Et Blikk i arkivet

Publisert

Blikk benytter påsken til å gi deg noen tilbakeblikk på reportasjer og saker fra arkivet. I magasinutgave av Blikk kan du lese reportasjer, intervjuer og saker som ikke publiseres på nett. I påsken får du noen smakebiter. Vil du lese flere lignende reportasjer? Abonner på magasinet Blikk. Mer info her: Abonner på Blikk.

26 år med hiv og rødbetbrownies

(Fra Blikk nr. 4, 2015/tekst og foto: Tine Eide) The Food Chain i London har i 26 år laget sunn mat for et bedre liv med hiv. Og mer sunn mat trengs. Antall smittete i byen når nye høyder, og det er lite hjelp å få fra myndighetene. Glem fish & chips, hvitt brød og engelske frokoster som bader i fett. The Food Chains hyller er fylt med uraffinert rørsukker og økologisk krystallisert ingefær, kokosmelk i lettvarianten, røde bønner og tradisjonell britisk te. Fire menn står rundt en stor kjøkkenøy, hver av dem dypt konsentrerte. De lager lunsj. Om bare noen timer skal lokalet fylles av sultne mager, smil og klirring i bestikk. Men enn så lenge: Med veiledning fra kokk Peter Blowers forbereder de fire frivillige det som ser ut som et festmåltid. Kummenstekt kylling med koriander- og persillepesto. Aubergine- og linsekarri. Krydderstekte epler. Fruktsalat. Kjøkkenet lukter søtt av rødbetbrownies. Den sunne varianten.

25 år med sunn mat

Siden de startet opp en julaften sent på 80-tallet, har The Food Chain laget sunn mat til folk som lever med hiv i London, og mange næringsrike middager og gode historier har blitt til gjennom årene. De kan likevel ikke hvile på laurbærene. Antallet i London som smittes av hiv øker. Siden 2001 har det blitt 25 prosent flere som lever med hiv.– Det er 230 mennesker som benytter seg av tilbudene våre, alle med behov for gratis, næringsrik mat av forskjellige grunner. Noen har ikke råd til å kjøpe mat selv, andre har ikke kunnskapen om hva de trenger å spise, sier Nicola Ball. Hun er koordinator og organiserer de fire ulike tilbudene The Food Chain tilbyr. Hvert tilbud dekker ulikt behov. – Vi holder matlagingskurs der deltakerne lærer å lage sunne måltider. Vi tilbyr mat og hjemkjøring til dem som synes det er vanskelig å forlate hjemmet sitt. Så har vi noe som kalles matvarehjelpen, og selvsagt lunsj, sånn som den vi lager nå. Her kan folk møtes for å spise, snakke og skape nye nettverk, fortsetter Ball.

Tilsidesatt av myndighetene

Selv med 600 frivillige og ti mennesker på kontoret når ikke The Food Chain alle som trenger det. Ifølge Nicola Ball bor det over 100 000 personer med hiv i London; en tredjedel udiagnostisert.– For meg virker det som om regjeringen har gitt opp de som lever med hiv. Både når det kommer til stigma, men også den finansielle delen. Vi får ingen økonomisk støtte, og jeg mener de vi hjelper har blitt satt på sidelinjen av myndighetene, sier Nicola Ball. Organisasjonens tilbud, slik som dagens lunsj, er gratis, og de er avhengige av støtte fra stiftelser som Elton Johns aidsstiftelse eller andre fond for å klare seg.Kanel, rosiner og mykt brunsukker. Store, grønne og saftige epler matcher fargen på kjøkkenveggen. Med hårnett og i et langt, hvitt forkle lager den 23 år gamle frivilligarbeidende Malcom, bakte epler.– Jeg liker å lage mat, og jeg liker arbeidet The Food Chain gjør, sier han med et smil og et vennlig blikk bak sorte brilleinnfatninger. – Jeg har ingen venner med hiv, men jeg er homofil, og hiv er en stor del av det homofile samfunnet. Det er en skummel sykdom jeg er redd for å få selv, så jeg startet å jobbe her for å lære mer. Og for å hjelpe, forteller Malcom. Han er en av de 600 frivillige som gjør det mulig for organisasjonen å hjelpe dem som trenger det.

En sykdom, ikke en livsstil

Mens Malcom fyller eplene med smør, kanel og rosiner, kommer de første lunsjgjestene inn døra. Noen blir med på matlagingen, andre setter seg ned og leser avisen. Ingen av dem vil bli eksponert i pressen, verken i tekst eller bilde. Frivillige Malcom sier han tror stigmaet knyttet til hiv skaper frykt for å bli dømt av andre, behandlet annerledes og miste jobben.– Vi trenger å snakke om det for å gjøre det normalt og vanlig. Jeg kjenner to personer som mistet jobbene sine da de fortalte at de hadde hiv. En av dem jobbet som sykepleier, den andre var kokk. Denne organisasjonen gir et ansikt til hele spekteret av ulike mennesker som lever med hiv. Hiv burde bli behandlet som en sykdom heller enn noens livsstil, sier Malcom. Rundt tretti lunsjgjester har kommet for å spise sammen. Kvinner, menn, mørke, lyse, med og uten rynker. Alle blir spurt om de vil ha en kopp te, i riktig britisk ånd, mens lukten endrer seg fra søt til krydret. Garam masala og andre orientalske aromaer siver ut av store gryter. Spisebordene blir dekket med hvitprikkete og grønne duker, glass, tallerkener, boller, mugger og nok bestikk til en liten armé.

Hiv og engelsk matkultur

England er beundret for sine berømte fotballklubber, deres sans for humor og høflighet. Når det kommer til mat er det heller motsatt.– Engelskmenns kunnskap om mat er forferdelig. Vi må lære flere mennesker om hva de bør spise, og om du er hivpositiv, er det enda viktigere at du har denne kunnskapen. Dette er ofte ikke et problem for dem som har råd til sunn og næringsrik mat, men for dem som ikke har det ..., sukker koordinator Nicola Ball. – Hvis du er hivpositiv, er det større sannsynlighet for at du får diabetes, går veldig opp eller ned i vekt, og immunsystemet fungerer ofte ikke så bra som det burde. En næringsrik diett er derfor alfa og omega for å holde seg frisk, forteller hun. Det er tid for lunsj i det store, grønne kjøkkenet. Gjestene står i kø og venter på sin tur til å velge mellom kummenstekt kylling, bakt fisk eller aubergine- og linsekarri. Lyden av latter og prat blander seg med klirring fra de rundt tretti knivene og gaflene som treffer tallerkener med varm og sunn lunsj.

FAKTABOKS:

• The Food Chain er en engelsk organisasjon som siden 1988 har jobbet for å bedre hivpositives helse i London.• En sunn og balansert diett er spesielt viktig for hivpositive for å få god helse og sterkere immunforsvar og gjøre kroppen klar til å bekjempe infeksjoner.• The Food Chain tilbyr matlagings- og ernæringskurs, felleslunsjer og middagstjenester til hivpositive med dårlig helse, som er fattige, som isolerer seg fra omverdenen eller mangler ferdigheter til å lage næringsrik og sunn mat.• Alle tilbudene er gratis.• I London regner man med at det er 100 000 mennesker som lever med hiv. En tredjedel er udiagnostiserte.  

Powered by Labrador CMS