Planleggingen av EuroPride 2015 er godt i gang og festivalen går av stabelen 15. juni og varer til 21. juni, med mindre antihomo-aktivister klarer å stikke kjepper i hjulene.

EuroPride i Riga arrangeres av organisasjonen Mozaika. Så langt har de fått på plass et Pride House under festivalen hvor det blir filmfestival, workshops, informasjonssenter og en rekke kulturarrangement. Det er også lagt opp til konferanser med en rekke ulike temaer, blant annet et forum hvor man diskuterer lhbt-bedrifter, samt en internasjonal konferanse om ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

Planleggingen og organiseringen av EuroPride i Riga byr på utfordringer og arrangørene står overfor et møysommelig arbeid.
– Det er går sakte men sikkert fremover, sier Kristine Garina i Mozaika til Blikk Nett.

Det er en komplisert prosess og Mozaika har ikke støtte hos myndighetene. Likevel har Mozaika snart fylt en uke med program forteller Garina.
– Et av tilbudene er som nevnt Pride House, som er et viktig og spennende treffsted for festivaldeltakere, både lokale og tilreisende, samt et viktig tilbud for organisasjoner og foreninger hvor de kan møtes, danne nettverk og utveksle erfaringer og kunnskap.

Strid om parken
Paraden lørdag 20. juni vil være det mest synlige arrangementet under EuroPride i Riga. Og det er nettopp synligheten som har ført til motstanden som nå gjør at Mozaika står overfor en utfordring.
– Problemet er kort fortalt at antiglobalistene, som de kaller seg, har søkt om tillatelse til å demonstrere i parken EuroPride skal bruke som oppmøteplass og samling etter paraden. Mister vi retten til å bruke den, kan det få konsekvenser for selve paraden også. Her er det mange puslebrikker som henger sammen på grunn av sikkerhet, tillatelser og liknende. Derfor er det utrolig viktig at vi får et sterkt politisk press mot statsministeren i Latvia, så de finner en politisk løsning.

En politisk festival
Mozaika jobber tett med menneskerettighetsgrupper under forberedelsene av EuroPride.
– EuroPride arrangeres i samarbeid med en rekke europeiske orgaisasjoner, som Amnesty International, ILGA Europe og ikke minst European Pride Organisers Association (EPOA), sier Garina og forteller at årets EuroPride vil bli en annerledes festival enn tidligere år.

– EuroPride i Riga vil skille seg fra andre EuroPride-festivaler. Byer som Madrid og Stockholm har arrangert EuroPride tidligere. Det samme har Oslo, som har arrangert EuroPride to ganger, sist i 2014. Årets festival i Riga vil inneholde mer politikk og færre fester. Men det skal være moro også, lover hun.

Lhbt-situasjonen i Øst-Europa, og ikke minst Russland, står på agendaen. Men Garina legger til at situasjonen i en rekke post-sovjetiske stater er like ille, om ikke verre.
– Vi vil inkludere alle i diskursen og har som mål å skolere og støtte lokale lhbt-aktivister og organisasjoner fra disse områdene. At EuroPride arrangeres i Riga gjør det lettere for disse aktivistene å delta.

Økonomisk vekst med EuroPride
EuroPride er ikke bare for lhbt-aktivister og organisasjoner. Håpet er at Latvia og Riga skal merke effekten av festivalen.
– EuroPride kan bli økonomisk viktig for hele landet når turister og tilreisende festivaldeltakere legger igjen penger. Vi håper også at festivalen kan generere mer turisme til det flotte landet vårt. Vi har en stor utfordring i å forklare myndighetene hva menneskerettigheter innebærer, og at lhbt-rettigheter er det samme som menneskerettigheter. Hvis myndighetene ser en økonomisk vekst ved økt lhbt-turisme, så kan det være et skritt i riktig retning.

Enn så lenge vil EuroPride arrangeres uten noen form for støtte fra myndighetene. Det er heller ikke mye støtte å hente hos majoriteten av befolkningen.
– Ifølge undersøkelser så er det knappe tre prosent av befolkningen i Riga som støtter EuroPride. Det er et lite antall, men likevel flere enn hva jeg hadde forventet. Hadde man spurt resten av landet ville resultatet vært verre. Som du skjønner så er vi ikke så veldig populære, sier Garina.

Knappe hundre dager før startskuddet går for EuroPride i Riga jobbes det hardt for å unngå at motstanderne saboterer paraden.
– Men uten noen form for politisk støtte er det vanskelig. Motstanderne våre har funnet et smutthull, så vi må bare vente og håpe at det løser seg. EuroPride blir det uansett utfall – i verste fall flytter vi paraden til et annet område. Motstand og problemer vil det bli uansett. Men vi bor i Latvia, så vi er vant til det, avslutter Kristine Garina.

Mer info og oppdaterte nyheter: EuroPride 2015 på Facebook

Ber om støtte
I frykt for at en liten gruppe motstandere nå skal få ødelegge en årelang kamp for lhbt-rettigheter i Latvia ber Mozaika og Europride-styret om støtte fra andre land. LLH ber nå norske myndigheter og ordførere i Norges ulike pride-byer om å sende en oppfordring til sine latviske kollegaer om å støtte Europride i Riga 2015.

Gi Riga sitt #EuroprideMoment

Europride i Riga trenger oss. LLH oppfordrer den norske befolkningen til å vise solidariet med lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Latvia ved å dele sine Pride-øyeblikk med Latvias statsminister – med en bønn om at også Riga får sine prideøyeblikk.

Dette kan du gjøre
Send en mail til Latvias statsminister Laimdota Straujuma på mail: vk@mk.gov.lv med denne teksten:

A marginal anti-LGBT group is using legal loopholes to sabotage the 2015 Riga Pride parade. I urge the government of Riga and Latvia to tell the world that the interests of some will not trumf the fundamental human rights of many.

• Vis myndighetene i Latvia hva de kan gå glipp av om de mister Europride i Riga. Del bilder av dine Europride-øyeblikk med denne teksten på Twitter: Dear prime minister @Straujuma, give Riga its #EuroPrideMoment! Love from EuroPride Oslo 2014 to #EP15riga