Oslo/Fusion

«Young Hearts» kåret til Årets spillefilm under Oslo/Fusion

Filmen «Young Hearts» av regissør Anthony Schatteman vant både jury og publikumsprisen under Oslo/Fusion Film Festival.

I «Young Hearts» følger vi 14-årige Elias som lever et ganske bekymringsløst liv på den belgiske landsbygda.
Publisert

 

Årets Oslo/Fusion bød på et mangfoldig program, med spillefilmer, kortfilmer, dokumentarer og spesialvisninger, blant annet om Palestina.

Festivalleder Bard Ydén er fornøyd med årets festival.

– Ifølge tilbakemeldinger er publikum veldig fornøyd med årets program, sier Ydén

Han legger vekt på at det ligger i festivalens mandat å ha et mangfoldig utvalg film.

– Det var noe for alle, slik det alltid har vært. Og vi klarte det i år også.

Tradisjonen tro hadde festivalen også internasjonale gjester, som regissør Alexis Langlois, som besøkte festivalen med spillefilmen «Queens of Drama».

– Alle gjestene våre har meldt at de hadde et flott opphold, og at de hadde fine visninger av filmene sine.

Årets spillefilm

Årets juryer hadde nok film å velge blant for å vinne vinnere i ulike kategorier.

I kategorien Årets spillefilm valgte juryen «Young Hearts», skrevet og regissert av Anthony Schatteman.

«Prisen går til en film vi håper vil inspirere unge publikummere over hele verden. En film som viser at reisen til å finne seg selv fortsatt ikke er en lett reise. Vårt første kyss, aksept av oss selv og å bli akseptert, skal være en universell rettighet, uavhengig av kjønnsidentitet og seksualitet», skriver juryen i sin begrunnelse

I «Young Hearts» følger vi 14-årige Elias som lever et ganske bekymringsløst liv på den belgiske landsbygda. Han har gode venner, en venninne han liker å henge med, og på toppen av det hele er foreldrene hans gøyale.

Når en ny familie flytter inn ved siden av, møter Elias den kule bygutten Alexander (14), og snart oppstår følelser i ham som er mer enn bare vennskap. Han forsøker å finne ut av hva dette betyr, og deretter bevise at han er verdt Alexanders hjerte til gjengjeld.

Et ballroom fullt av vinnere

Juryen som skulle kåre Årets dokumentar hadde et bredt utvalg å velge blant.

Til slutt endte dokumentaren «This is Ballroom» av regissørene og artistene Juru and Vitã opp som årets vinner.

I juryens begrunnelse heter det:

«Denne filmen fanger den eksplosive energien i brasiliansk kultur, og gir et innblikk i Rio de Janeiros gjør det selv-scene. Filmer viser kreativiteten og utholdenheten til trans og melaninrike artister, uten å objektifisere dem, slik storsamfunnet har en tendens til.»

Filmen strekker historiske linjer tilbake til New York på 1960-tallet, da dragmiljøet ble splittet fordi kun hvite dragartister vant skjønnhetskonkurranser.

I årene etter skapte ikke-hvite dragartister sine egne konkurranser, og ballroom-kulturen ble født. I Rio de Janeiro gjenskaper byens skeive miljø ballroomkulturen på egne premisser.

Ballroom er et moteshow, en skjønnhetskonkurranse, en danseforestilling og en kamp, et kaotisk inferno av musikk, rytme, rop og publikumsdeltakelse. Men først og fremst et fristed hvor primært skeive og ikke-hvite personer får en pause fra et samfunn som ikke gir dem særlig plass.

«This is Ballroom» av regissørene og artistene Juru and Vitã.

Pris til palestinsk kortfilm

Kortfilmjuryen hadde en tøff oppgave.

De måtte velge en vinner blant et stort utvalg kortfilmer. Juryen valgte til slutt en film fra Palestina-seksjonen, «Blood Like Water» av regissør Dima Hamdan.

I filmen møter vi Shadi, hvis hemmelighet blir avslørt. Da trekker han sin stolte palestinske familie inn i en felle der de får to valg: enten samarbeide med den israelske okkupasjonen, eller møte ydmykelse og skam fra sitt eget miljø. Filmen er basert på sanne historier.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«I løpet av 15 minutter tas vi med på en intens reise som setter søkelyset på hykleriet til en stat som bruker rosavasking som et falskt alibi. Og ikke minst hvor nødvendig det er å skape inkluderende og trygge arenaer for det skeive miljøet.»

Oslo/Fusions ungdomspris

Ungdomsjuryen valgte spillefilmen «Queens of Drama» av regissør Alexis Langlois som vinner av Årets ungdomspris.

Året er 2055, og Steevyshady, en botox-elskende Youtuber, forteller historien om sitt popidols vei til berømmelse og fall for femti år siden.

Etter å ha vunnet en TV-sangkonkurranse, fant Mimi Madamour berømmelse og rikdom som nasjonens popdiva. Det var der hun møtte Billie Kohler, hvis audition ble latterliggjort av dommerne, men som senere ble et queer punk-ikon – og Mimis store kjærlighet.

Juryen skriver: «En ny «Moulin Rouge» ala popkultur, trash og diva-glamour, gjør et stort inntrykk på juryen med et som er regissørens debutspillefilm.

Filmen hyller skeiv kultur og musikk og følger oss gjennom flere tiår der selvrealisering og identitetssøken intensiveres for hovedpersonene så vel som for fortelleren.

Det er en nostalgisk reise med store følelser. Et episk kjærlighetsdrama som berører både kjønn og seksualitet.»

Blikks publikumspris

Tradisjonen tro står Blikk for prisen Årets publikumspris, hvor publikum selv stemmer på Årets spillefilm, Årets dokumentar og Årets kortfilm.

Årets spillefilm ble «Young Hearts». Årets dokumentar ble «Narrow Path To Happiness», mens prisen Årets kortfilm gikk til «Gender Reveal».

Tre vinnere vant hvert sitt Blikk-abonnement. Vinnerne vil bli kontaktet.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS