Enkelt å teste seg for gonoré og syfilis

Økende forekomst av gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn. Nå kan du teste deg selv.

Publisert

De siste årene har det vært en sterkt økende forekomst av gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn. Denne utviklingen fortsatte i 2017. Helseutvalget tilbyr hjemmetester.

Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte 15. mars i år en oversikt over gonoré- og syfilissituasjonen i Norge med tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). I 2017 ble det meldt 1399 gonorétilfeller i Norge mot 1096 tilfeller i 2016.

– Økningen av gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn er bekymringsfull, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

Antallet nye gonoretilfeller blant menn som har sex med menn (msm), var 50 prosent høyere i 2017 enn i 2016. Blant msm har antallet syfilistilfeller tidoblet seg siden 2005.

– Hivforekomsten blant msm, og som er smittet i Norge, ser ut til å gå ned. Vi ser derimot en klar økning i andre seksuelt overførbare sykdommer i denne gruppen. Tidlig behandling og forebyggende behandling med hivmedisiner (PrEP) er viktige tiltak for å få redusert risikoen for hivsmitte blant msm, sier Nilsen og legger til at nedsatt risiko for hiv har konsekvenser.

– Når risikoen for hivsmitte reduseres viser studier at kondombruk ved oral- og analsex går ned. Tiltak for å motvirke at dette skjer, må prioriteres framover, sier Nilsen

Enklere å teste seg

Det finnes i dag tester for gonoré og klamydia til hjemmebruk, som innebærer at man tar prøven på egenhånd for deretter å sende inn prøven – man vil kun trenge å gå til legen om man behøver behandling.

Helseutvalget, som har jobbet med forebygging av hiv, gonoré og andre seksuelt overførbare infeksjoner i mer enn 30 år, har tilbudt slike hjemmetester via sitt lavterskeltilbud Sjekkpunkt.

– Vi jobber sammen med Olafiaklinikken for å gjøre gonoré- og klamydia testene mer tilgjengelige for våre målgrupper, og delte ut 1263 kit i 2017, sier Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget.

Angeltvedt mener det er flere fordeler med slike tester i en tid da stadig flere smittes.

– Fordi mange er smittet uten å selv vite det, er det viktig at man tester seg uansett. Du trenger ikke dra ned buksa for så å få en q-tips i urtinrøret lenger. Den tid er forbi. I dag tar du testene i alle åpninger på egenhånd, sier Angeltvedt.

Mer info: Fem tegn på at du bør teste deg for gonoré

Mer info: Helseutvalget - Sjekkpunkt