– Jeg er redd!
Artisten Ferdinand er stolt, skeiv, men redd. I musikkvideoen «Party Monsters» konfronterer han frykten.
Jeg er redd!!! Redd for meg selv. Redd for å bli slått ned på åpen gate. Redd for å bli et offer ene og alene...
Publisert av Ferdinand Mandag 8. mars 2021
Ferdinand er kjent for sine skamløse og fengende poplåter, som «Down For It», «Check Up On It» og «Best Friend». Sistnevnte låt ble også git tut som remiks sammen med Big Daddy Karsten.
Nå er Ferdinand klar med ny låt og musikkvideo. «Party Monster» følger samme formel som før, med drivende rytmer og en melodi som fester seg umiddelbart. Men denne gangen ligger det mye alvor bak alt som glitrer.
Stolt og sint
«Party Monsters» viser en ny side av Ferdinand. En side mange kan kjenne seg igjen i.
Han er redd. Han er skeiv. Han er stolt. Og han er sint.
– Mine «party monsters» er min indre sabotør/demon som aktivt jobber mot meg, sier Ferdinand til Blikk.
Han opplever at sabotøren han har i seg legger hinder i veien.
– Det hindrer meg i å leve ut min egen identitet og seksualitet i frykt for hva andre skal tenke og mene.
Utenforskap
Selv tar Ferdinand grep og tar tilbake kontrollen over eget liv og egne følelser med den drivende partylåta. Men det ligger et alvorlig budskap i bunn.
– Hele låta har blitt terapi for meg. Gjennom oppveksten har jeg følt på utenforskap og denne sangen blir som et slags mantra hvor jeg minner meg selv på at jeg ikke skal bøye meg for mine indre demoner, sier Ferdinand og forteller at han tror mange vil kunne kjenne seg igjen i tematikken.
– Uavhengig av legning, identitet, nasjonalitet eller kjønn. Jeg velger å snu usikkerheten jeg opplever til en styrke.
En helvetes fest
Og styrken både høres og ses i låta og musikkvideoen, som er befolket av venner og bekjente. Ferdinand og danserne hans slår seg løs i en koreografi signert Irlin Finsådal, danser og en av landets beste wackere og for mange kjent fra blant annet tv-serien Norske talenter. I videoen dukker også kjente fjes som Big Daddy Karsten og draggruppa Gutta opp, samt Martine Austinat Hammervold i DRAMAqueen, opp.
– For meg et det veldig riktig at låta er vinklet som en drivende partylåt. Jeg elsker å lage en helvetes fest og jeg elsker å kjenne bassen pumpe, sier Ferdinand til Blikk.
Ultravold
Fest og moro blandes også med hat og vold. Ferdinand har fått bruke private bilder tatt av skeive som har blitt utsatt for hatkriminalitet. Sterke bilder som gjør at man stopper opp underveis og reflekterer over hva det kan koste å være seg selv.
– Jeg ville bruke denne muligheten til å adressere et tema jeg brenner for.
Musikkvideoen er inspirert av kultfilmen «A Clockwork Orange» (1971) av Stanley Kubrick. Filmen handler om karakteren Alex, en psykopat som lever ut sine ville fantasier om «ultravold» i en orgie av vold og drap.
– Det ble veldig naturlig å linke volden fra filmen med den type vold lhbt+-personer opplever. Selv kjente jeg på frykten for å bli slått ned under pride i år. Da gikk jeg i drag for første gang. Jeg og noen venner var på et vors hos meg og skulle på utestedet Elsker senere på kvelden. Da gikk jeg i Oslo sentrum i drag. Noe som burde føles befriende. Men jeg var redd … Redd som faen.
– Jeg kan kjenne meg igjen i tekstene til Ferdinand
Nylig kom nyheten om at FRI satser på en ny kampanje om hatkriminalitet. En halv million kroner skal brukes på en kampanje om hatkriminalitet og en informasjonskampanje om rettigheter. Midlene får FRI fra Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) og de skal forvaltes av Rosa kompetanse justis.
Målet med kampanjen om hatkriminalitet er både å få flere til å anmelde, men også å skape trygge og gode møter mellom skeive, politiet og justissektoren. Ikke bare med tanke på hatkriminalitet spesifikt, men også i saker som for eksempel omhandler partnervold i likekjønnede forhold.
– Jeg kan kjenne meg igjen i tekstene til Ferdinand, sier Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken, i en kommentar.
– Frykten for å bli slått ned, trakassert eller diskriminert fordi vi lever fullt og helt som oss selv, er reell. I tillegg til økningen i rapportert hatkriminalitet som Ferdinand snakker om, så vet vi også at det fortsatt er mørketall. Både fordi forhold ikke blir anmeldt, og fordi politiet ikke alltid får med seg hatmotivet.
Aasen Flatø opplever at mange tror hatkriminalitet er noe man har fått bukt med i dagens samfunn.
– Men det har vi dessverre ikke. Derfor er Ferdinands synliggjøring av dette problemet gjennom kunst så viktig, slik at vi kan fortsette å snakke om hvordan vi skal få løst det. Jeg tror en del av løsningen er å ha synlige artister som er stolte, skeive forbilder som Ferdinand, Gutta, Big Daddy Karsten og alle som deltar i musikkvideoen, sier lederen i FRI Oslo og Viken.