Festival

Dette er årets unge kunstner på Riddu Riđđu

Kai Mikkel Balto (24) fra Tromsø er utnevnt som «Årets unge kunstner» av Riddu Riđđu. Balto er en samisk visuell kunstner som ønsker å utfordre tradisjonell duodji med skeive uttrykk og videre utforske samisk skeivhet gjennom kunstnerskapet sitt.

Årets unge kunstner på Riddu Riđđu er kunstner Kai Mikkal Balto fra Tromsø.

Kai Mikkel Balto henter inspirasjon fra samisk design og det har bidratt til hans voksende interesse for duodji (samisk håndverk). 

Den unge kunstneren ønsker å utforske og utvikle sitt kunstneriske uttrykk gjennom å være Årets unge kunstner på Riddu Riđđu.

Årets unge kunstner er Riddu Riđđus talentprogram som hvert år utpeker en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riđđus festivalprogram og andre arrangementer gjennom året der Riddu Riđđu er medarrangør.

Balto har bachelor i digital kunst og animasjon fra Høgskolen i Innlandet, og holder nå på å avslutte et år på Samernas Utbildningscentrum for å lære seg garraduodji (samisk håndverk). 

Han ønsker nå å utforske sitt kunstnerskap gjennom en blanding mellom visuell kunst og duodji. Å blande maskuline og feminine elementer for å utfordre til et mer flytende kjønnsuttrykk innen samisk design er noe Balto synes er spennende.

– For meg var det viktig å lære grunnleggende tradisjonell duodji før jeg videre kan eksperimentere og ta kunstneriske friheter med håndverket. Det har vært en stor bonus at det har vært gøy å holde på med duodji som kunstform og det har gitt meg rom til å være kreativ på andre måter enn digital kunst, sier Kai Mikkel Balto i en pressemelding.

Allerede til årets Riddu Riđđu får publikum anledning til å bli bedre kjent med årets unge kunstner. Balto tar med seg smakebiter av sin kunst til Riddu-sletta og gjennom en kunstnersamtale får publikum et dypdykk i hans kunstneriske visjoner.

Festivalsjef Sajje Solbakk gleder seg over den nye utnevnelsen.

– Kai Mikkel er et spennende og nytt navn i Sápmi. Vi falt virkelig for både hans respekt for tradisjonelt håndverk og hans ønske om å tematisere skeivhet i Sápmi gjennom kunsten sin. De fleste kjenner han nok gjennom Instagram-kontoen «daidda.stallu», men nå gleder jeg meg til å se hva han klarer å skape gjennom talentprogrammet vårt.

Powered by Labrador CMS