EuroPride til Oslo

Publisert

Under årsmøtet i European Pride Organizers Association (EPOA) i Brussel i dag ble det avgjort at Oslo blir vertsby for EuroPride 2014. I utgangspunktet hadde både Aten og Oslo søknader inne om å få arrangere EuroPride i 2014. Til tross for at Aten trakk sin søknad, var det ikke garantert at Oslo fikk arrangementet. – Det er en del krav som må innfries for å sikre en helhetlig festival, så det var vært diskusjoner i styret i forbindelse med dette, sier Helle Christin Nyhus, styreleder i Oslo Pride AS til Blikk Nett. Søknaden fra Oslo Pride, samt en kort presentasjonsvideo, ble lagt frem for årsmøtet i plenum i dag. Det ble fort klart at Oslo Pride AS oppfylte kravene.– For det første så må vertsbyen ha støtte fra vertskommunen. I vår søknad har vi det. Fabian Stang har gitt sin støtte til Oslos EuroPride-søknad, sier Nyhus til Blikk Nett og forteller at kommunen også stilte på årsmøtet i Brussel. – Ja Oslo Kommune var tilstede i dag under presentasjonen for generalforsamlingen. De er en viktig aktør i arrangementet og vi er kjempeglade og fornøyde over den støtten de har vist oss i denne prosessen. Dato for EuroPride er ennå ikke satt.– 2014 er ikke tilfeldig valgt fra vår side. Da er det nemlig grunnlovsjubileum i Norge. Det betyr at det blir en mengde arrangement i forbindelse med jubileet, blant annet på Rådhusplassen. Så vi har ikke fått tildelt en dato ennå. Vi håper selvsagt at Europride blir lagt til de datoene vi pleier å ha Rådhusplassen.

– Hva kan Oslo tilby et EuroPride-publikum?

– Europride 2014 vil bli det største homoarrangementet i Norges historie. Det andre er at Norge er et land hvor lhbt-personer lever som fullverdige borgere. Det er noe vi mener er viktig å dele med resten av Europa. I tillegg er Oslo en flott by, og vi har allerede erfaring med Europride 2005. Det la grunnlaget for det fundamentet Skeive Dager har i dag.

– Burde ikke EuroPride legges til land hvor lhbt-saken trenger større fokus?

– EuroPride som arrangement skal generere styrke. Den positive energien som skapes skal overføres, både i form av økonomisk hjelp og styrke, til steder hvor lhbt-personer sliter og hvor det er vanskelig å arrangere pride, sier Helle Christin Nyhus til Blikk Nett.  

Fornøyd med Oslo

EPOAs styreleder Hans De Meyer berømmer Oslos planer for EuroPride. – De leverte en god og sterk søknad, og vi er veldig glade for at Oslo ble valgt. Vi er fornøyd med at Oslo er tilbake som EuroPride-arrangør og legger opp til en bedre festival enn noen gang før. Det er bra atandre europeere får se nye sider av Skandinavia, sier De Meyer.  – Vi er sikre på at Oslo Pride og Oslo by vil gi alle europeere en god velkomst til arrangementet, og det vil forhåpentlig bidra til mer aksept og større toleranse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner over hele Europa, tilføyer Hans De Meyer.