Pride
Festivalsuksesser nordpå
Både Trænafestivalen med Træna Pride 6.-9. juli og Riddu Riđđu 12.-16. juli er nå til veis ende, og begge festivaler har vært suksesser, ifølge arrangørene selv.
Både Trænafestivalen med Træna Pride 6.-9. juli og Riddu Riđđu 12.-16. juli er nå til veis ende, og begge festivaler har vært suksesser, ifølge arrangørene selv.
Oslo fagottkor som deltok på Trænafestivalen og Træna Pride sier til Blikk Nett at festivalen er noe av det største de har opplevd.
Skeiv lavvu på Riddu Riđđu
2017 ble et historisk år for Riddu Riđđu, med besøk av Hennes Majestet Dronning Sonja, som stod for den offisielle åpningen fra festivalens hovedscenen, heter det i en pressemelding. Dronningens besøk fikk bred mediedekning, og i sin tale anerkjente hun festivalen som flaggskip for samisk kultur og internasjonale urfolkssamarbeid.
Blant andre høydepunkter trekkes det i pressemeldingen frem Klubb Lavvu. Baldalavvuene fungerte på dagtid som skeiv lavvulounge, med pop up-debatter og workshops.
Nesten 1000 i paraden
Træna Pride ble avholdt for tredje gang under Trænafestivalen på Træna-øya Husøy . I år ble alle rekorder slått, med nærmere 1000 stykker som gikk i paraden på fredagen under Trænafestivalen.
Toget var nesten en kilometer langt. Træna Prides leder og initiativtaker Helmer Langskjær, og Træna Prides maskoter, hip-hop bandet KUUK, ledet an foran Træna trommekorps som slo taktfaste slag med Fagottkoret i sluttet orden rett bak.
– Resten av toget så jeg ingen ende på, forteller Helmer Langskjær.
– Det var også rørende å se alle som hadde møtt opp for å se på paraden. Gatene langs ruten var fylt opp av entusiastiske skuelystne og stemningen på festival-campen var fantastisk. Festivaldeltagerne veivet med prideflagg og ropte med oss.
Fagottene og Aurora
Høydepunktet i år var ifølge Langskjær at paraden endte opp på festivalområdet hvor Oslo fagottkor kjørte et fantastisk show. Det var både humor og alvor, og desidert det beste showet under denne festivalen. Dagen etter koret Oslo fagottkor både med Warduna i grotta Kirkehelleren på naboøya Sanna og på hovedscenen under konserten til Aurora.
– Vi ante ikke hva vi dro til, da vi satte avgårde med våre nesten 70 kolli bagasje, forteller pressetalsmann Andreas Birger Johansen i Oslo fagottkor.
Paraden var ifølge Johansen helt absurd.
– Så mye folk, langt der ute i havgapet, som gikk i tog for å feire mangfold og inkludering. Det var rørende og kjempegøy!
Konserten rett etterpå var ifølge Fagottene også en helt utrolig opplevelse.
– Vi var usikre på om vårt konsept ville fungere på festival - men det gjorde det. Terningkast fem og seks i de lokale avisene er moro, men å se mengden av feststemte folk som jublet, gråt, danset og lo satte oss helt ut.
Det ble nesten for mye å ta inn for Fagottene.
– Vi avreagerte med å feste med havfolket gjennom hele den lyse nordlandsnatta. Det var folk med ullgensere, goretexjakker og regnbueflagg i hendene og malt i fjeset over alt. Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at Oslo fagottkor elsker Træna.
– Folk har kommet til meg og sagt dette er det beste de noensinne har opplevd på Trænafestivalen, sier Helmer Langskjær.
– Koret sier jo selv at de er amatører, men det lyser profesjonalitet rundt hele opplegget. De lagde virkelig liv og var en rød tråd under festivalen.
– Jeg er helt målløs over kjærligheten fra havfolket, festivaldeltagerne og artistene på Trænafestivalen. Og jeg må rette en stor takk til festivalen, booker Erlend Mogård-Larsen, bandet Kuuk og ikke minst fantastiske Oslo fagottkor.
Siste stopp for Tour de Fagott er Stockholm Pride.