Etterlyser skeive fotballspillere

Publisert

Fotballen som arena blir beskyldt for å være en sinke når det gjelder holdninger til homofili og en bastion for homofobi. Arbeidet mot homohets er ennå ungt, og fortsatt rapporteres det om vanskeligheter og overtramp mot homofile av begge kjønn på banen, i garderoben og fra tribunen. Norges Fotballforbund (NFF) tar nå grep og gjennomfører for første gang en kartlegging av egne lhbt-utøvere. – Vi gjennomfører denne undersøkelsen for å gi oss selv mer kunnskap om hva som må gjøres i praksis, basert på spilleres egne historier, både i fortid og nåtid, sier Henrik Lunde i Norges Fotballforbund til Blikk Nett. Formålet med undersøkelsen er å få innsikt i forholdene for homofile spillere og hva arbeidet mot homohets skal bestå av.– Vi er midtveis i prosjektet. Det gjenstår fortsatt noen intervjuer før alt samles og vi lager en samlet fremstilling. Etter planen skal dette være klart i slutten av april, sier Lunde.

Årets homo

Nylig ble fotballspilleren Anton Hysén kåret til årets homo i Sverige av magasinet QX. Hysén kom ut av skapet i 2011 og Lunde tror kjendiseffekten kan slå positivt ut for andre spillere. – Jeg tror alle rollemodeller er bra. Det er klart det er bra at spillere som Hysén kommer ut og blir hedret. Samtidig må jeg si at det hadde vært flott om spillere som ikke er superkjendiser også kommer ut. Han unge spilleren på det lokale fotballaget der du bor for eksempel. Megastjerner kan være vanskelige å kjenne seg igjen i, sier Lunde til Blikk Nett. – Men at spillere som Anton Hysén kommer ut offentlig fører uansett til større åpenhet og at det blir snakket om på alle nivåer. Åpenhet er det ikke flust av i noen idrettsmiljøer når sant skal sies. «Fair play» NFFs undersøkelse vil blant annet kartlegge hvordan homofile utøvere selv tror fotballen kan være en ressurs og en støtte for homofil ungdom på vei til å finne sin egen identitet.– Noe av målet er å få dette perspektivet inn i den daglige jobbingen, ikke begrense det til en kampanje som går i en uke. Når trenerne snakker med spillerne sine skal lhbt-perspektivet være en naturlig del, sier Lunde og forteller at arbeidet også skal inn i NFFs «Fair Play»-program. – «Fair Play» handler om at ingen skal stenges ute, uansett sosial eller kulturell bakgrunn, kjønn, nivå, alder, funksjonshemming, seksuell orientering eller av andre grunner. Det handler om respekt. Jobben som til slutt gjøres er det treneren som har spillermøte med 16-åringene i garderoben som gjør. NFF sin oppgave er å gi dem verktøyet slik at trenere, foreldre og andre kan gjøre best mulig jobb, avslutter Lunde.

Trenger flere historier

Norges fotballforbunds undersøkelse utføres av Moods Research og responsen har vært god.– Vi har fått mange respondenter, både menn og kvinner. Men vil gjerne komme i kontakt med ennå flere, sier Tone Graaten i Moods Research. – Man er helt anonym og vi er villig til å strekke oss langt hvis noen er så langt inne i skapet at de ikke ønsker at vi skal vite hva de heter. Vi finner løsninger som passer, sier Graaten til Blikk Nett og forteller at de søker spillere som er aktive eller har vært aktive. – Men hovedfokus i undersøkelsen ligger på ungdomsårene. Det vi vil er å finne ut hvordan fotballen som arena kan bli bedre også for de som ikke har kommet ut, eller ikke helt vet hvilken orientering de har. Ta kontakt med Tone Graaten i Mood Research på mail: tone.graaten@moodsresearch.no eller tlf 906 92 216.

Mer info om undersøkelsen finner du hos:

Norges Fotballforbund

Powered by Labrador CMS