Fargefest i Trondheim

Lørdag 29. juli setter trøndere farge på Trondheim by på Fargefest, en folkefest for mangfold.

Publisert

Lørdag 29. juli setter trøndere og tilreisende farge på Trondheim by på Fargefest, en folkefest for mangfold.

Fargefest arrangeres av FRI Midt-Norge sammen med Trondheim Mot Rasisme, Skeiv Ungdom Trøndelag og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Nidaros.

Arrangementet holdes i Tordenskioldsparken på Den Hvite Plass, minnesmerket for 22. juli. Musikk, taler og aktiviteter for barn står på programmet.

–Fargefest vil bli en massiv folkefest i Trondheim hvor vi feirer mangfold, inkludering og likeverd. Alle som møter opp får anledning til aktivt å vise at man tar avstand fra rasisme, nazisme og homofobi, sier Åsmund Forbech Holst, leder i FRI Midt-Norge.

Nektet gjennomført

27 organisasjoner og nettverk har ifølge Holst tilsluttet seg arrangementet, og stadig flere kaster seg på lasset.

Bakgrunnen for Fargefest er nazistmarsjen som var planlagt avholdt av Den Nordiske Motstandsbevegelsen i Fredrikstad 29. juli med parole «Knus Homolobbyen».

Det ble mobilisert til en massiv motdemonstrasjon i Fredrikstad med oppslutning fra flere tusen innbyggere og tilreisende.

–Til slutt ble nazistmarsjen som kjent nektet gjennomført - ikke på bakgrunn av at den er i strid med norsk diskrimineringsvern og at flere av aktørene i denne bevegelsen er tidligere straffedømt for til dels grove lovbrudd. Heller ikke fordi flere forskere anser denne gruppen som en farlig terrororganisasjon. Men fordi Politiet i Fredrikstad fryktet for nazistenes sikkerhet da motdemonstrasjonen fikk så massiv oppslutning, sier Holst.

Største motdemo

Også motdemonstrasjonen som skulle bli en massiv folkefest i Fredrikstad har blitt nektet gjennomført.

Trondheimsarrangementet skulle fungere som en solidaritetsmarkering og et tilskudd til folkefesten i Fredrikstad. Fargefest ligger nå an til å bli den ledende markeringen i Norge 29. juli.

–Det er viktig å vise at vi skal være et samfunn med rom for alle, og at vi som samfunn kommer til å tale i mot hver gang noen prøver å begrense vår frihet og mangfoldet i samfunnet. Derfor kommer vi fortsatt til å gjennomføre denne folkefesten, sier Holst.

Les om Fargefest på Facebook