Kunst
Kiyoshi Yamamoto er årets Øya-kunstner
I samarbeid med Munchmuseet markerer Øyafestivalen 25-årsjubileum med en performance av Kiyoshi Yamamoto.
Øyafestivalen i Oslo har 25 års-jubileum i år. Det vil markeres med en fargerik hyllest av festivalens arv, skriver festivalen og Munchmuseet i en pressemelding.
Kiyoshi Yamamotos forestilling «Hva så med neste år? (PARABENS)» vil foregå, som festivalen, i Tøyenparken 7.-10. august.
Forestillingen skal gjenspeile festivalens dynamiske musikkprogram og kreative grafiske profil gjennom 25 år.
Sammen med 25 flaggbærere utforsker Yamamoto temaene parade, fellesskap og feiring, med inspirasjon hentet fra Øyafestivalens imponerende line-up fra 1999 til i dag.
Når flaggbærerne beveger seg gjennom festivalområdet, blir de levende symboler på festivalens plass i Oslo-sommeren.
Kunstverket byr på 25 unike kostymer og flagg med gjenbruk av tekstiler fra Yamamotos utsolgte performance «MAS QUE NADA (Let’s Run Away)» som går av stabelen 22. juni på Munchmuseet.
– En performance er mer enn bare en konsert eller en utstilling; det er her kunsten blir levende og gir publikum det uventede og uforutsigbare i et samspill mellom kunst, dans, mote og musikk. Dette verket er en hyllest til performance-kunsten og dens evne til å forene mennesker, sier Tone Hansen, museumsdirektør ved Munch i meldingen.
Flagg som identitetsuttrykk
Kiyoshi Yamamoto (1982) er en japansk-brasiliansk kunstner som primært arbeider med tekstil, grafikk og performance. Han er mest kjent for sine store rominstallasjoner i tekstil, samt sine kostymer og masker laget av gjenbrukte og fargerike silke- og bomullsstoff.
Yamamoto har tidligere brukt flagg som identitetsuttrykk i flere av sine prosjekter, blant annet ved Ålesund kunstmuseum i 2021.
Yamamoto bor og arbeider i Bergen, og er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Escola de Belas Artes i Rio de Janeiro og Central Saint Martins i London.
Han har hatt separatutstillinger ved visningssteder som Kunstnerforbundet, Trøndelag senter for samtidskunst, Trafo Kunsthall, Rohsska Museet, KUBE Museum i Ålesund og Hå Gamle Prestegård.
Yamamoto vil også bli den fjerde kunstneren ut i Munchmuseets s utstillingsserie for barn: «Kom tenk med oss!», en rekke eksperimentelle kunstutstillinger hvor barn inviteres inn som et aktivt og deltakende publikum.
Samarbeid og eksperimentering er en sentral del av Yamamotos kunstneriske praksis. Kunstneren beskriver selv at han er genuint opptatt av publikum, og har tydelige tanker om hvem som møter hans kunst, og hvordan de møter den. Denne utstillingen åpner våren 2025.