Helse

Mpox-utbrudd i Afrika erklært som internasjonal folkehelsekrise

Rådene fra FHI er inntil videre som tidligere: Menn eller transpersoner som har sex med menn og har nye eller flere seksualpartnere bør vaksinere seg. Men alle kan rammes.

Publisert Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerte onsdag et utbrudd av Mpox i Afrika som en internasjonale helsekrise. 

Mpox er en infeksjonssykdom som forårsakes av mpox-viruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme.

Viruset kan smitte gjennom nærkontakt og ubeskyttet sex, og symptomer er feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer.

Ingen sammenheng med tidligere utbrudd

Overlege Marte Petrikke Grenersen hos FHI skriver i en e-post til Blikk at dette utbruddet ikke er knyttet til det globale utbruddet fra 2022 som hovedsakelig smittet blant enkelte grupper av menn og transpersoner som har sex med menn.

Grenersen forklarer at det finnes to subtyper av viruset som forårsaker mpox, henholdsvis subtype I og II.

– Subtype II forårsaket det globale utbruddet som startet i 2022. Utbruddet som nå utgår fra Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og som har spredd seg til flere afrikanske land er forårsaket av subtype I, og denne subtypen forekommer naturlig i DRC.

Smittemåten for de to typene er den samme, forklarer hun. Det skjer gjennom tett kontakt med smittede personer eller infiserte dyr.

– Smitten er imidlertid ikke begrenset til noen få enkelte grupper; både kvinner, menn og barn er syke, og kan som andre syke smitte personer de har nær kontakt med.

Mange tilfeller i Sverige

I april i år meldte svenske helsemyndigheter om uvanlig mange tilfeller av mpox.

– Det utbruddet var forårsaket av subtype II og var knyttet til utbruddet fra 2022 som hovedsakelig rammet menn som har sex med menn og transpersoner, sier Grenersen.

Hun legger til at alle kan bli smittet, også av denne subtypen.

– Folkehelseinstituttet har foreløpig ikke endret sin risikovurdering for mpox i Norge, og våre anbefalinger rundt vaksinasjon er uendret. Det inkluderer menn eller transpersoner som har sex med menn og har nye eller flere seksualpartnere.

– I tillegg har vi smittevernråd som også er uendret fra tidligere, nemlig å begrense kontakt med syke mennesker, infiserte dyr og gnagere i endemiske områder.

Første i Norden

NTB melder torsdag kveld at et tilfelle av subtype I nå er registrert i Stockholmsregionen. Dette er foreløpig det første tilfelle av sykdommen oppdaget utenfor Afrika.

Ifølge Grenersen endrer ikke svenske helsmyndigheter sin håndtering. 

– Smittevernrådene deres fra tidligere gjelder fortsatt.

Powered by Labrador CMS