Festival

Oransjevin og klubbkveld

Når «SKIN Orange Wine Fest» arrangeres lørdag er det med både DJ, dragartister, performance og faglige foredrag om vin og vinsmakring.

Publisert

«SKIN Orange Wine Fest» er en nordisk vinfestival med fokus på oransjevin og hovedsakelig naturvin. I september går den av stabelen for andre gang. Bak festivalen står Odin Ottem Berntsen, i samarbeid med Karmaklubb*.

– Karmaklubb* begynte i sin tid som møter over naturvin hjemme i min stue, som etter hvert ble til et opplegg i offentligheten kalt «skeiv vin» eller «queer juice», sier Tine Semb, grunnlegger av Karmaklubb*.

Semb mener bakgrunnshistorien er viktig, fordi den forteller hvordan felles interesser kan skape møter mellom folk.

– Det er hele kjernen her.

– Hvorfra kom ideen om å kombinere oransjevin og skeivhet?

– Som jeg så vidt var inne på, så har vin og det å dele erfaringer der smak er sentralt, vært en viktig del av Karmaklubb* som prosjekt, som én av mange byggesteiner som kan skape møteplasser.

– Kanskje ikke så overraskende møtte jeg Odin for to–tre år tilbake på et vinarrangement, da var han fremdeles ganske fersk som Instagram-kontoen «Oransjevin». Jeg tok umiddelbart kontakt og sa, «vi må gjøre noe sammen!»

Internasjonale kunstneriske innslag

Dette var under pandemien, så deres første samarbeid med faktiske gjester ble våren 2022.

 – Det ble fort tydelig at dette ikke bare er et menneske som deler mange av de samme interessene og verdiene som meg, og som jeg vil at skal være en del av Karmaklubb*, men også er en genuint varm person og en nær venn. Siden har det blitt mange samarbeid, og flere skal det bli.

På SKIN vil det, i god Karmaklubb*-ånd, også bli flere kunstneriske innslag, i tillegg til fagpersoner på vinfeltet. Musikerne, performance- og dragartistene har røtter i Brasil, Libanon, Frankrike, Sverige, Somalia og Norge.

– Det er veldig stas å kunne løfte frem bra folk og viktige prosjekter. Som den Paris-baserte vindistributøren Vins et Volailles som skal samtale med svenske Lou Mattei om vin og aktivisme; her kan publikum bli kjent med hvordan vin kan være med på å fronte mangfold gjennom blant annet etiketter og representasjon i hyllene.

Mangfold er det også hva kjønn og seksuell orientering angår.

– Noe av skjønnheten med et arrangement som SKIN, takket være det Odin har bygget opp, er at det blir mulig å invitere de ovennevnte med.

Og så synes Semb det er særlig gøy med gjester som DJ, Drag Queen og performancekunstner Alma Negrot.

Brasilianske Alma Negrot er DJ, performancekunstner og Drag Queen. Alma kan oppleves på SKIN 2024 som del av «Hosted by Karmaklubb*».

Senker terskelen

Semb mener det sammensatte programmet bidrar til å gjøre skeiv kultur synligere. I tillegg kommer et prisnivå de mener garantert gir gjestene mer enn hva de betaler for.

– Hvem passer dette for?

– Nå er jeg ikke særlig glad i å tenke på mennesker i stereotypier. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det er et visst snobberi og hipsteri knyttet til vin, og denne barrieren vil vi bli kvitt. Her skal terskelen senkes.

– Dette er åpent, og kan passe for alle som har glede av å smake på ting, det være seg vin, musikk og/eller skeiv kultur. Så vidt jeg vet tilhører denne miksen sjeldenhetene – en festival som retter seg aktivt utenfor vinnerdene og har et så skeivt fokus.

Semb legger til at det for den som ikke liker for mange folk er det mulig å komme alene.

– Du kan rekke frem glasset ditt og smake på vinen uten å måtte sosialisere. Kom som du er. 

Utvider i Norden

 Årets SKIN skjer hos Carls i Oslo 7. September. Det jobbes også med å få på plass en versjon i Stockholm og København i 2025, før det er tilbake til Oslo igjen neste høst.

– På sikt skal vi også til Helsinki. I tillegg gjør Odin SKIN pop-up-arrangementer her og der. Så forhåpentligvis kan Karmaklubb* bli med på denne reisen de kommende årene, sier Semb.

Fullt program og info om alle bidragsytere finner du her.

Powered by Labrador CMS