Oslo Pride 2019.

Oslo Pride på nye arenaer

Årets Oslo Pride flytter fra Spikersuppa og Youngstorget til digitale plattformer som følge av korona-utbruddet.
– Vi er langt mer enn bare en festival og det skal dere få merke også i år, sier Fredrik Dreyer, styreleder i Oslo Pride.

Publisert Sist oppdatert

Oslo Pride er nok en pridefestival i en lang og trist rekke som nå må finne nye løsninger. Korona-utbruddet har satt stopper for pridefestivaler og skeive arrangementer verden over.

Fredrik Dreyer.

Oslo Pride har jobbet hardt den siste tiden for å se på løsninger som kan erstatte den fysiske festivalen som skulle prege hovedstaden i juni. Oslo Pride kjenner på en situasjon som oppleves både skremmende og uvirkelig.

«Det er enda viktigere enn før at vi står sammen og bidrar til et åpent samfunn, der vi beskytter de av oss som har behov for det. Det er viktigere enn før at vi fortsetter å fremme våre grunnverdier, solidaritet, frivillighet og trygge rammer, selv om festivalen går en usikker tid i møte,» heter det i en pressemelding fra Oslo Pride.

Siste utvei

Å avlyse årets festival var aller siste utvei og Oslo Pride har snudd hver stein i jakten på en mulig løsning, som for eksempel å utsette festivalen. Å avlyse får store konsekvenser for organisasjonen. Festivalens 300 frivillige blir påvirket. Det samme gjelder Oslo Prides 80 nøkkelpersoner og fem ansatte.

Det økonomiske tapet som følge av avlysingen vil også påvirke festivalen.
– Vi har fått signaler fra kommunen om at vi får beholde de kommunale tilskuddene til årets Oslo Pride. Dette er noe vi har jobbet med og fortsetter å jobbe med i tiden som kommer, sier Dreyer til Blikk.

Monica Aasen.

Partnere med på laget

De siste ukene har Oslo Pride brukt på å pleie samarbeidspartnere og støttespillere, og ifølge Oslo Pride er mange av dem med på laget som skal sikre festivalens fremtid.
– Vi som organisasjon står nå samlet gjennom en krevende tid, vi trenger fortsatt våre frivillige og vårt publikum, og håper de vil stå sammen med oss når vi nå tenker i nye baner fremover, sier Monica Aasen, daglig leder i Oslo Pride.

– Vi er utrolig takknemlige overfor våre hovedpartnere Nordic Choice Hotels og Nordea, samt partnerne Eplehuset og Helseutvalget, som til tross for store tap for enkelte av dem, velger å støtte Oslo Pride fullt ut og står ved avtalene også med en digital Pride.

Det ligger dramatikk pent pakket inn i pressemeldingen: «Uten deres støtte kan Oslo Pride med store inntektstap i 2020 risikere å ikke kunne gjennomføre festival i 2021.»
– Vi er helt avhengig av støtte og en dugnad nå. Vi jobber for å kunne klare å lage festival i 2021, men da er vi avhengig av at det er et bra år for å kunne sikre festivalen videre drift, sier Dreyer og forteller at Oslo Pride har opprettet nettsiden støttpride.no og emneknaggen #støttpride slik at festivalens publikum kan delta i en dugnad til støtte for festivalen.

Oslo Pride tar ny form

Ole Prin-Sand.

Selv om årets festival flytter seg fra Spikersuppa, Youngstorget og Oslos gater til sosiale medier og nettløsninger, betyr ikke det at Oslo Pride nå kan lene seg tilbake og slappe av.
– Nå har vi startet arbeidet med å opprette nye plattformer og finne nye løsninger for å markere Oslo Pride i nye former. I tillegg jobber vi kontinuerlig med organisasjonen, blant annet med å finne løsninger for å sikre økonomien.

Årets Oslo Pride har som mål å strømme arrangementer på nett, blant annet debatter. Kultur skal også være en del av den nye pride-formen, som den årlige Pride Art-utstillingen.
– Det er naturlig nok veldig trist å måtte avlyse den fysiske festivalen, men vi gleder oss og ser stort potensiale for å engasjere publikum over hele landet med digital løsning for utstilling, sier Ole Prin-Sand, leder i Pride Art.

Info: oslopride.no og støttpride.no

Global Pride

I tillegg til egne digitale arrangementer vil Oslo Pride slutte seg til den verdensomspennende pridemarkeringen Global Pride 27. juni.

European Pride Organisers Association (EPOA) og InterPride jobber med nasjonale organisasjoner i en rekke land for å arrangere en global pridemarkeringen som følge av alle avlysinger og utsettelser av festivaler og arrangement.

Lørdag 27. juni, som er den internasjonale pridedagen, vil Global Pride bruke digitale plattformer, hvor alle kan delta, til å strømme konserter, appeller og budskap fra aktivister. «Utfordringene vi står overfor som følge av COVID-19, betyr at de fleste pridefestivaler ikke vil gå som planlagt i 2020. Men vi er fast bestemt på at denne krisen ikke skal stoppe oss fra å komme sammen som et sterkt lhbt-fellesskap og fra å feire hvem vi er og hva vi står for,» sier Kristine Garina, president i EPOA, i en pressemelding.

Info: Global Pride / EPOA

Powered by Labrador CMS