Urix

Dystert i EUs nye søkerland

ILGA Europes oversikt over lhbt+tilstanden i Europa tegner et dystert bilde, og nå krever organisasjonen at EU må være tydelig på at det stilles krav til skeives rettigheter i søkerlandene.

Lhbtq+-personer i Tyrkia lever under stadig større press fra myndighetene, og i 2015 ble Istanbul Pride forbudt for første gang. Den studentforening. BÜLGBTİA+ arrangerte prideparade i 2022, som førte til at 70 studenter ble arrestert.
Publisert Sist oppdatert

I forrige uke slapp ILGA Europe en oppdatert LGBTI Enlargement Review, som gir et dystert bilde av skeives rettigheter på Vest-Balkan og de tre nye søkerlandene Ukraina, Georgia og Moldova. Også i Tyrkia står det dårlig til for lhbt+folket, melder qx.se

ILGA-Europe og ERA (LGBTI Rights Association for the Western Balkans and Turkey region) publiserer årlig en rapport som beskriver tilstanden for lhbt+personer situasjonen i EUs søkerland. I årets rapport formidles det at utviklingen i disse landene viser at både skeives rettigheter og generelle menneskerettigheter er under press. Det rapporteres også om en økning av voldstriggende hatytringer, og angrep mot organisasjons- og forsamlingsfriheten.

Verre etter Ukraina-krigen

Data er samlet inn fra Albania, Bosnia-Hercegovina, Georgia, Kosovo, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Tyrkia og Ukraina. I rapporten pekes det på at etter Russlands angrep på Ukraina har anti-lhbt+krefter blitt stadig mer aktive i den vestlige Balkan-regionen.

Blant eksemplene som trekkes fram er politiets håndtering av Europride i Serbia i 2022. Det siste året har det i flere land har vært en klar økning av politivold mot skeive personer. I pridemåneden ble 530 personer arrestert i Tyrkia.

I rapporten anbefales det at EU stiller tydelige krav til søkerlandenes lhbt+politikk, og at spørsmål knyttet til skeives rettigheter inngår i alle deler av forhandlingene i søknadsprosessen og ikke behandles som et avgrenset område. ILGA Europa peker på at skeive organisasjoner, i likhet med øvrig sivilt samfunn, er en viktig faktor for å sikre rettsstat og demokrati og bør være en naturlig samarbeidspartner for Europaparlamentet.

Powered by Labrador CMS