Festivalprofil i Vinterlys

Publisert

Nordland teater er hvert år i februar vertskap for Vinterlysfestivalen i Mo i Rana – en av Norges største teaterfestivaler og et kulturelt lyspunkt midt i mørketida i nord. Sangeren, skuespilleren og dramatikeren Sven Henriksen (58) er årets festivalprofil og blir å finne på flere scener, og i forskjellige roller. – Det er en stor ære å bli valgt som festivalens profil, sier Henriksen til Blikk Nett og forteller at han er glad i Nordland teater. – Jeg har spilt mange roller ved teateret, så de vet vel hva jeg er god for nå, sier han. Søndag 8. februar står Henriksen på Hovedscenen med stykket «Magnolia – when the night falls … ». I forestillingen setter han Billie Holiday, en av verdens beste jazzsangere, i et historisk perspektiv og ser nærmere på budskapet den bifile artisten formidlet gjennom sangen. Henriksen er en solid tolker av andre artisters tekster og kunst – en ekte torch singer. Han har tidligere hatt stor suksess med å tolke Tom Waits, Kurt Weill og Cornelis Vreesvijk, men er også godt kjent som sitt alter ego Siw Anita, som tok publikum med storm både i nord og sør i fjor med forestillingen «Siw Anitas Glade Jul».

Melodi Grand Prix

Kanskje mindre kjent er det at han har vært med i samisk Melodi Grand Prix tre ganger, sist med den selvskrevne «Eanan Riboš» i 2010. Utover det beskriver han seg selv som vanlig bysame.– Jeg er både homofil og same, så jeg pleier å si at det er dobbelt så synd på meg. Jeg identifiserer meg veldig med det å stå på utsida. Hvis duken er for hvit og alt er pastell, er det ikke noe der å hente. Jeg trekkes mot det stedet der bildet krakelerer. Henriksen er glad i leke med kjønnsroller, identiteter og går ikke av veien for å konfrontere stereotyper, slik han gjør i forestillingen «Performing the princess» av Rudi Skotheim Jensen, som spilles fredag 13. februar på Mo samfunnshus. «Performing the princess» er en gavepakke og et eventyr for voksne om prinsessedrømmene ingen tør å snakke om. Sammen med Karl Flyman henter Henriksen fram de flotteste prinsessegevanter, saler opp prinsessehesten og lar juveler og diamanter glitre og skinne på et ball som er mer rosa enn rosa …

Den helvetes kulturen

Henriksen er også en aktiv samfunnsdebattant – noe som vil komme festivalpublikummet til gode under Vinterlysfestivalen. Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag står han på scenen i Rana museum med foredraget «Hadde det ikke vært for den helvetes kulturen!» hvor han ser tilbake på sin egen karriere, som teller fire tiår, og hvordan kulturfeltet og fedrelandet har endret seg drastisk. Foredraget er ikke utelukkende en pekefinger, men inneholder også en rekke anekdoter fra en lang karriere og viktigheten av å følge sine drømmer selv om mange dører stadig stenges for et menneske som ikke finner mening i å arbeide med noe annet en kultur.

Mer info: nordlandteater.no og svenhenriksen.wordpress