Feirer kjønnsmangfoldet

Mandag 24. juli starter Skeiv Ungdoms Kjønnsmangfoldsleir. Kjønnsaktivist Luca Dalen Espseth er tilbake som gjestetaler og frivillig.

Publisert

Mandag 24. juli starter Skeiv Ungdoms Kjønnsmangfoldsleir. Kjønnsaktivist Luca Dalen Espseth er tilbake som gjestetaler og frivillig.

Leiren tilbyr et variert program hvor man kan melde seg på både sosiale og faglige aktiviteter.

Blant programpostene finnes foredrag om trans og intersextemaer knyttet til rettigheter i Norge, praktisk informasjon om juridisk kjønn, hormonbehandling og operasjoner. Dessuten samtalegrupper hvor deltakerne støtter hverandres kjønnsidentiteter.

–I tillegg til det faglige har vi også kinokveld, skattejakt, tilgang til en lokal strand, kunst og håndverk, og et avslappet sosialt miljø. Leiren er et veldig bra sted for å møte andre mennesker som står overfor de samme utfordringene som deg, sier James Dickson i Skeiv Ungdom.

Kjønnsmangfoldsleiren finner sted på et vakkert leirsted 45 minutter fra Oslo ved Oslofjorden, men av sikkerhetsmessige grunner kan ikke Skeiv Ungdom opplyse om flere detaljer.

–Målgruppen er alle trans-, kjønnsmangfolds- og intersexpersoner og folk som stiller spørsmål ved kjønnsidentiteten sin. Du må være under 30 år. De fleste er i slutten av tenårene og tjueårene, opplyser Dickson.

Flere deltakere kommer tilbake hvert år og noen har begynt som frivillig.

–Tidligere deltakere har fortalt oss at det er et koselig og morsomt arrangement, og siden det handler mye om fysisk og psykisk sikkerhet, er det veldig rolig.

Samhold ekstremt viktig

I år er kjønnsaktivist Luca Dalen Espseth, som var en av de første arrangørene, tilbake som gjestetaler og frivillig.

–Dette er femte gang leiren arrangeres, og de to første årene var jeg med å lage den. I år skal jeg henge med kidsa, holde foredrag/samtalegruppe og bare sørge for at folk har det fint, sier Espseth.

Samhold og følelse av tilhørighet er ifølge Espseth ekstremt viktig.

–Spesielt for unge mennesker som kanskje lever et liv der de aldri møter andre transfolk. Vi tilbyr nettverk, kunnskap, samhold og rollemodeller for ungdommer.

Espseth mener det er stadig mindre som skiller denne leiren fra Jafnadr.

–Kanskje er det snart ikke behov for en egen leir. Da leiren startet opp var det for å skape en safespace der vi kunne bygge opp folk og skape rom for mennesker som også i Skeiv Ungdom var underrepresentert. Og som av og til (ingen er perfekte) opplevde mindre positive ting på leir og i sosiale settinger. Nå er hele Skeiv Ungdom og FRI transinkluderende på en helt annen måte enn for 5-6-7 år siden.

–Skulle du ønske at du også kunne ha deltatt på en kjønnsmangfoldsleir da du var yngre?

–Hmm, jeg kom ikke ut før jeg var 20 år gammel og leir har egentlig aldri vært min greie. jeg liker å være frivilig, men tror nok ikke Luca 14 år hadde giddi å dra på leir. Men jeg hadde nok satt pris på å finne flokken min, et sted å høre hjemme.

Kjønnsmangfoldsleir, 24. – 27. juli. Mer info: skeivungdom.no/kmleir