Få anmeldelser

Publisert

Oslo politidistrikt har gått gjennom tallene for anmeldte saker i kategorien hatkriminalitet for 2013. Antallet saker i kategorien lhbt er det samme som i 2012. Ifølge Oslo politidistrikt er det ingen grunn til å juble. – Økningen i årets oversikt ser vi i kategorien etnisitet, hvor det kom inn flere anmeldelser enn året før. Vi skulle gjerne sett en økning i kategorien lhbt også, nettopp fordi vi vet det finnes mørketall der, sier Ingjerd Hansen, seniorrådgiver Mangfold i Strategisk Stab ved Oslo politidistrikt. Totalt er det 55 anmeldelser som er kodet som hatkriminalitet i Oslo politidistrikt i 2013. Til sammen fordeler anmeldelsene seg slik på de ulike kategoriene:Funksjonsevne: 1Antisemittisme: 2Etnisitet: 28Religion: 9Lhbt: 15

Statistikken lyver

Hansen mener det er bekymringsverdig at mange velger å ikke anmelde hatkriminalitet.– Mange som utsettes for hatkriminalitet opplever en stor uttrygghet. Men det å anmelde forhold og å få stadfestet hva som faktisk har skjedd kan føre til mindre uttrygghet. Det ser vi i praksis, sier Hansen til Blikk Nett. Det er en kjent sak at mange velger å ikke anmelde fordi de frykter at saken henlegges.– Det stemmer at vi ikke alltid får tatt gjerningspersonen. Det er også ofte en ukjent gjerningsperson som ikke lar seg oppspore. Men for politiet er det viktig å få inn anmeldelser likevel, slik at vi kan føre en reell statistikk. Når det ikke kommer inn anmeldelser vises det i form av statistikk - og det vil det se ut som om hatkriminalitet mot lhbt-gruppen ikke er et problem. Noe vi vet det er.

Slåss om ressurser

Hansen forteller at politiet må sloss om ressurser på lik linje med andre offentlige instanser.– Når statistikken ikke gjenspeiler det vi vet, med hensyn til mørketallene, så vil heller ikke politikere og bevilgende myndigheter se alvoret. Anmeldelser er med på å synliggjøre problemet. Det må tas på alvor og jobbes med på mange plan, ikke bare hos politiet. Av de 15 tilfellene i kategorien lhbt var det ingen anmeldelser merket trans.– Det kom bare anmeldelser som gjelder lesbiske og homofile. Dessverre er det ingen grunn til å tro at det ikke forekom hatkriminalitet rettet mot transpersoner i Oslo i fjor. Det er grunn til å tro at det finnes store mørketall i denne gruppa også, sier Hansen og forteller at politiet vil vurdere om trans skal settes opp som en egen hovedkategori på sikt, fordi det kan bidra til å tydeliggjøre at trans er knyttet til identitet og ikke til seksualitet.

Gjenkjenne hatkriminalitet

Oslo politidistrikt har jobbet med skolering og lhbt-kompetanse i lang tid og begynner nå å se resultater.– Vi jobber kontinuerlig med dette og alle skal være trygge på at man møter et politi med lhbt-perspektiv når de henvender seg til oss. Nylig hadde vi opplæring for alle ordensansatte i Oslo politidistrikt så alle som er ute og kjører patrulje har fått opplæring i hva hatkriminalitet er. En stor andel av hatkriminaliteten skjer på utesteder.– Derfor er det viktig at utepatruljene vet hvordan de skal gjenkjenne hatkriminalitet, men også hva slags spørsmål de skal stille for å kunne avgjøre om det faktisk dreier seg om hatkriminalitet.

Powered by Labrador CMS