Urix

Ungarns statsminister Victor Orbán (t.v) søker nye allierte etter å ha blitt kastet ut av Det europeiske folkeparti (EEP). Her avbildet under et møte med Russlands president Vladimir Putin i 2015.

Viktor Orbán vil alliere seg med likesinnede høyrepopulister

Publisert

.

Det høyrepopulistiske partiet Fidesz, med Ungarns statsminister Victor Orbán i spissen, ble i fjor tvunget ut av gruppa Det europeiske folkeparti (EPP) i Europaparlamentet. Orbán og Fidesz søker nå samarbeid med likesinnede.

.

Flere høyrepopulister uttrykker sympati

«Vi vil bygge et europeisk demokratisk samfunn som tilbyr et hjem for europeiske borgere som ikke vil ha migranter, som ikke ønsker multikulturalisme, som ikke har sunket ned i lhbtq-galskap, som forsvarer Europas kristne tradisjoner, som respekterer suvereniteten av nasjoner og som ser deres nasjoner ikke som en del av fortiden, men som en del av deres fremtid», uttaler Orbán.

EPP-gruppa, som Ungarn ble tvunget ut av, består for det meste av konservative demokratiske partier. I mars i fjor stemte en overveldende majoritet i gruppa for at Fidesz skulle utestenges.

Flere nasjonalistiske, konservative og høyrepopulistiske ledere diskuterer nå om de skal inngå et samarbeid i EU-parlamentet. Den høyreekstreme ID-gruppa, som inkluderer tyske Alternativ for Tyskland (AfD) og italienske Lega Nord har tilbudt Orbán plass hos dem.

ECR-gruppen har også uttrykket sympati for Fidesz, men har ikke direkte tilbudt plass. Dette inkluderer Sverigedemokraterna og det polske regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PIS).

.

Toppmøte i Warszawa

I desember møtte Orbán den franske ytre-høyrelederen Marine Le Pen og Mateusz Morawiecki fra polske PIS under et møte i Warszawa. Representanter fra partiet Vox i Spania og Frihetspartiet (FPÖ) i Østerrike var også til stede, mens Matteo Salvini fra Lega Nord lot være å delta.

Partiene skrev under på en felles uttalelse hvor de blant annet uttrykker at «bare de suverene institusjonene til stater har full demoraktisk legitimitet» og avviser «et Europa styrt av en selvutnevnt elite».

Partiene diskuterer nå et tettere samarbeid i EU-parlamentet, noe som blant annet innebærer koordinering av stemmer i saker som dreier seg om suverenitet og ulovlig immigrasjon.

.

Powered by Labrador CMS