– PKI har på ingen måte vært inkludert i prosessen om ny lhbt+ handlingsplan

Publisert

Foreningen FRI, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden, Salam og Garmeres ble invitert til å komme med innspill til regjeringens nye lhbt+handlingsplan.

Pasientorganisasjonen for kjønninkongruens (PKI) derimot, fikk ingen invitasjon til referansegruppen.

– Vi måtte nærmest kjempe inn PKI, sier leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang.

Statsministeren roser godt samarbeid

Gjestvang sier han ble opprørt over å høre at PKI ikke ble invitert til å komme med innspill til regjeringens handlingsplan, som har som hensikt å bedre skeive liv.

– Da FRI fikk invitasjonen sa jeg at vi kun deltar om PKI får være med. Det skjer mye på transfeltet om dagen, så da trenger vi de perspektivene også, sier Gjestvang.

Mathilde Fossheim var leder i PKI fram til mars i år. Fossheim bekrefter overfor Blikk organisasjonen ikke mottok noen invitasjon til samtaler om handlingsplanen.

– Statsministeren sier hun opplever at alle interesseorganisasjoner har vært godt inkludert i arbeidet med handlingsplanen. Er det en oppfatning PKI deler med Solberg?

Mathilde Fossheim, tidligere leder i PKI.

– Jeg kan ikke huske at vi ble informert om noen referansegruppe og vi har på ingen måte blitt inkludert i prosessen. Vi ble først oppmerksomme på samtalene rundt handlingsplanen da vi ble kontaktet av FRI og Skeiv Ungdom, som syns det var urettferdig at vi ikke fikk plass, sier Fossheim.

Statsminister Erna Solberg deler ikke FRI og PKIs erfaring av prosessen. Til Blikk sier hun at samarbeidet har vært godt.

– Jeg opplever jo at alle interesseorganisasjoner har vært godt inkludert i dette og har kommet med mange viktige innspill. Jeg syns det har vært en god jobb gjort av kultur- og likestillingsdepartementet, sier Solberg.

Flere stemmer må komme til orde

Gjestvang var sammen med Odd Thomassen, leder i Skeiv Ungdom, invitert til regjeringens representasjonslokaler for å gi sine kommentarer til handlingsplanen under fremleggelsen torsdag 24. juni.

– Politikk om oss, kan ikke lages uten oss. PKI må inn på statsbudsjettet nå, lød FRI-lederens klare oppfordring til regjeringen.

Thomassen var også klokkeklar i sin tale under pressekonferansen.

– Helsehjelp til transfolk er kanskje noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre at folk dør. Vi må løfte opp PKI, som må inn på statsbudsjettet. De er en utrolig viktig aktør på feltet og må havne på statsbudsjettet nå, sa Thomassen.

Uenighet om sentralisering

Regjeringen skriver i sin nye handlingsplan at de ønsker å implementere faglig nasjonal retningslinje for behandling av transpersoner. Retningslinjen taler klart til fordel for en desentralisering av behandlingstilbudet, slik at personer med kjønnsinkongruens i distriktene også skal få tilgang på hjelp.

Statsministeren tar likevel til orde for sentralisering av enkelte tjenester.

– Jeg tror at vi får mer spesialisert kompetanse ved å sentralisere noen ting. Det krever litt nennsomhet å jobbe med noen av disse vanskelige sakene, særlig med kjønnsinkongruens, sier Solberg til Blikk.

Hun er likevel tydelig på at pasienter med kjønnsinkongruens skal kunne møte kunnskap, uansett hvor i landet de bor.

– Du vil naturlignok først bli henvist til det lokale hjelpeapparatet ditt. Da må vi sørge for at det finnes kompetanse og tilbud der. Du skal alltid kunne møte fagpersoner som har kunnskap og forståelse for dilemmaer rundt dette temaet, særlig hvis du har psykiske problemer. Det er den tingen vi hele tiden må se på, sier Solberg.

Etter torsdagens pressekonferanse sier at Gjestvang at han er usikker på hvor reell desentraliseringen kommer til å bli.

– Vi har vært en god gjeng organisasjoner, aktivister og fagfolk som har holdt i trådene og mast. PKI har kommet med veldig mange gode innspill. Men vi ser ingen reell bruker- og pasientmedvirkning, og det er det verste her. Folk må nærmest invitere seg selv inn i planleggingsprosessen, og det er veldig tilfeldig hvem som får være med hvor. Det syns jeg er veldig bekymringsverdig, sier Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang, leder i Foreningen FRI ble opprørt da han hørte at PKI ikke ble invitert til samtale.

Fossheim mener desentralisering er essensielt for å bedre transpersoners levekår.

– PKI har tatt initiativ til samtaler med politikere i flere partier. Vi forstår at ikke alle sykehus kan tilby avansert kirurgi, men det burde være tilgang på blant annet hormonterapi over hele landet, sier Fossheim.

– I tillegg til å ikke bli invitert til møte i forbindelse med lhbt+handlingsplanen, ble vi heller ikke invitert det interregionale samarbeidsmøtet om behandlingstilbudet for personer med kjønnsinkongruens. Det syns jeg er ganske spesielt, i og med at PKI er den organisasjonen for transpersoner som vokser mest om dagen. Vi tolker dette som enda et bevis på at politikere bare liker å klappe seg selv på skulderen.

Ønsker anerkjennelse av ikke-binære

I en nylig publisert levekårsundersøkelse oppga én av tre transpersoner har blitt utsatt for seksuelle overgrep, og mer enn 30 prosent oppga at de hadde forsøkt å ta livet sitt en eller annen gang i løpet av livet. Blant de som oppgir å identifisere seg med kjønnet de er født med svarte 12 prosent det samme.

Om lag halvparten at transpersonene som svarte på undersøkelsen oppga at de var ikke-binære. Fossheim sier en tredjedel av PKIs medlemmer identifiserer seg som ikke-binære transpersoner.

– Innføring av en tredje juridisk kjønnskategori er noe som gjelder mange folk, og dette er smertelig for dem. Hver gang de må vise et offentlig papir kan det være smertefullt. Så klart er det også utfordringer forbundet med å innføre dette, men det betyr ikke at dette ikke går. Bare fordi det er uvant, er det ikke umulig, sier Fossheim.

Gjestvang vil at regjeringen skal anerkjenne ikke-binære, og innføre en tredje juridisk kjønnskategori. Under pressekonferansen uttalte han at ikke-binære i Norge i dag er en minoritet uten tilgang på helsehjelpen de ønsker seg.

– Behandlingstilbudene har hatt klare formeninger om hva en mann og en kvinne er. Du må være en arketype for å få tilgang på helsehjelp. Men per i dag avskriver vi at de eksisterer. Vi forsker på dem, men anerkjenner ikke juridisk at de eksisterer, sier Gjestvang til Blikk.

Savner tiltak for unge

Under pressekonferansen nevnte både Gjestvang og Thomassen at de savnet flere tiltak for å bedre levekårene til unge skeive.

Odd Thomassen, leder i Skeiv Ungdom.

– Levekårsundersøkelsen som kom i går har tydelige tall. Én av fire transpersoner har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Én av tre har forsøkt å begå selvmord, sier Thomassen.

– Hvorfor er det sånn? Det her er jo ikke fordi de er trans. Det er fordi systemet rundt har sviktet. Helsetjenesten avviser 70-80 prosent av pasientene og folk står fire år på venteliste. Da er det ikke rart unge dør.

.

Powered by Labrador CMS