Gayatours er Norges eneste turoperatur med skeive reisemål som spesialitet.

– Hvorfor har ikke noen i Skandinavia begynt med dette tidligere, spør Liv Hammersmark fra Gayatour, en avdeling i Temareiser som er Norges ledende arrangør av reiser innen kunst, historie, kultur og musikk.

Med 35 års erfaring fra reiselivsbransjen startet Hammersmark og kollega Liv Ellen Nesset å snuse på reisemarkedet for lesbiske og homofile i fjor. Det skeive frøet ble sådd på en reisemesse i Las Vegas. Ny nettside er nå på plass og etter påske begynte de for alvor å selge lhbt-reiser.
– Vi inviteres jo til all verdens reisemesser og kommer i kontakt med folk som har spesialopplegg for lhbt-turister. Ei jente fra Rio hadde skeive surfekurs. I Sør-Afrika har de egne Pink Safaris, det finnes jo så mange lhbt-tilbud der ute, sier Nesset.

– Jeg fant også et vintog i Napa Valley, og der og da bestemte jeg meg for å få ti plasser. Det er jo stor rift om dem, fortsetter Hammersmark.

– Nå samarbeider vi med turoperatøren Route 66 om vintoget, og kanskje vi skal sette opp en egen avgang fra San Francisco. Vi spesialsyr seilturer i Middelhavet, med en skipper som også lager mat. I Piemonte i Italia har vi kontakt med to homser som driver en vingård.

Champagne og blomster
På hotellsiden til Gayatours kan du selv bestille hoteller direkte selv til storbyer og strandsteder.
– Vi har valgt ut homovennlige hoteller, hvor du er hjertelig velkommen. Er dere en gjeng som vil reise på en egen tur, skreddersyr vi gjerne. Vi har opplevelsesturer til alle verdenshjørner. Fra tango i Argentina, rundreise i Sør-Afrika, til Bordeaux’ vinslott. Fra orientalske Istanbul til velværeturer i Spania. Alt er mulig.

Gayatours tilbyr også bryllupsreiser og turer til forskjellige Pride-arrangementer, som trendy Tel Aviv og vertsbyen for EuroPride neste år, Riga. Hammersmark og Nesset legger vekt på at skeive skal føle seg velkomne når de er ute og reiser.
– Du skal få et glass champagne ved innsjekking, det skal stå en vinflaske og blomster på rommet og på nattbordet skal det ligge en gay-guide, sier Hammersmark, som forteller at

Temareiser ofte har vunnet anbudsrunder på grunn av de små detaljene som andre ikke tenker på.
– For eksempel vant vi et anbud for en seniorreise til Vietnam fordi vi tilbød fotmassasje ved ankomst etter en lang flyreise.
– Vår ekspertise er å skreddersy reiser. Vi er en liten bedrift, men det gjør oss også unike fordi det er korte beslutningsveier, sier Nesset.

– Er det et marked for lhbt-reiser – Norge er jo lite?
– Vi begynner forsiktig og må føle oss litt fram. Vi legger vekt på kvalitet og har mange ideer. Vi må jo bare starte et sted, men vi trenger hjelp og vil gjerne at folk tar kontakt med oss, sier Hammersmark.

– Har dere hatt kontakt med det skeive miljøet?
– Ja, vi har hatt en del møter med arrangørene av Skeive Ski og EuroPride. Nå er vi på jakt etter en prosjektleder fra det skeive miljøet som kjenner markedet godt. For det er jo ofte kontakter som gjelder, det vet vi også fra mainstream-markedet, sier Hammersmark.

Mer info: gayatours.no