Qatar-VM

– Jeg skal ikke se ett sekund av Qatar-VM

Kraftsalven fra Gjert Moldestad er ikke til å misforstå. Det tidligere styremedlemmet i supporterklubben Bataljonen og talsperson for Norsk Supporterallianse, mener VM i Qatar er en tragedie for fotballen.

Gjert Moldestad er fotballsupporter på sin hals. Han har markert seg som en sterk og prinsipiell kritiker av herre VM i Qatar.
Publisert Sist oppdatert

– Det er helt utenkelig for meg å la meg underholde av et mesterskap der de som har bygd arenaene og infrastrukturen har mistet livene sine, jobbet under slavekontrakter, blitt utnyttet på det groveste i et regime som driter i menneskerettigheter, et regime som fengsler lhbt-befolkningen sin, og som har kjøpt mesterskapet på ulovlig vis, sier Gjert Moldestad til Blikk.

Qatar har kjøpt mesterskapet

– Jeg er veldig glad i fotball, men jeg har ikke mage til å sitte og la meg underholde av flotte pasninger og scoringer når jeg vet hva dette mesterskapet har kostet mennesker, men også fotballen.

– Når du sier «... også fotballen», hva mener du da?

– Qatar har kjøpt dette mesterskapet for å sminke på sannheten om et brutalt regime. Qatar driver ikke med fotball i det hele tatt. Fotball VM er bare del av landets PR-kampanje for å få folk til år reise ned dit på ferie, fly med Qatar Airways og tenke at dette er fint og flott. De vil skape et glansbilde, men er egentlig et av de mest brutale regimene og et av de farligste landene for lhbt-folk å reise til og være i, sier Moldestad.

– Fotball VM er slik sett perfekt for Qatar, fortsetter han.

– Penger har de jo mye av, i alle fall de som sitter på toppen. Qatar-og andre regimer av samme slag, bruker «sportsvasking» for å bedre sitt image. De eier flere store fotballklubber og har tatt fotballen som gissel. Målet er å få masse positiv oppmerksomhet på seg selv. Fotball VM for herrer er det største idrettsarrangementet i verden og herskerne kan sole seg i glansen. Qatar betaler David Beckham 1,3 milliarder kroner for at han skal promotere landet – nettopp gjennom VM.

Protesten fra grasrota

Diskusjonen om hvorvidt Norge skulle boikotte fotball VM i Qatar, ble reist på et tidspunkt der det enda var håp om at Norge kunne kvalifisere seg.

– Det startet i Tromsø og det var grasrota i norsk fotball som krevde boikott. Det ble en av de største fotballdebattene som har vært, og den tvang Norges Fotball Forbund til å avholde et ekstraordinært fotballting, forklarer Moldestad.

NFF stemte ned boikott og Norge er heller ikke kvalifisert for VM i herrefotball. Problem løst. Men problemet blir ikke borte.

– Man får sikkert en ny runde dersom Saudi-Arabia, sammen med Tyrkia og Hellas, får VM i 2030.

De store må si nei

– Når folk argumenterer med at fotballen kan vende verdens øyne mot menneskerettighetsbrudd og brutalitet i land som Qatar og skape positiv forandring, hva sier du da?

– For meg har ikke denne debatten handlet så mye om at vi skal tvinge frem endringer i regimet i Qatar. Poenget har vært at Qatar ikke skal få lov til å utnytte fotballen til politikk og hvitvasking av landet sitt, sier Moldestad.

– Dette med dialog og «dra ned for å påvirke og skape positiv forandring» var jo endel av NFF sine argumenter for ikke å veta boikott. Men det hadde de jo prøvd i ni år allerede...

– Jeg mener at dersom store fotballnasjoner hadde boikottet dette VM og sagt «nei, det er faktisk grenser for hva vi kan akseptere», ville det hatt mye større påvirkning og skapt muligheter for endring. Tenk om England og Tyskland og Nederland hadde sagt: vi stiller ikke i dette VM om dere ikke betaler migrantarbeiderne skikkelig og gir dem arbeidsforhold som ikke dreper dem. Det ville gitt Qatar kniven på strupen.

Symbolpolitikk?

– Tenker du skeives rettigheter og migrantarbeidernes vilkår blir satt opp mot hverandre, for på den måten å drukne den ene saken med den andre?

– Det jeg har registrert, er at skeives rettigheter er «blitt tatt med» som en del av de tingene verden ikke er fornøyd med, sier Moldestad.

– Akkurat der har jo fotballen i seg selv et problem. Manglende åpenhet, mangel på toleranse har gjort at få ( i herrefotballen) har våget å være åpne om sin seksuelle orientering. Når større fotballnasjoner nå tar dette med i betraktningen, så får du det på blokken, det er jo positivt i seg selv, mener han.

– Lagkapteinene på flere av nasjonene som deltar sier de vil stille med kapteinsbind som signaliserer mangfold og inkludering, tror du det har noen effekt?

– Jeg vil ikke kritisere at de gjør det, det står i stor kontrast til regimet i Qatar, så slik sett er det helt supert. Men jeg tror virkningen ville vært mye større om vi hadde sagt at «det er en grense for hva vi kan akseptere» når det gjelder hvem som skal få et VM. Hvor lenge skal vi gå med på at sånne brutale regimer som Qatar får lov til å utnytte fotballen?

– Å ha kampanjer med regnbuearmbånd og slikt er kanskje mest et forsøk på å blidgjøre de som er ekstremt skuffet over at den egne nasjonen stiller, mener Moldestad.

Tro på Lise Klaveness

– Det som ikke har vært forsøkt, er å si nei. «Om dere ikke bedre dette og dette og dette, så får dere ikke lov til å arrangere jordklodens aller største godbit innen idrett», sier Moldestad til Blikk.

– Føler du at noe av grasrotas meninger har nådd fram til FIFA?

– Jeg har ikke mye tro på FIFA.

– Hva har du tro på?

– Jeg har tro på å gjøre det vi gjorde her i Norge. At vi stilte krav til Norges Fotballforbund. Og jeg har tro på det Lise Klaveness gjorde. Det var jo helt fantastisk. Hun reiste til Doha og holdt en tordentale. Det gjorde hun av to grunner. Det ene er at skeives rettigheter er en personlig viktig sak for henne, men hovedgrunnen var jo at ett av premissene som ble lagt på det ekstraordinære fotballtinget, var at NFF skulle reise ned og stille sterk kritikk. Om flere nasjoner hadde våget det samme, kunne vi fått en endring. Men det er så mye korrupsjon i disse kretsene. Hadde vi hatt flere som Lise Klaveness i de store fotballnasjonene, flere som sto opp, så kunne vi kanskje fått endring. Vi trenger at de våger det, understreker Gjert Moldestad.

Til de som er glad i fotball har han en oppfordring:

– Tenk litt over hva det betyr å sitte i godstolen og se fotball VM i Qatar. Ta en reell runde med deg selv og tenk over hva dette mesterskapet egentlig innebærer. Spør deg selv hvor lenge vi bare skal akseptere det som skjer. Skal vi forbrukere på ett eller annet tidspunkt si at nei, nå er grensen nådd?

Powered by Labrador CMS