– Er det greit?

Publisert

by:Larm-aktuelle Kaveh har blitt listet på P3s C-liste med låta «Det er greit». Men er det greit at P3 lister en låt som åpner med tekstlinja «fags, fags, fags»? 17-år gamle Kaveh Kholardi er årets hype på by:Larm og har allerede sikret seg høye forventninger takket være låta «Det er greit» som ble sluppet onsdag 15. februar. Samme dag ble det kjent at låta ligger på P3s C-liste. «Det er greit» åpner med «De er swag, swag, swag/Men de er fags, fags, fags», en tekstlinje som har fått skribent Martin Bjørnersen, også kjent som dj Hele Fitta, til å stille spørsmålet:«Men er det greit at P3 setter en låt med tekstlinja "de er fags, fags, fags" (repetert 2x) på rotasjon? Sånn egentlig?» på Twitter og Facebook. – Mitt utspill var bare ment som et spørsmål, ikke nødvendigvis en oppfordring til å fjerne låta fra P3s lister. Jeg følte det var et spørsmål verdt å stille, sier Bjørnersen til Blikk Nett. Spørsmålet førte til stor diskusjon og til tider høy temperatur på Facebook og Twitter. Et av motargumentene er at hiphopkulturen alltid har vært kontroversiell og at tekstlinja i «Det er greit» er tradisjonell drittkasting om andre rappere. – Det argumentet blir brukt på en veldig lettvint måte. Det brukes som en unnskyldning fremfor å gå inn i de konkrete tilfellene. I låta «Det er greit» blir ikke uttrykket «fags» brukt om homofile, men det brukes like fullt som et nedsettende uttrykk.

– Tror du låta hadde blitt listet hvis han brukte ordet «soper»?

– Det er et godt spørsmål. Borch Bugge i P3 har uttalt at låta ligger i grenseland. Kanskje låta hadde blitt pushet over grenselandet hvis han hadde brukt et norsk uttrykk. Men uttrykket «fag» brukes av kidsa i dag, så sånn sett er det allerede et norsk ord. Martin Bjørnersen er sikker i sin sak når han påstår at en låt med vers som «du er pakkis, pakkis, pakkis» aldri ville blitt listet hos P3.– Eller «du er jøde, jøde, jøde», brukt for å karakterisere en annen person som gjerrig. Det ville aldri sluppet gjennom hos P3. Bjørnersen har blitt beskyldt for å være politisk korrekt, noe han tar med stor ro.– Jeg føler meg veldig lite PK, jamfør dj-navnet mitt. Men ok, jeg er kanskje PK på noen punkt, som name calling og bruk av diskriminerende og nedsettende ordbruk. Det vitner om dobbeltmoral når mange av de som mener jeg er PK i denne sammenhengen er de samme som reagerer voldsomt når det er snakk om rase og slike ting. At hiphopmiljøet er i stadig bevegelse også når det gjelder holdninger til homofili er en kjent sak.– Derfor blir det ekstra teit å bruke slike uttrykk i en norsk raplåt, og det føles litt gammeldags rett og slett, sier Bjørnersen og legger til at han ikke opplever det norske hiphopmiljøet som homofobt på noen måte. – Men homofili er fortsatt tabu, og derfor unngår man å ta diskusjoner som dette, sier han og trekker paralleller til det norske black metal-miljøet. – Etter at Gaahl kom ut av skapet er hiphopmiljøet det eneste brede ungdomsmiljøet i Norge, ved siden av fotball, hvor det ikke er en eneste åpen homo. Bjørnersen presiserer at han kun stilte et spørsmål. Det er med andre ord ikke et angrep på Kaveh som artist.– Kaveh er lovende, og spesielt på låta «Det er greit» viser han talent. Bortsett fra akkurat den tekstlinja vi snakker om. Den er den mest kjedelige linja, rent teknisk sett. Det hadde blitt en bedre låt uten. Det bekymrer meg ikke så mye at en 17-åring gir ut en singel som dette, som man på internettspråket kaller en gatesingel, sier Bjørnersen til Blikk Nett. – Det som bekymrer meg mer, og som jeg reagerer på, er at 30 - 40-åringene i P3s musikkredaksjon ikke tenker over hva de lister. Det er der eventuelle pekefingre bør rettes.  

Beklager hvis noen føler seg støtt

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, er overrasket over å få rettet en pekefinger mot seg og statskanalen.– Vi har i NRK P3 stor takhøyde for kunstnerisk frihet, også hva gjelder tekster. Vi har vurdert låten til Kaveh ut fra flere hensyn, musikalske og tekstlige. Selv om artister som Eminem og Lil' Wayne til tider har uttalt seg som døve mannsgriser og kan tolkes som homofobe, vil vi ikke ekskludere dem fra spillelistene av den grunn, sier Borch Bugge til Blikk Nett. Selv opplever han låta «Det er greit» som humoristisk.– Her er det spark hit og dit, noe som er vanlig i hip hop-kulturen og i populærkulturen generelt. Så bunnlinja her, slik jeg ser det, er at det er snakk om en humoristisk låt, sier Borch Bugge.

– Bør man ikke være forsiktig når det er snakk om humor på andres bekostning?

– Jo, det bør man, og det avhenger også sterkt av hvem man er som avsender. Jeg vil samtidig understreke at jeg beklager hvis noen opplever den som støtende, samtidig som jeg må si at jeg er litt overrasket over det.

– Overrasket?

– Ja, jeg er litt overrasket over at noen føler seg støtt. Samtidig tar jeg det selvsagt på alvor. Jeg opplever «Det er greit» som en humoristisk låt. I hiphopkulturen er vi vant med sexistiske eller homofobe tekster som forsøksvis skal uttrykke manndom, disse er oftest svært paradoksale, platte og forhistoriske. Jeg opplever ikke Kavehs tekst som homofob, og om noen gjør det - beklager jeg det.

– Argumentet om at hiphopkulturen er så kontroversiell brukes ofte, men er ikke den kulturen også i en forandring?

– Jo, og i hip hop-Norge har vi sett en liten revolusjon med mange nye aktører. Hvem trodde det for tre år siden? Og så kan man si at noen har tekster med alvorlig preg, mens andre legger seg på et lettere plan. Hip hop er generelt sett en sjanger som i all tid har leflet med sterke ord og uttrykk, og som i veldig stor grad har vært sexistisk - og til tider platt.

– Hva om begrepet «fag» ble byttet ut med «soper», hadde den blitt listet da?

– Ord fremstår alltid mer tydelig når man benytter seg av, i vårt tilfelle, det norske språket. Men jeg opplever nok at teksten i sin helhet likevel hadde vært relativt uskyldig hvis også ordet «soper» var benyttet. Det ville vært en vurderingssak, sier Borch Bugge til Blikk Nett.  

Humor i form av metaforer

Blikk Nett har henvendt seg til Kaveh for å få en kommentar, uten hell. Kaveh skriver via sin manager Yonas Aregai i en mail at han ikke kommer til å gjøre intervjuer angående emnet og henviser til en uttalelse på sin offisielle Facebook-side. «'Det Er Greit' er i utgangspunktet en låt som baserer seg på humor i form av metaforer. Jeg trodde aldri at en liten linje i låta skulle få så stor fokus. Jeg hadde det bare moro i studio en kveld. Folk må ikke ta noe av det som blir sagt bokstavlig, dette er jo kun plaine battle-ryhems, altså en rappers ord mot en annen. Det var aldri hensikten å fornærme verken homofile eller folk med mørk hudfarge. Jeg må bare beklage hvis det ble oppfattet på den måten. Det har aldri vært min intensjon, verken i løpet av prosessen med å lage sangen eller ved utgivelsen. Når jeg f.eks. sier "myrder dem alle som Saddam var back", så skal jeg selvfølgelig ikke myrde noen. Musikk i seg selv er jo ikke noe som nødvendigvis skal tolkes bokstavlig, og spesielt i dette tilfellet er hele konseptet satt i en humoristisk kontekst», skriver Kaveh på sin offisielle Facebook-side.  

Grensene tøyes

Skeiv Ungdom-leder Åshild Marie Vige mener NRK formidler hatske utsagn ved at P3 lister låta «Det er greit».– På generell basis synes jeg det ikke er greit på noen måte å snakke nedsettende om eller å henge ut minoritetsgrupper i befolkninga, om det så er etniske minoriteter, skeive, religiøse minoriteter eller andre, sier Vige til Blikk Nett. Det er et ansvar Skeiv Ungdom-lederen alle har, inkludert hip-hopmusikken.– Hip hopen har hatt en tendens til å fraskrive seg dette ansvaret med utsagn som at «det er det hip-hopen handler om», «det må man tåle» og lignende. Musikk er i alle høyeste grad en del av det offentlige rom, og det er en grunn til at vi har laget regelverk for å regulere hva slags atferd og utsagn som er greit eller akseptert. Disse grensene blir stadig tøyet, ikke bare av hip-hopere, men av politikere, elever i skolegården og så videre. Det er ikke bare ufint, men sjokkerende at statskanalen NRK, også betalt av de samme minoritetsgruppene som blir hengt ut, velger å formidle hatske utsagn i beste sendetid på radio, sier Åshild Marie Vige til Blikk Nett.

Hør Kaveh «Det er greit»