette med deg. Jeg har alltid forestilt meg at jeg ville forlate politikken i god tid før jeg noen gang sa dette høyt», skrev Wallis i en uttalelse, der han også forteller at han vil fortsette å bruke pronomenene han/ham.

Utpresset og voldtatt

Videre skriver Wallis at transidentiteten nesten ble offentliggjort i april 2020, da en utpresser sendte bilder til familiemedlemmene hans.

Utpresseren skal ha krevd 50 000 pund. Etter at Wallis kontaktet politiet, erkjente mannen straffeskyld og ble dømt til to år og ni måneder i fengsel.

«En stund virket det som om jeg ville være i stand til å komme videre med ting og gå videre. Å være parlamentsmedlem og skjule noe slikt kom alltid til å være tøft, men jeg antok arrogant at jeg var klar for det. Vel, det er jeg ikke», skriver Wallis.

I september 2021 traff Wallis en person han møtte på nettet, skriver han. Fordi vedkommende ikke ville bruke kondom, avslo Wallis sex. Etter hendelsen skal han ha blitt diagnostisert med PTSD.

«Han valgte å voldta meg», skriver Wallis. «Jeg har ikke vært meg selv siden denne hendelsen, og jeg tror aldri jeg kommer til å bli frisk. Det er ikke noe du noen gang glemmer, og det er ikke noe du noen gang går videre fra.»

Framprovosert av Johnson-vits

Uttalelsen ble publisert kun timer etter at statsminister Boris Johnson angivelig skal ha gjort narr av transpersoner under en middag med medlemmer av regjeringspartiet Tory.

Johnson ha vitset med Keir Starmers, leder i oposisjonspartiet Labour. Starmers har uttalt at personer med mannlige kjønnsorganer skal behandles som kvinner, hvis det er kjønnet de identifiserer seg som.

Jamie Wallis og Boris Johnson.
Jamie Wallis og Boris Johnson.

«God kveld, mine damer og herrer, eller som Keir Starmer ville sagt det: folk som blir tildelt kvinne eller mann ved fødselen», skal Johnson angivelig ha sagt.

Johnson og ledere av opposisjonspartiene har berømmet Wallis for sitt mot og for avgjørelsen om å komme ut.

«[Parlamentet] vil gi deg støtten du trenger for å leve fritt, som deg selv», sa statsministeren under sin spørretime kort tid etter at Wallis kom ut. Johnson har foreløpig ikke uttalt seg om sitt eget utsagn.

Powered by Labrador CMS