Tilbakeslag i Europa
Den største undersøkelsen som noen gang er gjennomført blant skeive i Europa viser at svært mange opplever en innskrenking av sine rettigheter.
European Union Agency for Fundamental Rights legger fram en undersøkelse blant 140 000 EU-borgere, pluss Storbritannia, Serbia og Nord-Makedonia i aldersgruppen over 15 år.
Undersøkelsen er den største i sitt slag som noensinne er gjennomført og har fått tittelen «A long way to go for LGBTI equality».
The European map visualisation illustrates in a map the values of the answers per Country.Notes: The LGB categories cover respondents who self-identified as lesbian women, gay men, bisexual women or men, with the exception of those respondents who also identified as trans or intersex, as they are included in the trans and intersex categories, respectively.The EU-28 aggregate includes the United Kingdom (UK) because the reference period of the data collection is from when the UK was a Member State.
Resultatene viser at flertallet av lhbt-par i Europa ikke tør å holde hender i offentligheten og en av fem har opplevd å bli diskriminert på arbeidsplassen. En av ti har opplevd å bli utsatt for fysisk eller seksuell vold.
Bare 36 prosent av de spurte har opplevd en bedring av sine rettigheter, mens 40 prosent sier at rettighetene har blitt innskrenket. Selv om undersøkelsen viser at det er et skille mellom øst og vest i Europa, er det mange også i vest-europeiske land uttrykker bekymring.
Les også
-
Skeiv bygdefest på Riksscenen
Dansere fra norske Kartellet og østeriske Simon Mayer Company/Art in Motion utforsker bygdefestens stereotypier i forestillingen «Village Party» på Riksscenen i Oslo torsdag.
-
Republikanerne vil nekte transkvinne å bruke Kongressens kvinnetoaletter
Republikanerne står klar til å nekte Kongressens første transkvinne å bruke bygningens kvinnetoaletter.
-
Arctic Pride : – Det har vært magisk
Tross økonomiske nedgangstider var det opptur for Arctic Pride. Festivalsjefen forteller om en uke over all forventing.
-
Baba bar flytter – igjen
Men de blir værende på Youngstorget. – Dette gir oss mulighet til å vokse utover nattelivet, sier grunnlegger Dana Jdid.
-
Tiltale: Sønn ble banket opp av faren etter å ha stått fram som homofil
En Oslo-mann i 40-årene er tiltalt for å ha gått til angrep på sin egen sønn etter at sønnen sto fram som homofil.
-
RuPaul’s Drag Race tilbake til Oslo
«Werq the World 2025 World Tour» inntar Oslos storstue, Oslo Spektrum i april. På scenen står dronninger som Sasha Velour og Vanessa Vanjie.
-
Sigur Rós-vokalist stiller ut i Kristiansand
Det blir Europapremiere på Jónsis lydinstallasjon «VOX« i Kunstsiloen i Kristiansand til våren.
-
Eurovision-finale trues av folkeavstemning
En folkeavstemning i Sveits på søndag kan komme til å stikke kjepper i hjulene for neste års Eurovision Song Contest.
-
Homfrydpris til ildsjelen Rune Hennum Nilssen
En av Tromsøs skeive ildsjeler ble tildelt Homofrydprisen 2024 under Arctic Pride i helgen.
-
Chappell Roan til Øya
En av de siste åras store popsensasjoner, Chappell Roan, skal avslutte den første kvelden av Øya 2025.
Verstingen Polen
I Vest-Europa utmerker Frankrike seg i negativ retning. Her sier 25 prosent at situasjonen har blitt verre, og hele 29 prosent uttrykker at forholdene for lhbt-befolkningen har blitt dramatisk mye verre.
I Europas største land, Tyskland, sier 45 prosent at de opplever at ting har blitt verre, bare 20 prosent opplever en positiv utvikling.
Polen er, ifølge undersøkelsen, det verste landet, her sier to av tre respondenter at situasjonen har blitt mye verre. De trekker fram opprettelsen av 30 såkalte LHBT-frie soner i landet og angrep på prideparader. 44 prosent av de polske respondentene forteller at de opplever at den generelle toleransen i samfunnet har forsvunnet de siste fem årene.
Med 19 prosent i Serbia og 17 prosent i Nord-Makedonia er det de to landene hvor flest har blitt utsatt for fysisk eller seksuell vold de siste fem årene.
Skjult på jobb
21 prosent av respondentene fra Vest-Europa er åpne på jobb, mens det tilsvarende tallet for Øst-Europa er 10 prosent. Så fortsatt lever det store flertallet av Europas skeive i skapet på jobb.
Rapporten trekker også fram gode nyheter. 76 prosent av respondentene i Irland hadde opplevd forbedring av sine rettigheter og en høyere generell toleranse i befolkningen etter at det katolske landet vedtok felles ekteskapslov i 2015.
Norge sakker akterut
ILGA Europe er også bekymret for utviklingen av lhbt-rettigheter i Europa etter at de la fram sitt årlige regnbuekart.
Norge faller nedover på lista sammenlignet med andre europeiske land, fra en andreplass i 2017 til en femteplass i år.
Også flere andre land sakker akterut, og koronasituasjonen har gjort at enkelte lands myndigheter har benyttet anledningen til å begrense menneskerettigheter. Kartleggingen viser at flere land som tidligere var i front for å sikre lhbt-rettigheter nå begynner å henge etter.
Regnbuekartet viser at det i 2019 i bare halvparten av landene har vært en positiv utvikling og at flere land for første gang har fjernet rettigheter og beskyttelse av lhbt-befolkningen. Det er først og fremst i forhold til transpersoner ILGA ser de største endringene både positive og negative.
Les også
-
Gjenvalgt som president i europeisk nettverk
Helge Ytterøy L’orange fortsetter som leder for EPPRIDE, lhbt+-nettverket til den europiske sentrum-høyre alliansen European Peoples Party. – Det er et stort privilegium, sier EPPride-presidenten.
-
Overraskende lhbt-støtte i Øst-Europa
ILGA Europes årlige undersøkelse om situasjonen for skeive i Europa, viser at innbyggerne ikke nødvendigvis er enige med landets offisielle og negative lhbt-politikk. Spesielt gjelder dette for Øst-Europa.
-
Putin søker allierte gjennom lhbt+hat
Russlands president Vladimir Putin går hardere ut mot skeive enn noen gang før. Under seremonien som markerte annekteringen av fire ukrainske regioner brukte presidenten mye av tiden til å kritisere Vestens omfavnelse av lhbt+rettigheter.