Popartisten Annie har slått seg sammen med kunstneren Bjarne Melgaard for å gi Putin et kyss der sola ikke skinner.

Annie fra Bergen fikk mye oppmerksomhet og kred i 1999 da hun slapp låta «The Greatest Hit», men det var i 2004 at hun fikk et internasjonalt gjennombrudd med albumet «Anniemal». Annie, som egentlig heter Anne Lilia Berge Strand, har lenge vært en favoritt hos popbloggere, og særlig hos de av den skeive sorten. Homoene og Annie har ifølge henne selv vært en perfekt match i hele karrieren og hun får ofte mail fra skeive fans.

– Jeg skriver ofte tilbake når jeg får mail fra fans og de historiene jeg har blitt fortalt av unge russiske fans er forferdelige. Det ble tydelig ganske raskt at situasjonen i Russland er alvorlig, sier Annie til Blikk Nett.

Det er kontakten med fansen som førte til det nye prosjektet Annie har sammen med samtidskunstner Bjarne Melgaard. «Russian Kiss» er en poplåt og en kortfilm hvor temaet er den universelle retten til å kysse den man er glad i, uavhengig av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Det er en rett som er fratatt Annies skeive fans i Russland.
– Dette er unge følsomme mennesker som har et behov for å tilhøre noe og å bli sett – samtidig som de ønsker å ta del i noe kulturelt. Noe som er vanskelig for dem i dagens Russland, sier Annie og forteller at det går inn på henne personlig.

Men på samme tid fikk det fart på artisten i henne.
– Da jeg fikk ideen skjønte jeg at jeg bare måtte kaste meg ut i det og bruke energien min på noe jeg brenner for. Situasjonen for skeive i Russland brenner jeg virkelig for, så for min del er det helt naturlig å engasjere meg i et slikt prosjekt.

Homorettigheter er menneskerettigheter
«Russian Kiss» slippes som låt og kortfilm fredag 7. februar, samme dag som åpningsseremonien for OL i Sotsji. Det innebærer også å snakke med pressen – noe Annie har et ambivalent forhold til.
– Jeg trives best i studio hvor jeg kan jobbe fram ideer og konkrete prosjekter, som «Russian Kiss». Likevel må jeg ut av studio for å promotere låta og filmen for det er et brennaktuelt tema, og da snakker jeg ikke bare om lhbt-rettigheter, men om generelle menneskerettigheter, sier Annie til Blikk Nett.

– Jeg synes det lenge har vært et unaturlig skille mellom lhbt-rettigheter og menneskerettigheter. Inntrykket mitt er at mange her hjemme ikke har vært opptatt av lhbt-rettigheter, men nå ser det endelig ut til at lhbt-fokuset har fått den plassen den skal ha under paraplyen menneskerettigher.

For musikeren Annie og kunstneren Melgaard handler Sotsji-OL om så mye mer enn bare skøytestiler, smøretips og medaljesanking. Det er også en arena for de store følelsene. Følelser som skal utrykkes i Sotsji, Russland hvor det er innført lover som i praksis forbyr skeive å vise følelser offentlig.

– Er «Russian Kiss» deres versjon av It Get’s Better-kampanjen?
– Ja det kan man godt si. I tillegg når jeg mennesker som politikere og andre ikke når fram til. Jeg har fans over hele verden, fra New Zealand til Svalbard, og selvsagt Russland hvor jeg også har opptrådt to ganger, så «Russian Kiss» vil nå mange mennesker. Når jeg som artist har en så unik mulighet føler jeg også et ansvar for å bruke muligheten, sier Annie til Blikk Nett.

Regien på kortfilmen er det kultfotograf Richard Kern som står for. Kern er kjent fra New Yorks No Wave-scene og har samarbeidet med artister som Sonic Youth og Lydia Lunch, og han er en nær venn av Melgaard. Produksjonen er det Vice Films som står for og prosjektet er finansiert med støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Låta er produsert av stjerneprodusenten Richard X og gis ut på Annies eget selskap Totally Records. Deler av inntektene fra salget vil gå til nettaksjonistene All Out.

Mer info:  «Russian Kiss»