Publikum storkoste seg foran hovedscenen i Pride Park i 2018. Etter en digital festival i 2020, er Oslo Pride endelig tilbake i (delvis) fysisk form.

Oslo Pride er rett rundt hjørnet. Her er festivalprogrammet

Publisert Sist oppdatert

18. juni går startskuddet for Norges største pridefestival. Folkefesten i Oslos gater varer til 26. juni, og i år skriver Norge historie som det første landet i Skandinavia hvor en statskanal har direktesendt Pride-program i beste sendetid. Livesendingen foregår i Pride Park og starter kl 19.40 på NRK1 fredag 25. juni.

Oslo Pride har nå sluppet deler av festivalprogrammet. Tidspunkter og fullstendig oversikt finner du på oslopride.no. Siden vil oppdateres jevnlig fram mot festivalen.

Pride Park 23.-26. juni i Spikersuppa

Pride Park har gratis inngang og holder åpent gjennom nesten hele festivalperioden. Her har du mulighet til å få med deg opptredener fra artister som TORA, Kamara, Ferdinand, AYKO, Ane.Fin og Frida Marida.

Årets offisielle Oslo Pride-låt er «Head High» av Knut Kippersund. Lytt til den her:

Pride House 19.-25. juni i Youngs og Mela

Under hele festivalen kan du få med deg debatter, foredrag, workshops og andre arrangementer på Pride House. Tidligere har dette gått av stabelen i et telt på Youngstorget, men i år har Oslo Pride flyttet arrangementene inn på utestedet Youngs, kun få meter unna. Deler av programmet vil også foregå på Mela i Mariboes gate 8.

Under årets festival kan du blant annet få med deg følgende arrangementer:

«The Potential of Queer Digital Activism from Youth Activists» (Amnesty Region Øst)

«Sjelden og Skeiv. Livet som trippel minoritet» (Frambu senter for sjeldne diagnoser og Unge Funksjonshemmede)

«Heterosentrisme i Helsevesenet» (Malena Chronholm Bøyesen)

«Ny skeiv litteratur» (FRI OV)

«Interseksjonalitet i Praksis: Workshop med sørafrikanske aktivister» (FRI OV)

«Sofasamtale om normbrytende seksualitet» (PolyNorge og SMIL)

«Romeo og umulig kjærlighet» (Teaterstykke)

«The Art of Sin» (Film)

Paraden 26. juni

På grunn av smittevernhensyn vil ikke paraden kunne gjennomføres i sin tradisjonelle form. Oslo Pride lover likevel et arrangement som vier rom til både fest og protest, og skaper synlighet og liv i bybildet.

Festivalen oppfordrer publikum til å følge med på digitale sendinger.

Digitalt program gjennom hele festivalen

I år, som i fjor, kan du se Oslo Pride digitalt. Gjennom hele festivalen vil ulike innslag og arrangementer streames på oslopride.no. Det digitale programmet er gratis for alle, og oversikt over hvilke arrangementer som livestreames oppdateres fortløpende på festivalens nettsider.

I tillegg til Oslo Prides egne arenaer inngår festivalen samarbeid med ulike serverings- og utsteder. På såkalte «Pride Venues» kan du følge liveoverføringer av festivalprogrammet på skjermer i lokalet. Hvilke steder dette gjelder offentliggjøres på Oslo Prides nettside nærmere festivalen.

Årets pride-kampanje: #Europe4All

Leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang.

I år er pride-temaet internasjonalt fellesskap og årets kampanje har fått navnet #Europe4All. De siste årene har lhbt+rettigheter vært under sterkt press, både i og utenfor Europa. Med kampanjen ønsker foreningen FRI å rette fokus mot land hvor skeive rettigheter begrenses og skeive utsettes for hat, trakassering, diskriminering og vold.

­– Vi ser dessverre et økende press på grunnleggende menneskerettigheter fra autoritært og religiøst hold over hele verden. Dette presset har vært tydelig over tid, og går på alt fra økende hatefull retorikk fra politisk hold, angrep på ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, og økning av hatkriminalitet. Vi må stå sammen med våre partnere og søskenorganisasjoner i Europa, de gjør en utrettelig jobb i et til tider meget vanskelig klima, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

Gjestvang sier FRI har merket en økning i omtale av den skeive bevegelsen, pride og skeive liv som en «radikal ideologi». Dette gjelder også i Norge, men spesielt i de landene som kommer dårligst ut på ILGAs regnbue-indeks, en årlig gjennomgang av skeive rettigheter og levekår verden over.

– Vi vil fortelle styresmaktene i de aktuelle landene at verden ser dem, og støtte våre allierte i kampen for et Europa og en verden med plass til alle, sier Gjestvang.

Kampanjen #Europe4All er et samarbeid mellom FRI, Den Norske Helsingforskomité, Amnesty og Oslo Pride.

Powered by Labrador CMS