Et trygt og skeivt studentmiljø

Blikk var med på Skeiv fadderdag og møte nye og gamle studenter.

Publisert

For tredje år på rad ble det arrangert Skeiv fadderdag i Oslo for nye og gamle studenter ved høyskoler og Universitetet i Oslo. Blikk har møtt både faddere og studenter.

Skeiv fadderdag, som er et samarbeidsarrangement i regi av Skeivt studentforum, Skeiv Verden Oslo og Akershus, Skeiv Ungdom og FRI Oslo og Akershus, gikk i år av stabelen lørdag 18. august. På grunn av humørsyke regnguder ble arrangementet holdt innendørs i lokalene til FRI og Skeiv Ungdom i Tollbugata i Oslo sentrum.

Når Blikk ankommer er det heftig aktivitet i lokalene. Fadderne er travelt opptatt med å forberede fadderdagen, som kan skilte med både dags- og kveldsprogram.

Så stiger de på, de nye studentene. Men det dukker også opp mer erfarne studenter fra så vel høyskoler og universitetet. Til sammen er det godt over 25 personer som har satt av denne lørdagen til å møte andre skeive studenter. På programmet står det en rekke aktiviteter. Første punkt på programmet er å bli bedre kjent.

Det veksler mellom norsk og engelsk da det også har kommet studenter som er på utveksling fra andre land, blant annet Tyskland. Ellers er omtrent alle landsdeler representert. Det deles inn i grupper og de ulike gruppene fordeler seg på kontorene i Tollbugata, hvor studentene blant annet skal gjennom flere omganger «Speed Friending».

«Speed Friending» var et populært innslag og en fin måte å bli kjent med hverandre på. Foto: Reidar Engesbak.

Høy terskel

Stephen Adom og Lara Okafor var to av fadderne på Skeiv fadderdag. Stephen tar lærerutdanning ved Universitetet i Oslo, og er leder av Skeivt studentforum. Lara Okafor studerer Informatikk ved Universitetet i Oslo og er leder av Skeiv Verden Oslo og Akershus.

De er begge fornøyd med fadderdagen, som har gått over i fadderkveld når Blikk møter gjengen igjen på Cesar Bar og kafé. De er ekstra imponert over alle som kom alene – spesielt fordi terskelen inn i miljøet kan virke uendelig høy for mange.

– Det er jo noe vi kjenner igjen selv, sier Lara og forteller at det er et slags overlevelsesinstinkt som likevel tar over i slike situasjoner.

– Man oppsøker jo de stedene og møteplassene man har behov for, selv om det kan virke skummelt. Et eller annet sted inni seg forstår man at dette er steder man kan være seg selv.

Stephen Adom og Lara Okafor. Foto: Reidar Engesbak.

Stephen, som utdanner seg til lærer ved Universitetet i Oslo mimrer tilbake til sin egen ferd inn i miljøet.

– Jeg husker godt min første fadderdag. Det var for to år siden. Det var også første gang jeg var med på noe organisert skeivt.

– Og i dag er du leder for Skeivt studentforum. Hva skjedde?

– Jeg vet egentlig ikke. Eller jo. Jeg møtte Lara, som var leder den gang. Lara var veldig motiverende og inkluderende og oppfordret meg til å delta på aktiviteter. Slike tilbud trengs, sier Stephen.

Slike arrangementer er et kjærkomment tilskudd til den tradisjonelle sjekkearenaen. Og ikke minst møter man hverandre på tvers av alder, kjønnsidentiteter og bakgrunn. Det åpner opp nye muligheter for venner og nettverk.

– Det er det sosiale som er viktig på denne arenaen og vi forsøker å skape et miljø for alle skeive studenter.

Guðmundur Helgi Arnarson. Foto: Reidar Engesbak.

Åpen eller «åpen»?

Men er det vanskelig å være åpent skeiv student i Oslo i 2018? Stephen og Lara mener det finnes flere svar på det spørsmålet, og det er personavhengig.

– De fleste vil nok si at det er uproblematisk, og det er kanskje takket være slike tilbud som nettopp Skeiv fadderdag og de organisasjonene som står bak. Men samtidig kan vi heller ikke påstå at det bare er enkelt å være åpen, sier Stephen til Blikk nett.

– Og så spørs det jo hva man legger i begrepet «åpen», påpeker Lara.

Amalie Dale. Foto: Reidar Engesbak.

– Jeg går ikke rundt å skjuler hvem jeg er. Men som skeiv, så må man komme ut igjen og igjen i ulike situasjoner. Så med mindre man er aktiv i et skeivt miljø kan mange anta at du er streit, sier Lara.

Stephen kjenner seg igjen i Laras beskrivelse.

– Som mann og cis, så antar mange at jeg er streit. Det er ikke sånn at jeg føler for å irettesette dem, med mindre det kommer opp som et tema. Det vil nok være mer stressende og slitsomt for dem som bryter med kjønnsnormene og slikt, sier Stephen.

Å ikke være synlig kan føre til situasjoner som ikke oppleves som greie.

– Det kan gi seg utslag i at noen slenger med leppa om skeive eller transfolk – nettopp fordi de ikke vet at de har noen skeive rundt seg akkurat da. Det har jeg opplevd selv, blant annet under den tradisjonelle fadderuken. Da sto jeg overfor folk som snakket homofobt, sier Lara og legger til at det enkleste da var å forlate situasjonen.

– Jeg sa ifra og så gikk jeg. Man blir lei. Jeg hadde diskutert med meg selv før fadderuken. Planen var å være «grei» og prøve å overse det. Jeg klarte meg i fem dager, så var det slutt, sier Lara.

– Nettopp derfor er en slik arena så viktig. Her slipper man å høre homofobe folk og det er et viktig alternativ til den tradisjonelle fadderuken, sier Stephen og oppfordrer alle skeive som studerer til å ta kontakt med Skeivt studentforum for informasjon om aktiviteter utover året.

Trygt fellesskap

Blikk møter islandske Guðmundur Helgi Arnarson på Skeiv fadderdag. Han studerer metall- og smykkekunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg har bodd i Oslo i ett år og hørte om Skeiv fadderdag på Facebook. Jeg ble nysgjerrig. Jeg er ikke så flink til å møte nye mennesker sånn til vanlig, så da virket dette som en god idé, sier han til Blikk.

Han synes det er positivt at det finnes et skeivt miljø for studenter.

– Det oppleves trygt at man kan finne et fellesskap med andre skeive, hvor man kan passe litt på hverandre, sier Guðmundur Helgi og legger til at det også er et fint alternativ til det tradisjonelle utelivsmiljøet.

– Der handler det mest om hvem du skal ha sex med. På sjekkearenaene blir man som oftest kun kjent med folk man vil ha sex med, og det kan være fint også. Men på en slik arena som dette snakker man med mange forskjellige folk og utveksler erfaringer og synspunkter. Det blir noe mer enn bare sex, og det er fint.

– Jeg tok sjansen

Blikk møter også Amalie Dale fra Gossen i Romsdal. Dale flyttet til Oslo for å studere bioteknologi ved OsloMet.

– Det er det jeg skal gjøre de tre neste årene av livet mitt, sier Dale til Blikk og forteller at hun hadde hørt om Skeivt studentforum tidligere og at Skeiv fadderdag dukket opp i feeden på Facebook.

– Jeg hadde lyst å møte flere skeive, så da meldte jeg meg på. Jeg tok sjansen, sier Amalie til Blikk og legger til at hun er nysgjerrig av natur, så det å komme alene var ikke noe stort hinder.

Amalie har også deltatt på den tradisjonelle fadderuken og forteller at det ble lite søvn siste uken. Nå skal hun kaste seg ut i den skeive Oslonatta med andre skeive studenter, så søvn får vente.

– Jeg liker å møte nye mennesker, rett og slett. Nå satser jeg på at denne kvelden gjør fadderuken enda bedre. Det blir den nok også, sier Amalie.

– Jeg ble så godt mottatt, så jeg kommer til å delta på flere arrangementer i regi av Skeivt studentforum, sier Amalie Dale.

Vil du vite mer om de ulike organisasjonene og om tilbudene de har?

Sjekk lenkene:

Skeivt studentforum

Skeiv Verden

Skeiv Ungdom

FRI Oslo og Akershus

Powered by Labrador CMS