Film

Trysil Queer Film Festival arrangeres for andre gang

Filmefestivalen i Trysil er et samarbeid mellom Trysil Pride og Trysil kommune. – En av de store fordelene ved å arrangere filmfestival på et lite sted er at man har relativt stor påvirkningskraft, sier Nils Christer Stenmyren, som er kino- og kulturhusansvarlig i Trysil kommune. 

Nils-Christer Stenmyren og Lisanne Freudenborg innledet en visning under Trysil Queer Film Festival i 2023.
Publisert

Helgen 20.-22. september gjentas fjorårets suksess med skeiv filmfestival på Trysil kino. Denne gangen er programmet både mer internasjonalt og mer alternativt.

– I fjor hadde vi et lite «prøveår» der vi holdt oss til film som allerede var i norsk kinodistribusjon. I år har vi vært mer rundt og «shoppa» film i utlandet og importerer det meste på egenhånd, sier Nils Christer Stenmyren, som er kino- og kulturhusansvarlig i Trysil kommune, til Blikk. 

Deltakerne på festivalen kan glede seg over et eksklusivt filmprogram, hvor kun to av de seks filmene som vises har gått på ordinær norsk kino før. 

– Et par av filmene er vist én eller to ganger på norske filmfestivaler det siste året, ellers er det relativt eksklusive visninger i norsk sammenheng, fortsetter Stenmyren. 

Vil vise hva man kjemper for

Lisanne Freudenborg

Filmfestivalen er et samarbeid mellom Trysil kommune og Trysil Pride. 

Styreleder i Trysil Pride, Lisanne Freudenborg kan fortelle at dette er det tredje skeive arrangementet i kommunen bare i år, og er stolt av hvor mye de har fått til.

Freudenborg var full av idéer, og i samarbeid med Stenmyren kom de frem til at filmfestival var det mest gjennomførbare.

– Vi er et ganske lite team, så da kan man ikke gjøre noe alt for stort. Det er viktigere med kvalitet enn kvantitet. 

Freudenborg, som både kom ut og startet sin transisjon i 2021, synes det var for trist at Norges største skikommune ikke skulle ha et eneste prideflagg i syne. 

Hun tok initiativ til den første pridefeiringen i 2022, og har siden vært en synlig figur i den lille kommunen, både som skeiv aktivist, men også på baren hvor hun jobber og lever sitt helt vanlige hverdagsliv. 

Det er viktig for henne å fortelle de positive historiene rundt det å være skeiv. 

Hun påpeker at man også må mate mediebildet med de gode historiene, for å vise hva det faktisk er man kjemper for.

– Min beste aktivisme er jo mitt hverdagsliv, sier Freudenborg, som forteller at hun selv ikke har opplevd annet enn støtte fra lokalsamfunnet hennes. 

Hun synes det er synd at så mange skeive flytter til storbyene fordi de føler de ikke blir akseptert på småsteder, for sånn trenger det jo ikke å være.

Påvirkningskraft

Stenmyren legger heller ikke skjul på at man fortsatt har en vei å gå for full aksept og inkludering av skeive. 

– En av de store fordelene ved å arrangere filmfestival på et lite sted er at man har relativt stor påvirkningskraft på et lite lokalsamfunn. I tillegg er det jo ikke til å stikke under en stol at holdninger kan ligge litt etter i distrikts-Norge og at det kanskje er et behov for å utfordre litt ekstra, mener Stenmyren.

Han tror negative holdninger rundt LHBT+ tematikk i stor grad skyldes mangel på kunnskap.

– Vi ønsker å bidra i det små til å endre holdningene gjennom å vise ærlige portretter av disse temaene gjennom film, og på den måten være med på å ufarliggjøre det litt, sier han.

Intensjonene gjenspeiles i filmene de har valgt ut til festivalen. Stenmyren, som har vært programansvarlig, forteller at han og Trysil Pride har jobbet etter noen spesifikke retningslinjer i valg av filmer.

Listen har følgende kriterier:

  • Vi vil vise film fra hele verden, men ha hovedfokus på europeisk film
  • Kjønn- og seksualitet må være et sentralt tema i filmen
  • Mest mulig tematisk bredde innen seksuell legning og kjønnsidentitet
  • Dersom det finnes aktuell og tilgjengelig norsk film skal disse ha en viss fortrinnsrett

Til de skeptiske kan han forsikre om en ting;

– Vi kan langt på vei love at du ikke blir homo av å ta deg en tur på skeiv filmfestival. 

Mer om festivalen og programmet kan du lese her. 

Powered by Labrador CMS