Feirer Raftoprisen

Publisert

Raftoprisen 2011 går til Ugandas lhbt-organisasjon SMUG ved lederen Frank Mugisha. Søndag 6. november mottar de prisen i Bergen. I Uganda er menneskerettighetssituasjonen generelt forverret de siste årene, og spesielt for seksuelle minoriteter. De får skylda for sosiale problemer og blir «den gode fiende», som politikerne kan angripe for å sanke støtte. I denne situasjonen har arbeidet SMUG (Sexual Minorities Uganda) gjør, stor betydning. Kampen de fører dreier seg om menneskerettighetenes mest grunnleggende formål – å beskytte enkeltindivider mot myndighetenes og majoritetens overgrep. Og det med fare for sitt eget liv. Raftostiftelsen gir med prisen sin støtte til arbeidet mot det den tidligere SMUG-lederen Victor Juliet Mukasa har kalt «en uverdig statsstøttet homofobi som sprer seg på det afrikanske kontinentet». SMUG er en koalisjon av organisasjoner som siden starten i 2004, har etablert seg som et kraftfullt talerør og sentral aktør i arbeidet mot forslaget i parlamentet om å innføre dødsstraff for homofili, og har med hell brukt rettsapparatet til å føre sak mot trakassering og vold fra statlige og private aktører. Samtidig bistår SMUG enkeltmennesker som utsettes for overgrep. Mennesker som bryter med kjønns- og seksualitetsnormer utsettes for grove overgrep i dagens Uganda. Homoseksualitet omtales offentlig som en «uafrikansk» og «smittefarlig» forurensing som må elimineres. Skeive utstøtes av familier og lokalsamfunn, mange mister jobb og skoleplass og ender opp med å måtte bo i slummen.

Svekker demokratiet

David Kato, en profilert SMUG-aktivist, ble drept i sitt hjem i januar i år. Drapet skjedde etter at den lokale avisa Rolling Stone avbildet han på forsiden med oppfordringen: «Ugandas hundre fremste homoer. Heng dem!». Kato og to andre aktivister gikk til retten og fikk avisen dømt. Like etter ble han drept. Ingen er dømt ennå. SMUG-leder Frank Mugisha (32) og hans kolleger i SMUG har med stort mot gått i fronten i kampen for økte menneskerettigheter. Ved å gi Raftoprisen 2011 til Mugisha og SMUGs kamp for seksuelle minoriteter, gir Raftostiftelsen uttrykk for at menneskerettighetene omfatter alle og at det er uakseptabelt å forfølge eller diskriminere noen på grunn av deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. I en afrikansk kontekst kommer seksuelle minoriteters rettigheter ofte i skyggen av økonomiske rettigheter og livsbeskyttelse. Men Raftostiftelsen mener at kampen for lhbt-personers menneskeverd ikke vente til andre rettigheter er tilfredsstilt. I prisbegrunnelsen heter det: «Situasjonen i Uganda viser også hvordan mobiliseringen av fordommer mot seksuelle minoriteter bidrar til å undergrave demokratiet. Vi ønsker at prisen skal bidra til refleksjon over hvordan fordommer kan manipuleres for politiske formål og skape en bevissthet om at vi alle har et ansvar for å forhindre at dette skjer».

Stadig nye restriksjoner

Internasjonal rådgiver i LLH, Annika Rodriguez, sier til Blikk at prisen er viktig og har stor betydning. – Noe av det viktigste er at arbeidet for menneskerettigheter for lhbt-personer nå blir anerkjent som menneskerettighetsarbeid, på lik linje med annet menneskerettighetsarbeid. Dette handler ikke lenger om særrettigheter for en spesiell gruppe, men helt alminnelige menneskerettigheter. I Uganda brytes menneskerettighetene daglig. Museveni holder landet i et jerngrep, og innfører stadig nye restriksjoner på forsamlings- presse og ytringsfriheten. SMUG krever ikke særbehandling, de krever rett til ytringsfrihet og diskrimineringsvern, i likhet med andre menneskerettighetsorganisasjoner i Uganda. – At SMUG får Raftoprisen er viktig for alle i Uganda som jobber for et mer demokratisk, åpent og mangfoldig samfunn, sier Rodriguez. – Myndighetene bruker homofilispørsmål til å splitte opposisjonen, kneble kritikere og til å ta oppmerksomheten bort fra andre brennende politiske spørsmål. Tildeling av Raftoprisen gir moralsk støtte til SMUG, og er et sterkt signal om at kampen for menneskerettigheter er en felles kamp som angår alle. Thorolf Raftos Minnepris, Raftoprisen, er delt ut årlig siden 1987. Selve prisoverrekkelsen finner sted på Den Nationale Scene i Bergen 6. november - under Raftostiftelsens 25-årsjubileumsgalla

LLH feirer SMUG

LLH feirer årets Raftopris-vinnere og samarbeidspartneren SMUG med musserende, mingling og minikonsert tirsdag 8. november på Amalie Skram, Litteraturhuset. LLH byr på musserende, kanapeer, de ferskeste nyhetene fra Uganda, godt selskap og minikonsert med Bård Watn. På besøk i Oslo er også fem aktivister fra nettverket SMUG: Gerald (Sexual Minorities Uganda), Adrian (Uganda Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law), Dennis (Icebreakers Uganda), Diane (St Pauls Centre for Reconciliation and Equality), Robert (Icebreakers Uganda).

Kveldens program starter kl 19:

Bård Nylund, leder i LLH, og Åshild Marie Vige, leder i Skeiv Ungdom, hilser velkommen. Spørsmål og svar til de Ugandiske aktivistene – ledet av Ida Bergstrøm, internasjonal rådgiver i LLH, det åpnes for spørsmål fra salen Minikonsert med Bård Watn Musserende og mingling Mer info på Facebook: