Litteratur

Festen i protesten

Mandag 29. november inviterer Litteratur på Blå til samtale med den polske forfatteren og aktivisten Sylwia Chutnik.

Publisert Sist oppdatert

.

Quo vadis, Polonia? Hvor skal du, Polen?

Mandag 29. november kan du bli litt klokere på situasjonen i Polen, da forfatter og aktivist Sylwia Chutnik kommer til Oslo.

.

Synlig aktivist

Chutnik er et kjent navn i Polen, både som forfatter og aktivist. Hun har blitt nominert til Polens viktigste litterære utmerkelse, Nike-prisen, tre ganger.

Hun har også merket seg som en synlig forkjemper for kvinners rettigheter og skeives rettigheter under dagens konservative regjering. Chutnik har stor innsikt i dagens situasjon i Polen, både som kunstner, kvinne og åpent skeiv.

Etter at det konservative Lov og Rettferdighet-partiet (Pis) kom til makten i 2015, har Polen gradvis trukket seg ut av EU-fellesskapet. På få år har PiS strammet inn abortloven og opprettet såkalt «lhbt-frie soner».

«Nyhetssendingene på den statskontrollerte TV-kanalen ligner alt annet enn objektiv informasjonsformidling, noe som har vært særlig synlig gjennom de siste ukene, mens den humanitære krisen på den polsk-hviterussiske grensen har tilspisset seg, og tusenvis av flyktninger ble nektet hjelp i Polen», skriver Litteratur på Blå på sin Facebookside.

.

Protestfest

I panelet sammen med Chutnik sitter Marek Zagrobelny, forfatter av boken «Lov og rettferdighet! - Slik lærte jeg å elske det autoritære», forfatter Rita Paramalingam, Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty, litteraturviter og skribent og aktivist Aleksandra Weder Sawicka. Tolk og feminist Julia Skorupska er ordstyrer.

Dørene åpner klokken 1830 og samtalen begynner klokken 1900. Arrangementet er et samarbeid mellom Litteratur på Blå og Polish Pride in Norway, FRI, Skeiv Verden og Tidsskriftet Fett.

Etter samtalen vil det bli holdt appeller og støtteerklæringer, før DJ Dåra Dorky fra det queer-feministiske kollektivet UglyGrrls setter i gang protestfesten.

Klikk her for å lese mer.

Powered by Labrador CMS