Sexarbeidere og sexkjøpslover
– Sexarbeideres menneskerettigheter og rettigheter som arbeidstagere må ivaretas, sier Luca Stevenson i nettverket International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe (ICRSE). Lørdag 30. november møter du han og andre sexarbeidere på PION og HivNorges faglig vorspiel på Uhørt i Oslo.
PION og HivNorge inviterer tradisjonen tro til faglig førfest 30. november i anledning Verdens aidsdag, som hvert år arrangeres 1. desember.
Temaer som skal diskuteres og belyses på faglig førfest i år er PrEP, sexarbeid, sexkjøpslover og rusreform. I panelene sitter det representanter fra ulike organisasjoner, etater og grupper, som Skeiv Verden, Amnesty International Norge, HivNorge, Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Helseutvalget og Oslo universitetssykehus. Debattene ledes av Anders Giæver, journalist og kommentator i VG.
Sexkjøpslov for hvem?
Sexkjøpsloven er en norsk lov som gjør det straffbart å betale for sex. Loven trådte i kraft 1. januar 2009 og PION mener det er på høy tid å se på effekten og konsekvensene av loven og arbeider for å oppheve den.
I den anledning har PION invitert Luca Stevenson, sexarbeider og koordinator for International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe (ICRSE), et nettverk av over 100 organisasjoner som jobber for eller drives av sexarbeidere i Europa og Sentral-Asia.
Stevenson har noen konkrete anbefalinger til sexarbeidere i Norge med hensyn til sexkjøpsloven.
– Den norske sexkjøpsloven, og lignende lover i Europa, er utarbeidet uten involvering fra de loven gjelder: sexarbeidere, sier Stevenson til Blikk.
ICRSE, nettverket han koordinerer, mener bestemt at politiske vedtak og lover som angår sexarbeidere må utarbeides sammen med sexarbeidere.
– Fordi det handler om at våre menneskerettigheter og rettigheter som arbeidstagere skal ivaretas. Det er viktig at vi deler erfaringer med hverandre, som for eksempel sexarbeideres erfaringer fra Sverige og deres sexkjøpslov, samt andre europeiske land. Vi vet at også at disse lovene fører til økt sårbarhet for sexarbeidere som er migranter og/eller trans, noe vi har fått rapporter om fra Frankrike, Irland og Sverige, sier Luca Stevenson.
Stevenson deltar i panelsamtale sammen med Emma von Linné, sexarbeider og aktivist i den svenske organisasjonen Fuckförbundet, Lilith Staalesen, sexarbeider og aktivist, samt Aleksander Sørlie, tidligere sexarbeider og sykepleier som jobber tett med sexarbeidere.
Panelsamtalen «Hvordan regulere sexarbeid i Norge?» er fra kl. 16.20 til 17 på Uhørt i Strøget i Oslo 30. november.
Faglig vorspiel til Verdens aidsdag, lørdag 30. november, kl. 14 – 18, Uhørt, Strøget passasjen, Torggata 11, Oslo
Les mer om arrangementet her: Faglig vorspiel til Verdens aidsdag