Klart for Femme Brutal

Konserter, diskusjoner og workshops står på programmet første under årets utgave av Femme Brutal Festival i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Arrangøren er et feministisk bookingkollektiv som har arrangert konserter i Oslo siden 2011, og har som mål å få kvinner opp og fram på scenen. Torsdag 3. september starter festivalen på utestedet MIR på Grünerløkka i Oslo med en paneldebatt om kvinner, musikk og arbeidsliv – i samarbeid med Musikernes Fellesorganisasjon.

Etterpå opptrer impropopmusikeren Klara Høeg. Det gjør også skuespiller og danser Hanne Dieserud og musiker Marita Vårdal Igelkjøn, som tolker diktene til den svenske, lesbiske forfatteren Karin Boye (1900–1941) på en moderne og nyskapende måte i forestillingen «Karin Boye – i gestalt»: «Med musikk, bevegelse og ikke-tradisjonell, til tider spoken word-aktig, diktopplesning, serveres roserød kjærlighetslykke og ulykke, angst og eksistensiell kamp innenfor trange rammer.»

Fredag 4. september blir det podkasting med Helen Zaltzman fra Storbritannia. Hun er podcastekspert og foregangskvinne og holder foredrag om hva som skal til for å skape noe andre vil høre, og hvordan man kan bruke podkasten til å fremme et mer mangfoldig medielandskap.

Senere på fredagen serverer finske Ninni Luhtasaari i sitt enpersonsband Ninni Forever Band eksperimentell, skandinavisk elektropop. «Til tider lyden i et Nintento-spill, til tider ren discoeufori. Det er velprodusert og DIY på samme tid», skriver arrangørene på Facebook-siden sin. Ninni selv beskriver musikken sin som «a golden hunch of pop, electric super sounds and novice touch on experiments with rock ’n’ roll».

Samme kveld spiller den norske elektropopduoen Bow to Each Other. Ekteparet Gunhild Ramsay Kristoffersen fra Karmøy og Megan Kovacs fra Toronto, Canada traff hverandre da de begge gikk på Paul McCartneys musikkskole LIPA i Liverpool, der også bandet deres Bow to Each Other ble til. Det kritikerroste Susanne Sundfør-produserte albumet «The Urge Drum» kom i 2013, ep-en «Like I Never Left» kom nå i 2015. Etter konserten blir det heftig dans med Dj Magenta som kapellmester.

Lørdag 5. september åpner festivalen med en samtale kvinner, rock og nittitallsnostalgi under tittelen «What Does The Foxcore say?» Det sies at sjangeren foxcore ble skapt av Thurston Moore fra Sonic Youth og er siden brukt som et samlebegrep på en del av 90-tallets framgangsrike rockeband frontet av kvinner. Mange mener at begrepet plasserte disse rockebandene i en ikke-ønskelig kvinnekategori. Uansett – dette blir det debatt av når paneldeltakerne graver seg dypere ned i temaet. I panelet sitter Cecilie Asker, forfatter, musikkjournalist i Aftenposten og trommis i The Laundrettes. Nazneen Khan-Østrem, redaktør i Aschehoug, tidligere kultur- og musikkjournalist i blant annet Rock Furore, NRK2 og fanzinen Absolute Musique. Elida Høeg, redaktør i Verdensmagasinet X, tidligere musikkredaktør i radiOrakel, som har lagd radioserien «Riot Grrrl – hva nå?» og også er musiker. Ordstyrer er Anita Halmøy Wisløff, bookingagent i Atomic Soul, med i dj-duoen Die Bettys og aktiv i debatten om kvinner i musikkbransjen.

Lørdag kveld går det norske bandet LLFinger på scenen, det samme gjør den svenske trioen Snake som produserer melodiøs postpønk blandet med skitten rock DIY-style. Flere svensker opptrer denne kvelden. Det feministiske trallpønkbandet Matriarkatet – er ifølge arrangørene «for alle som synes partysvensker, harrysvensker og überseriøs politisk, samfunnskritisk og feministisk pønk høres ut som en kul kombinasjon».

Femme Brutal Festival, 3.–5. september, MIR, Toftes gate 69, Oslo.

Mer info og fullt program: Femmebrutalfestival.com

Powered by Labrador CMS