Et Blikk i arkivet

Publisert

Blikk benytter påsken til å gi deg noen tilbakeblikk på reportasjer og saker fra arkivet. I magasinutgave av Blikk kan du lese reportasjer, intervjuer og saker som ikke publiseres på nett. I påsken får du noen smakebiter. Vil du lese flere lignende reportasjer? Abonner på magasinet Blikk. Mer info her: Abonner på Blikk.

Rugbygutta i Berlin Bruisers

(fra Blikk nr. 1, 2014)

Faktaboks

Berlin Bruisers• Rugbylaget Berlin Bruisers ble startet i mai 2012 av Adam Wide.• Tysklands første homorugbylag er også åpent for heterofile og bifile menn.• Berlin Bruisers støtter Ben Cohens Stand Up Foundation mot mobbing.Mer info: berlin-bruisers.com Laget er i Guinness World Records med verdensrekord i flest pasninger på tre minutter. Ingen tøyser med norske Vidar Monsen og resten av rugbygutta i Berlin Bruisers. Nå poserer de i sin egen 2014-kalender. Blikk møtte gutta i Berlin Bruisers på stamstedet deres Prinzknecht Männerkneipe i homonabolaget Schöneberg. Vi vil vite hvordan de i all verden kom på ideen om å spille rugby - en fysisk, hard og krevende idrett med mye fysisk kontakt. En idrett der spillerne bruker lite beskyttelse, fra enkle skinnhjelmer, til ikke noe i det hele tatt.– Berlin Bruisers startet en kveld da en gjeng innflyttere var ute og drakk øl sammen. Berlin er full av homoer som bor her mer eller mindre midlertidig, forklarer Visa Noronen, selv innvandret fra Finland. Bruiser betyr en sterk tøff person, men gutta rundt bordet holder seg likevel med en «pappa». Lagets store beskytter heter Adam Wide, en engelskmann som nå også kaller Berlin sitt hjem.– Adam er dessverre ute og reiser, men han er den store drivkraften i laget og passer godt på oss, sier Noronen. At det var en engelskmann som startet opp Tysklands første skeive rugbylag, er i bunn og grunn helt naturlig hvis vi skal tro på legenden om opprinnelsen til sporten der en oval ball er i sentrum for moroa. En ung student ved navn William Webb Ellis skal i 1823 i mangel av respekt for fotballreglene, ha plukket opp ballen ute på banen og løpt av gårde med den. Og siden tok det bare av. I dag er det til og med en VM-sport. For alle filerI 1870 var det rundt 75 klubber i England som spilte forskjellige variasjoner. Etter hvert spredte sporten seg over hele verden. Og den har også et verdensomspennende nettverk av skeive rugbylag der Berlin Bruisers er med. Organisasjonen The International Gay Rugby Association and Board (IGRAB) har hele tolv lag registrert bare i Europa, i Norden har vi blant annet Copenhagen Wolves RFC, og Stockholm Berserkers Rugby. Men at Berlin Bruisers er med i en skeiv organisasjon betyr ikke at de ikke er åpne for menn i alle filer.– Vi har streite menn på laget også, sier Noronen.– En av dem fant fram til Berlin Bruisers etter at kjæresten hans fortalte om oss. Hun ledet han rett inn i laget, sier Noronen og sørger for en god latter rundt bordet på Prinzknecht i Fuggerstrasse 33. Gutta på laget har ikke bare i forskjellige filer, de kommer også fra alle kriker og kroker rundt omkring i Europa. Det norske innslaget heter Vidar Monsen (46). Han takket farvel til Oslo i desember 2012 for å lære seg tysk, og bor nå i en egen leilighet i homostrøket Schönberg. Da han fant fram til Berlin Bruisers i mars i fjor, kastet han seg ut i moroa.

Røff nærkontakt

Men å spille på et lag der de fleste er menn som liker menn, kan også by på utfordringer, skal vi tro Monsen.– Å bli sammen med noen på laget er ikke populært blant de andre spillerne, selv om det skjer og har skjedd, sier Monsen og får umiddelbar støtte fra de andre rundt bordet. – Det kan fort skape drama og sjalusi. Poenget for mange av dem som er med, er at laget skal være en frisone. Men selvfølgelig skjer det, og da gjelder det å holde hodet kaldt og takle det som best man kan hvis forholdet ryker. Dårlig stemning hører ikke hjemme i Berlin Bruisers. Fokuset skal ligge på laget, sporten og på kampene, sier Monsen som for tida er satt ut av spill av helt andre grunner. – Det ble en voldsom takling i en kamp og akillessenen røk. Det ble tolv uker uten verken rugby eller fest, forteller Monsen. Harde taklinger og skader er en naturlig del av spillet og treningene.– Jeg vil ikke si at rugby er en voldelig sport. Men det er mye røff nærkontakt, sier Leon Schulman. Selv de minste regelbrudd kan føre til alvorlige skader, derfor er det et sterkt fokus på spillernes sportslige opptreden, og spillet ansees for å være en «gentlemans sport».– Det krever mye trening for å klare å håndtere de røffe taklingene. Ofte ligger du der på bakken, med tre voksne menn over deg. Da gjelder det å komme seg på bena kjapt, forklarer Iain Burns. – Det skjer så fort at du ikke rekker å tenke deg om, og da må man ta konsekvensene av det, sier Vidar Monsen som nå er tilbake på banen etter skaden og fit for fight.

Kropp er topp

Enn så lenge er Berlin Bruisers det eneste skeive rugbylaget i Tyskland. Det betyr at de må reise ut for å treffe andre skeive lag. Men de spiller gjerne mot streite lag i Berlin.– Det snakkes mye om homofobi innen idrett. Men jeg kan med hånda på hjertet si at vi ikke har møtt på negative holdninger fra streite rugbylag vi har spilt mot. Den eneste forskjellen mellom oss og andre streite lag er vel at de er bedre enn oss - i og med at vi fortsatt er et ungt lag, sier Noronen. – Jeg opplever at de streite lagene kanskje er litt mildere mot oss, ikke fordi vi er skeive, men fordi vi er et ferskt lag, legger Vidar Monsen til. Berlin Bruisers er stadig på utkikk etter nye medlemmer og alle menn som ønsker kan bli med.– Vi krever ingenting av dem annet enn lysten til å spille rugby, sier Iain Burns.– Den yngste spilleren er 21 år og den eldste, vår rugbypappa, er 60 år. Det er noe av det jeg liker med vårt lag. Ingen aldersgrenser og åpent for alle fasonger og filer, sier Noronen som forteller at kroppsfasongen kun spiller inn når det kommer til plassering på banen. – En som er rask og løper fort, får en sentral plass på laget, mens en som er stor og stødig blir plassert i forsvarsposisjon. Det viser at det er plass til alle.– Veier du 100 kilo, eller 50 kilo? Vi trenger deg uansett hvilken vekt du har, legger Iain Burns til. Gutta tilbringer mye tid sammen også utenfor banen.– Vi møtes over en øl, eller vi har fester sammen. Det er sånt vi tar på sparket. Men vi samles også om viktige homopolitiske saker - som da vi demonstrerte utenfor den russiske ambassaden mot antipropagandaloven, forteller Noronen.

Møljebilder 2014

De er også med i pride parader og på skeive festivaler i Berlin.– Det er store greier. Blant annet har vi Christopher Street Day Berlin i juni hvor det er både parade og festival. Da har Berlin Bruisers alltid stand. I juni er det også Berlin Lesbian and Gay City Festival i Schönberg. Der har vi også stand for å markedsføre laget vårt, sier Leon Schulman. Neste markedsføringsmulighet er deres egen kalender.– Ja, vi har laget en kalender for 2014 med flotte bilder av oss, sier Vidar Monsen og viser stolt fram møljebilder av Berlin Bruiser.– Slippefesten hadde vi selvsagt her på Prinzknecht, sier Monsen. Og det forstår vi godt når vi ser oss rundt. Nysgjerrige Berlin Bruisers-fans har samlet seg rundt bordet, og noen vil gjerne spandere øl og snakke om lårmuskler, og ikke minst se nærmere på rugbyguttas skader og blåmerker.