Feirer lesbisk kultur

Publisert

I Oslo Pride-uken 19-28. juni står lesbisk kultur og identitet i høysetet på møteplassen «Metropol». Kulturfestivalen byr på kunstutstillingen «The Way You Look», konserter, djs, performance og debatt. Og håndbak. «Metropol» vil øke kunnskapen og interessen omkring lesbisk kultur og identitet og skape aktuelle møteplasser for LHBTQI-personer med og uten minoritetsbakgrunn. – Hva er lesbisk kultur og identitet? Folk vet ikke. I en tid der alle skal være som alle andre, sier vi heller motsatt: Nei, vi er absolutt ikke som alle andre, vi skiller oss ut og vi skal være stolt av det, sier Tonje Gjevjon, leder av The Hungry Hearts Performance Band som er kurator for festivalen.En sentral del i festivalen er kunstutstillingen «The Way You Look» som skal åpnes av Anne Aasheim, leder i Norsk Kulturråd. Billedkunstneren Ellen Frøysaa portretterer kvinner som ikke har et ønske om å vekke mannens interesse eller begjær. Portrettene er uttrykk for det Frøysaa mener er bilder på lesbiske ikoner - de som skaper lesbiske trender som setter seg i deler av den lesbiske befolkningsgruppen og blir en del av den lesbiske kulturen.– Jeg blir kjempeglad når jeg ser Ellen Frøysaas portretter. Det er jo familien min, påpeker Gjevjon.

Debatt og transaktivisme

24. juni skal arrangementet «Den rosa elefanten i rommet» gjenoppta rasismedebatten som etterfulgte Skeiv Verdens kronikk våren og høsten 2014. – Vi har invitert de samme debattantene og vil ta tak i kjerneproblematikken og utvikle debatten, sier Gjevjon.26. juni kommer transaktivisten Lourdes Hunter til et lukket seminar for rasifiserte LHBTQ-personer. Hunter leder «Trans Women of Color Collective» og vil hjelpe seminardeltakerne til aktivt å kunne delta i debatter og samtaler.– Jeg ble så imponert over det kollektivet som Lourdes Hunter har klart å bygge opp. Vi vil gjerne ha en lignende bevegelse i Norge. Hun har en tydelig og positiv visjon om å endre verden, sier Isah Rakeem i Skeiv Verden.Seminaret er ifølge Rakeem lukket fordi rasifiserte LHBTQ-personer bør ha et rom der de kan føle seg trygge til å snakke om rasisme i det skeive miljøet.– Det er slitsomt for den mentale helsen at det ofte blir bråk når rasisme tas opp. Vi bruker ordet rasifisert fordi det er noe som POC (people of color) blir utsatt for, som gjør at våre kropper blir utsatt for rasisme. Det handler om maktstrukturer i verden, og det er viktig å bruke ordet fordi det synliggjør at det ikke er vår feil eller noe vi er, men en prosess som hender, sier hen.

Fake og Dillan

Blant musikerne som vil underholde på festivalen er gruppen Fake og sanger, komponist og performancekunstner Lisa Dillan. Fake beskriver seg selv som en svett, kvinnelig utgave av The Ramones, ispedd doser med Iron Maiden og Judas Priest, harde pophooks og firstemt vokal. Gruppen skal underholde på Metropol Night 20. juni, der stemningen fra de legendariske 70-, 80- og 90-tallsutestedene Metropol og Potta skal gjenskapes.– Metropol, det første stedet jeg snek meg inn på, var en slags varmestue for de som falt litt utenfor: lesber, homser, transpersoner, horer, pakistanere, dverger, rullestolbrukere, narkomane og alkoholikere. Vi hadde ikke de samme rettighetene som i dag, og måtte stå sammen, forteller Gjevjon som også savner miljøet fra Potta. I Lisa Dillan Quite Quiet Project tolker Lisa Dillan Elvislåter. 25. juni kommer hun på Kunstnernes Hus sammen med gitarist Asbjørn Lerheim. På Dykes Forever Night på Maksitaksi 27. juni skal Tonje Gjevjon selv opptre med The Hungry Hearts. Performancebandet er mest kjent for den internasjonale lesbiske kulthiten «In Your Face». Denne kvelden er det også duket for et realt håndbakslag der lesber måler krefter. Samme kveld skal FYC Going Queerdo snu Kunstnernes Hus på hodet med konseptet «Save the last dance».– Vårt tilbud er for de som gjerne ikke går på Oslo Prides kvinnekveld, og jeg tror det er plass til flere arrangementer. Et fyldig program er til det beste for publikum der de kan velge hvor de vil gå, sier Gjevjon.     

Faghags og ladyboys

«Metropol» vil være en inkluderende festival der alle er velkommen.– Festivalen skal være møtested for lesber, dykes, queers, homser, faghags, ladyboys, tomboys, piercingpønks og transformers, sier Gjevjon.«Metropol» foregår på MAKSITAKSI og Kunstnernes Hus 19-28 juni og er et samarbeid mellom Skeiv Verden, Oslo Pride, Pride House, MAKSITAKSI, Kunstnernes Hus og The Hungry Hearts Performance Band. Mer info om festivalen