Fabian er klar for EuroPride

Publisert

I dag tok ordfører Fabian Stang og varaordfører Libe Rieber-Mohn imot regnbueflagget på Oslo Rådhus i forkant av sommerens EuroPride hvor rådhuset har en sentral rolle. Oslo kommune og LLH Oslo og Akershus arrangerer 26. og 27. juni en menneskerettighetskonferanse i forbindelse med EuroPride i Oslo. Frivillige organisasjoner og representanter fra europeiske byer er invitert til hovedstaden for å diskutere lhbt-rettigheter. Ordfører Fabian Stang står for åpningen av konferansen hvor deltakerne skal diskutere både internasjonale og europeiske lhbt-utfordringer. Stang og Rieber-Mohn møtte i dag leder for LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland og tok i mot et regnbueflagg som symbol for Oslo kommunes deltakelse under EuroPride. Regnbueflagget har vaiet i hovedstaden hvert år siden EuroPride sist ble arrangert i Oslo i 2005.– Vi har en tradisjon for å henge opp regnbuefaner i paradegaten under Skeive dager, og nå under EuroPride, sier ordfører Fabian Stang til Blikk Nett og retter på et mildt sagt fargerikt slips.– Vi politikere har også en tradisjon for å flagge hva vi mener og jeg gleder meg veldig til EuroPride. For det første er det jo en hyggelig gjeng som kommer. For det andre så er vi tross alt fortsatt i en situasjon hvor det er nødvendig med denne type markeringer - og jeg ser nødvendigheten av å arrangere Skeive dager og EuroPride, sier Stang. Regnbueflagget skal synes i Oslo i juni, både på Rådhusplassen og på Karl Johan. Men andre steder er ikke flagget velkommen. Nylig ble det klart at EuroPride har fått avslag fra Ruter om å flagge med homoflagg på byens busser under festivalen. Stang vil ikke sammenligne kommunens raushet med Ruters nei.– Ruter er veldig strenge med flaggbruk og tillater bare flagg på 17. mai. En liknende situasjon oppstod i forbindelse med Skeive dager i 2010 da trikkeførere i Oslotrikken AS ble nektet å bære uniform i paraden. Varaordfører Libe Rieber Mohn stepper inn og bringer nye fakta på bordet rundt Ruter og regnbueflaggene.– Meg bekjent så er det en pågående dialog nå om flagg på bussene, så jeg håper det vil løse seg, sier hun til Blikk Nett.

Økte inntekter

I tillegg til menneskerettighetskonferansen 26. og 27. juni er Oslo rådhus også vertskap for en stor homohistorisk utstilling. Den amerikanske fotografen John Palatinus stiller ut i fotokunst i Rådhusgalleriet under festivalen og både ordfører Stang og varaordfører Rieber-Mohn ser verdien av at Oslo nå får et europeisk fokus ved å være vertskap for EuroPride. – Vi er jo vant til å tenke utgifter, men med en festival som EuroPride blir det selvsagt økt trafikk i Oslo. For hver gjest som kommer betyr det økte inntekter for de som serverer mat og tilbyr overnatting. Det betyr skatt til kommunen som gjør at vi kan drifte skoler, for eksempel. Varaordføreren forteller at det kommer offentlige representanter fra flere europeiske byer.– Så langt har London, Stockholm og København sagt at de kommer. Vi håper på flere positive svar i tiden som kommer, sier hun til Blikk Nett.

Et stykke til mål

Hans Heen Sikkeland mener entusiasmen og engasjementet i Oslo kommune er unikt i verdenssammenheng.– Vi ser jo liknende engasjement i Sverige og Danmark, og ikke minst Storbritannia, som i Oslo. Og felles for dem alle er at det handler om å ta en minoritetsbefolkning, som lhbt-personer er, på alvor. Det er viktig å ta vare på den delen av kulturen selv om vi etter hvert begynner å få det like bra som majoritetsbefolkningen. Ordfører Stang er langt på vei enig.– I Norge er vi 99 prosent i mål med hensyn til rettigheter. Men når det er snakk om holdninger i befolkningen generelt er vi nok bare på 80 prosent. Det betyr at det fortsatt er en jobb som må gjøres. Kursen videre vil være et tema på menneskerettighetskonferansen From Vision to Action - Making Rights a Reality I Oslo Rådhus 26. og 27. juni. Konferansen er åpen for byer og frivillige organisasjoner i hele Europa og målet er åstyrke samarbeidet mellom offentlige myndigheter og sivilsamfunnet. På konferansen vil representanter fra byer over hele Europa møte delegater fra det sivile samfunn, idrett og organisasjoner som jobber for menneskerettigheter. Byer som London, Stockholm, København og Barcelona har meldt sin interesse, og det er foreløpig mottatt ca 20 påmeldinger fra sivile organisasjoner i Europa.

Mer info: 

europride2014.com

Powered by Labrador CMS