Eurovision
Da Israel fikk være med i Eurovision måtte de gjøre noe
FalastinVision vil tilby de som boikotter årets Eurovision en «folkemordfri sangkonkurranse». – Det vil bli en fantastisk forestilling med konkurransebidrag, sier Ellen Hansson Khorsand, og du kan se showet på strømming i kveld.
– Ingen kan si at de ikke vet hva som foregår i Gaza. Det er ikke lenger mulig å ignorere, og da blir Eurovision virkelig en stor kontrast til virkeligheten vi lever i, mener prosjektleder Ellen Hansson Khorsand.
Hun sier at Sverige har en stolt historie med global solidaritet, men når Israel får lov å delta her i Malmö, da må de faktisk gjøre noe.
I kveld arrangeres derfor FalastinVision, som en reaksjon og protest til Eurovision som holdes samme dag, i samme by.
– Det blir en fantastisk forestilling med konkurransebidrag, en jury, en konsert med den palestinske popstjernen Bashar Murad, og flere overraskelser, forteller Khorsand.
Låtene som konkurrerer er forhåndsinnspilte videoinnslag.
– Noen av artistene vil være til stede, men alle låtene blir spilt av på skjerm, for å gjøre det rettferdig. Vi fikk inn bidrag fra hele verden.
Men kanskje vil de endre på det i fremtiden, for de kommer til å fortsette med FastinVision.
Norsk deltaker
Tidligere i mai kunne publikum stemme på de innsendte bidragene på nettsiden deres, og i kveld skal de 15 som fikk flest stemmer konkurrere i en finale.
Ett av bidragene er fra Norge, med Mohamad Walid som fremfører sangen «Alt er dekket av blod». På deltakerlista finnes også minst ett skeivt bidrag; duoen Refractory Period fra New York som fremfører låta «Claws».
I tillegg vil altså Bashar Murad spille en kort konsert. Han konkurrerte om å bli Islands bidrag i Eurovision i år, men kom på andreplass etter Hera Björk. Senere i sommer kommer han til Oslo Pride.
Sosiale medier-initiativ
FalastinVision startet med et spørsmål på Facebook.
– Maya Dahlén spurte hva vi kunne gjøre for å starte en boikott av Eurovision. Michael Rowinski som er vår IT-ansvarlige og jeg ble med. Vi ønsket å protestere, men på en konstruktiv måte.
Etter at de bestemte seg for å sette idéen ut i livet gikk det slag i slag, med nye folk som kom inn fra alle kanter. Nå teller teamet mellom 20 og 30 personer som jobber døgnet rundt i forskjellige arbeidsgrupper.
– Det har vært mye å gjøre. Alt fra å redigere videoer til å lage sceneprogram til å få samlet en jury og selge billetter. Men jeg er så utrolig stolt over teamet vårt som faktisk har fått dette til på så kort tid.
– Det er mange som spør hvem som står bak. De tror kanskje at vi er en etablert organisasjon med mye ressurser. Men det er vi virkelig ikke. Vi er et løst sammensatt nettverk av aktivister over hele Sverige, som bare har mobilisert oss.
Khorsand mener det viktig at flere bruker sin stemme.
– Og jeg, som musiker og prosjektleder, synes det er så utrolig viktig vi bruker stemmene våre for å representere de stemmene som blir tiet i hjel i kampen. For vi har jo fortsatt ytringsfrihet.
Håp og glede
Det har kommet inn bidrag fra hele verden. Finalistene kommer fra Sverige, Norge, Island, USA, Chile, Skottland, Irland og Palestina.
- Det er så rørende, det er ikke til å tro.
Hun forteller at en av deres frivillige som har familie i Gaza, har sagt at til tross for alt det forferdelige som skjer, vil familien sitte benket med sine barn foran FalastinVision på lørdag.
– Og bare det er bevis nok på at det vi gjør er så viktig. Vi sprer faktisk håp og glede midt i denne tøffe tiden, avslutter hun.
Mer informsjon om konkurransen, bidragene og hvordan du ser showet live på nettet finner du på https://falastinvision.com. Strømmingen starter kl 19:00 lørdag 11. Mai, samtidig som Eurovision-finalen sendes.