Urix

Barn av likekjønnede par har krav på EU-statsborgerskap, selv der likekjønnede par ikke anerkjennes. «En seier», sier Arpi Avetisyan i organisasjonen ILGA.
Barn av likekjønnede par har krav på EU-statsborgerskap, selv der likekjønnede par ikke anerkjennes. «En seier», sier Arpi Avetisyan i organisasjonen ILGA.

Alle skal anerkjenne regnbuefamilier

Publisert

LIKEKJØNNEDE FORELDRE og deres barn må anerkjennes som familier i hele EU, slo EU-domstolen (CJEU) fast i en historisk dom i desember. CJEU krever at alle EU-land forplikter seg til å innvilge ID-kort, eller pass til barn av likekjønnede foreldre, selv de landene som ikke anerkjenner likekjønnede par.

Konklusjonen kom fram i behandlingen av saken om Sara, som ble født i Spania i 2019 og er barn av mødrene Kalina Ivanova og Jane Jones. Selv med Ivanovas bulgarske statsborgerskap og Jones sitt britiske, sto Sara i fare for å bli statsløs. Dette fordi hun ble nektet statsborgerskap i Spania fordi Bulgaria ikke anerkjenner likekjønnede par, og fordi hennes britiske mor ikke kan overføre sitt statsborgerskap siden hun er født på Gibraltar. CJEU har nå vedtatt at Sara har rett til et bulgarsk statsborgerskap.

Domstolen presiserte at EU-land ikke kan tvinges til å anerkjenne likekjønnet ekteskap, men siden Saras statsløshet vil hindre hennes bevegelsesfrihet, er det å nekte henne statsborgerskap å bryte menneskerettighetene. Ifølge Arpi Avetisyan fra den europeiske lhbt-rettighetsgruppa ILGA, er dommen et tydelig eksempel på at EU er en likestillingens union: «Vi ser fram til at regnbuefamilier kan nyte sin bevegelsesfrihet og andre grunnleggende rettigheter på lik linje med alle andre».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS