Farmen-paret

Les intervju med Farmen-vinner Tonje Frøystad Garvik og kjæresten Lene Sleperud.

Publisert

Farmen-vinner Tonje Frøystad Garvik og kjæresten Lene Sleperud fikk masse positiv respons fra unge skeive for åpenheten om forholdet sitt. For selv om de holdt kjærligheten sin skjult for de andre i «Farmen», så delte de den med tv-seerne.

Farmen

• Realityserien «Farmen» har gått på TV 2 siden 2001. En gruppe mennesker bor og samarbeide på en gård uten moderne hjelpemidler, slik det var for 100 år siden. Hver uke må to utvalgte deltakere kjempe en duell der taperen må forlate gården.

• Serien har vunnet Gullruten to ganger og har vært et av de mest sette programmene på TV2.

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. Foto: TV 2.
Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. Foto: TV 2.

• Årets «Farmen» fant sted i Finnskogen, på Gjedtjernet gård utenfor Kirkenær i Grue kommune, der de fjorten deltakerne måtte leve som bønder gjorde i 1918.

• Tonje Frøystad Garvik vant årets sesong da hun slo Kjetil Nørstebø 11-10 i finalen. Finalespørsmålene bestod av ti oppgaver der to var praktiske, syv teoretiske og en blandingsoppgave. Tonje startet med to kniver, mens Kjetil hadde tre (etter at han ble deltakernes valg). Etter omgangen var over stod de likt med ti rette hver. Det ble derfor et ekstra spørsmål der de skulle navngi eksakt dato for når første verdenskrig sluttet. Den oppgaven var det kun Tonje som svarte riktig på.

Møttes i Pride Park

Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. Foto: Ihne Pedersen.
Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. Foto: Ihne Pedersen.

Historien om kjæresteparet startet sommeren for to år siden da de møttes for første gang. Lene som bare hadde datet gutter tidligere, dro sammen med en homofil kompis på Oslo Pride i Spikersuppa i Oslo. Der var også nysingle Tonje, etter at et lengre forhold med ei jente hadde tatt slutt.

Lene:

Vi hadde vårt første kyss foran et festivaltoalett der. Veldig romantisk … Jeg kommer aldri til å glemme det.

Tonje:

Jeg var litt full, så akkurat den detaljen husker jeg ikke så godt.

Et spennende forhold

Blikk:

Nå må vi spole litt tilbake. Hvem tok initiativet?

Lene:

Tonje. Hun var på jakt. Vi så hverandre, og øynene våre låste seg i hverandre. Når man stirrer så intenst på hverandre, må blikket til slutt vike litt.

Tonje:

Det var så mye spenning, og jeg tok det som en utfordring. Jeg bestemte meg for at jeg skulle prate med henne. Lene ble superstressa da jeg tok kontakt. Hun var ikke vant til å bli sjekka opp av ei dame.

Lene:

Du utfordret meg, og det er i grunnen det jeg har savnet i andre forhold. Nå vet jeg godt hvor jeg har Tonje, men samtidig fortsetter hun å utfordre og pushe meg framover. Det gir oss et spennende forhold og en god dynamikk oss i mellom.

Kjærlighet er kjærlighet

Blikk:

Er det slik at du klarte å «omvende» Lene?

Tonje:

Jeg vil si at det finnes en gråsone mellom de ulike båsene, og den gråsonen er stor. Spørsmålet er om man er villig til å åpne opp og slippe seg løs fra båsene.

Lene:

For meg har alt vært greit bestandig. Kjærlighet er kjærlighet uavhengig av form og farge. Jeg har alltid vært åpen for å møte både jenter og gutter. For meg handler det om å møte den ene som kjemien stemmer med, ikke om kjønn.

Blikk:

Er det viktig for dere å vise kjærlighet offentlig?

Tonje:

Nettopp det er en del av målet vårt, og gjorde at vi valgte å bli med i «Farmen». Mange har stereotype oppfatninger av lesbiske, om hvordan vi ser ut og oppfører oss. Er man maskulin, er man lesbisk. Er man feminin, oppfattes man som gode venninner. Spekteret er så mye større enn det. Vi håper at vi kan være med på å skape et rom for dem som ikke passer i stereotypiene.

Et komme ut-verktøy

Blikk:

Hva slags tilbakemeldinger får dere fra folk som ser på «Farmen»?

Lene:

Vi får veldig mye respons fra unge skeive, spesielt via Facebook og Instagram. Og vi svarer alle som sender oss meldinger. Hvis vi kan hjelpe unge litt på vei i komme ut-fasen, et det både flott og viktig.

Blikk:

Hva skriver unge skeive til dere?

Lene:

Mange forteller at de har akseptert seg selv som skeiv etter å ha sett oss på tv, eller har lest om oss i nyhetssaker. Noen har fått et bedre forhold til mora og faren sin, og forteller at vi har gitt foreldrene deres et annet syn på det å være skeiv.

Tonje:

Vi har også hørt fra unge i kristne miljøer, gjerne på bygda og i distriktene. Unge kristne skriver at de ser på «Farmen» sammen med familien, og at vi har normalisert det å være ei jente som er forelsket i ei anna jente. For noen av dem har «Farmen» fungert som et komme ut-verktøy. Når vi hører det, føler vi at målet vårt er nådd.

Lene:

Sånn var det også da vi ble sammen. Jeg hadde så stort behov for å vise kjærligheten vår til verden. Fordi jeg var så stolt og fordi jeg ville vise fram Tonje. Vi råklinte ikke i alle sammenhenger, men vi var oss selv og jeg ville ikke skjule forholdet vårt.

«Eier ikke skam»

Blikk:

En holdningsundersøkelse for fem år siden avdekket at én av seks menn ville flyttet seg unna en homofil mann på bussen. 20 prosent er negative til at homofile menn holder hender offentlig. Hva tenker dere om slike holdninger?

Tonje:

Jeg kommer selv fra bygda og har nok latt meg påvirke av slike holdninger, mer enn hva Lene har. Så hun er den som har pushet meg på å være mer åpen. Lene eier ikke skam, haha!

Blikk:

Hvordan reagerte familien din Lene, da du presenterte Tonje som kjæresten din?

Lene:

Faren min fikk litt sjokk, men kom over det. Foreldre trenger også en komme ut-periode og jeg ga dem den tida de trengte. Foreldrene våre har vokst opp i en annen tid da det ikke var like greit å være skeiv som nå.

Blikk:

Sånn sett gjør kanskje «Farmen» den opplysningsjobben skolevesenet burde ta?

Lene:

Ja, faktisk. Og på «Farmen» er det ikke bare kos og kjærlighet. Der er vi vanlige folk som jobber, løser oppgaver og samarbeider. Vi ler og vi gråter, og har alle de følelsene som andre par har.

Drag og glam i bygda

Blikk:

I 2018 har det blitt satt pride-rekord her i landet. Pride-festivaler og - parader har blitt arrangert nesten overalt - fra storbyene til bygda. Tonje, du kommer selv fra Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Hva tenker du om at regnbueflagget heises i distriktene?

Tonje:

Kjempepositivt! Samtidig er det nettopp pride bygda er litt redd for. Du vet, drag og høy glamfaktor. De synes det er litt skummelt. Men desto viktigere er det at bygda blir konfrontert.

Blikk:

Synes dere at pride-festivaler fortsatt er viktig?

Tonje:

Utvilsomt. Det finnes fortsatt homofile rundt omkring som tror de er de eneste i verden som har sånne følelser. Se bare hvor stort Oslo Pride har blitt! Mange reiser til Oslo fra andre steder for å være med. Mennesket er flokkdyr og vi søker tilhørighet. Finner vi ikke tilhørighet, så blir vi heller ikke lykkelige. Derfor er pride-festivaler ekstremt viktig.

Lene:

Det er så utrolig mye kjærlighet i en pride-parade. De som står på siden og titter på, blir til slutt dratt inn i paraden enten de er heterofile eller skeive. Det er så vakkert å se.

Tonje:

Vi har alltid med oss heterofile venner i paraden, og de elsker det.

Blikks lille kjærlighetstest

Blikk:

Lene, hva elsker du aller mest ved Tonje?

Lene:

At hun er så god med andre mennesker. Tonje er en hobbypsykolog og man kan snakke med henne om alt mulig. Hun er diplomat, og kan få meg til å forstå andre mennesker som jeg kanskje er uenig med. Det setter jeg stor pris på. Og jeg elsker at hun har så ekstremt mye energi. Hvis jeg har en dårlig dag, så er hun der og booster meg.

Blikk:

Tonje, hva elsker du aller mest ved Lene?

Tonje:

Vi kan være stille sammen, men ikke fordi vi ikke har noe å snakke om. Vi har veldig lik humor og det er få som kan få meg til å le med hele kroppen slik hun klarer. Jeg elsker at Lene er eventyrlysten. Kanskje litt i overkant eventyrlysten faktisk. Det kan fort bli mye. Det viktigste er uansett at vi passer for hverandre. «Farmen» viste at vi fungerer som par både i Finnskogen i 1918 og i Oslo i 2018

Blikk:

Tonje, hva irriterer deg ved Lene?

Tonje:

Lene kan være veldig rappkjefta. Når Lene føler noe, så føler hun det umiddelbart og da må det bare ut. Så ja, hun kan være urimelig.

Lene:

Hva?!

Blikk:

Lene, hva irriterer deg ved Tonje?

Lene:

Tonje er ALLTID positiv! Det finnes ikke et eneste øyeblikk den dama ikke finner noe positivt i en hver situasjon. Som på «Farmen» da vi hadde spist poteter, og kun poteter, i mange uker. Da sa Tonje: «mmmm, potetene var i alle fall ferdigkokte».