Skriver du «lyst å ha det gøy i kveld» på Facebook kan du havne i trøbbel. Foto: Reidar Engesbak.
Skriver du «lyst å ha det gøy i kveld» på Facebook kan du havne i trøbbel. Foto: Reidar Engesbak.

Facebook knebler fetisjister

Nye retningslinjer forbyr brukere å dele seksuelle interesser og fetisjer.

Publisert

Nettsamfunnet Facebook har i det stille oppdatert retningslinjene sine. Nå er det forbudt å bruke begreper som forteller hvilken rolle du liker å ha i senga, som «aktiv» og «passiv», samt «top» og «bottom». Det er også forbudt å dele seksuelle interesser, som for eksempel fetisjer. Det kan få konsekvenser for fetisjklubber som SLM Oslo.

«Lyst å ha det gøy i kveld» er et av Facebooks eksempler på ytringer du ikke får lov å skrive på profilen din.

I Facebooks oversikt over hva slags innhold man kan publisere ligger «seksuell oppfordring» under avsnittet «Støtende innhold». Bakgrunnen for reglene er ifølge Facebook at enkelte brukere i «det globale fellesskapet vårt kan være følsomme for denne type innhold, og det kan hindre folk i å komme i kontakt med venner og nettsamfunnet som helhet.»

Oppdateringen av Facebooks retningslinjer skjedde 15. oktober, uten noen form for varsel eller annonsering. Det var først da brukere selv oppdaget konsekvensene av oppdateringen at det ble blest om saken, spesielt fordi de nye retningslinjene kan få konsekvenser for lhbtqi-miljøet.

De nye retningslinjene innebærer for eksempel at det vil bli slått ned på hvis du som medlem bruker seksuell slang. Det er også forbudt å å komme med seksuelle hint, som for eksempel å nevne seksuelle roller, stillinger eller fetisjscenarioer.

Fra avsnitt 15. «Seksuell oppfordring»:

Innhold som handler om indirekte seksuell oppfordring, som kan gjenkjennes ved å nevne en seksuell handling og andre elementer som henspiller på sex, som f.eks. følgende:

• Vage uttalelser, som f.eks. «lyst å ha det gøy i kveld»

• Seksualisert slang

• Bruk av seksuelle hint som f.eks. å nevne seksuelle roller, sexstillinger, fetisjscenarioer, seksuell preferanse / seksualpartner-preferanse, tenningsnivå, seksuelt samleie eller aktivitet (seksuell penetrering eller selvtilfredsstillelse), vanlige seksualiserte områder på kroppen, som f.eks. brystene, skrittet, rumpa, renslighet av kjønnsorgan eller rumpe

• Innhold (tegnet for hånd, digitalt eller ekte kunst) som viser direkte seksuell aktivitet eller personer som poserer slik at de henspiller på sex

• Innhold som tilbyr eller etterspør andre aktiviteter for voksne, som f.eks.:

Kommersiell pornografi

Partnere som deler fetisj eller seksuelle interesser

•Språk av seksuell karakter med detaljer som går utover å navngi eller nevne:

Tenningsnivå (fuktighet eller ereksjon)

Seksuelt samleie (seksuell penetrering, selvtilfredsstillelse eller utøvelse av fetisjscenarioer)

[Kilde: Facebook]

Sjokkert og provosert

Lær og fetisjklubben SLM Oslo er en aktør som vil kunne få merke Facebooks vrede hvis de bryter retningslinjene.

SLM Oslo arrangerer fetisjklubb to ganger i måneden og annonserer klubbkveldene i sin Facebookgruppe og Facebookside. SLM Oslo har også en rekke aktivitetsgrupper med forskjellige fetisjer, som gummi, pup play og bondage.

– Personlig ble jeg både sjokkert og provosert. Begrunnelse er helt hårreisende, sier SLM-leder Marius Hofseth til Blikk.

Hofseth forteller at de nye retningslinjene har vært diskutert i SLM Oslos styre.

– Vi frykter jo å bli kastet ut av Facebook. SLM Oslo stiller seg svært negativt til dette. SLM har heldigvis andre kanaler ut, ikke minst hjemmesiden vår, men jeg er jo selv med i en rekke andre mindre formelle klubber og gjenger på Facebook som nesten utelukkende bruker plattformen, og for dem er dette veldig kritisk, sier Marius Hofseth.