Urix

EU-domstol: – Endringer i kjønnsidentitet må anerkjennes på tvers av EU

Den banebrytende avgjørelsen fra EU-domstolen vil trolig påvirke millioner av transpersoner i hele Europa.

EU-domstolen i Luxemburg.
Publisert

EU-domstolen i Luxembourg har avgjort at medlemsland må anerkjenne endringer av fornavn og kjønn som er utført i andre land i EU.

Avgjørelsen setter en viktig juridisk presedens, og vil trolig påvirke millioner av transpersoner i Europa, og sikre at deres kjønnsidentiteter blir respektert og anerkjent, uavhengig av hvor de bor eller reiser innenfor unionen. Det uttalte domstolen i sin avgjørelse.

– Kjønn er en grunnleggende del av en persons identitet, akkurat som et fornavn. En slik nektelse av anerkjennelse skaper vanskeligheter for en person med å bevise sin identitet i dagliglivet. Det medfører også betydelige profesjonelle, administrative og private ulemper, skriver domstolen i en pressemelding.

– Jeg gråt

Dommen falt etter et søksmål fra Arian Mirzarafie-Ahi, en transmann med dobbelt statsborgerskap i Storbritannia og Romania.

Etter å ha gjennomgått kjønnsbekreftende behandling i Storbritannia i starten av 2020, mens landet fortsatt var en del av EU, ble Mirzarafie-Ahis navn og kjønnsidentitet endret i hans offisielle britiske dokumenter.

I 2021 nektet imidlertid Rumenske myndigheter å utstede en ny fødselsattest som reflekterte kjønnsendringen, med henvisning til nasjonal lovgivning.

Domstolen har nå avgjort at denne nektelsen var ulovlig i henhold til EU-retten, da alle medlemsland må anerkjenne juridiske kjønnsendringer som er gjort i andre medlemsland.

– Jeg gråt, virkelig. Det var en seier vi har ventet på i mange år, sier Mirzarafie-Ahi under en pressekonferanse i Bucuresti.

– Vil få store konsekvenser

Avgjørelsen anses av flere menneskerettighetsorganisasjoner som en seier for transpersoners rettigheter i hele EU.

De sier at dommen setter en ny standard for juridisk anerkjennelse av transpersoner og vil ha store konsekvenser for deres mulighet til å leve uten diskriminering eller unødvendige byråkratiske hindringer.

– Det er en beskjed til den rumenske regjeringen om at dette ikke lenger er akseptabelt, man kan ikke ha dobbeltmoral lenger, sier Teodora Ion-Rotaru, medpresident for interessegruppen Accept, til The New York Times.

Domstolens avgjørelse er spesielt viktig for transpersoner som flytter mellom land for jobb, utdanning eller andre årsaker.

Tidligere har de møtt utfordringer når deres identitetsdokumenter ikke ble anerkjent i ulike medlemsland. For eksempel kan det ha vært vanskeligheter med å få tilgang til helsetjenester eller grunnleggende offentlige tjenester som å åpne en bankkonto.

Stor seier for transrettigheter

Domstolens avgjørelse har også stor symbolsk betydning ved å bekrefte at transpersoners rettigheter er grunnleggende menneskerettigheter.

Dette er i tråd med EUs bredere forpliktelse til likestilling og ikke-diskriminering, slik det er fastsatt i Unionens charter om grunnleggende rettigheter.

Likevel er det fortsatt skjær i sjøen når det kommer til å sikre at avgjørelsen blir effektivt implementert i hele EU.

Selv om alle medlemsland nå er juridisk forpliktet til å anerkjenne navn- og kjønnsendringer gjort i andre EU-land, innebærer dette ikke automatisk reform av nasjonale lover om hvordan enkeltpersoner kan endre sin kjønnsidentitet i hjemlandet.

Regjeringer i medlemsland kan forsøke å forsinke eller komplisere anerkjennelsesprosessen, selv om de er juridisk forpliktet til å følge EU-domstolens avgjørelse, hevder Accept.

 

Powered by Labrador CMS