En ny undersøkelse fra Stonewall viser at homofile og lesbiske sjeldent blir fremstilt positivt på britiske tv-skjermer.

Positive skildringer av homofile og lesbiske er sjeldne på britisk tv, spesielt i programmer som er popukære blant unge. Det viser en ny undersøkelse fra homo-organisasjonen Stonewall.

Undersøkelsen «Unseen on Screen» viser at homofile og lesbiske kun fremstilles realistisk og positivt i 0,6 prosent av sendetiden i de tjue mest populære serier og show blant unge homoseksuelle.

Ellers fremstilles homofile og lesbiske som klisjeer, overspillede klovneroller eller helt usynlige i tv-sendinger for unge, beskriver undersøkelsen fra Stonewall.

Av 126 timer med tv-sendinger som undersøkelsen gjennomgikk, var det kun 46 minutter hvor homoseksuelle ble fremstilt realistisk og positivt. Verst ser det ut hos britenes foretrukne kanal BBC1. Av 40 timer tv-sendinger var kun 44 sekunder med et realistisk homoportrett.

Ifølge undersøkelsen finnes de fleste sklildringer av homofile i serier som «East Enders» og i realityshow som «Big Brother» og «I’m a Celebrity».

«De fleste sendinger viser et falsk bilde av homofile. Det handler nesten alltid om overfall eller diskriminering», forteller en av mange unge som Stonewall har intervjuet i undersøkelsen.

12 år gamle Tim forklarer at han har lært på tv at homofile menn alltid bruker mange hårprodukter, mens 13-åringen William har lært at homofile aldri virker riktig glade.