«Min pappa Marianne»
«Min pappa Marianne»

Hannas pappa ble Marianne

Filmen «Min pappa Marianne» er løselig basert på Ester Roxbergs bok, «Min pappa Ann-Christine», som handler om hvordan det var å miste en forelder og få en annen.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Hvordan håndterer voksne barn at deres far kommer ut som kvinne? En historie fra virkeligheten er utgangspunkt for filmen «Min pappa Marianne», som ble sluppet på svenske kinoer i februar. 28 år gamle Hanna (Hedda Stiernstedt) har sverget at hun aldri skal dra tilbake til småbyen hun vokste opp i. Men når hun mister jobben i Stockholm og blir dumpet av kjæresten, flytter hun likevel hjem til foreldrene.

Her får hun enda en livsomveltende beskjed. Hennes 60 år gamle pappa (Rolf Lassgård) orker ikke lenger å leve som mann. Den trygge faren og presten har levd i skapet lenge nok, og kommer ut som kvinnen Marianne, noe Hanna ikke aner hvordan hun skal takle.

Historien er basert på livet til Ann-Christine Roxberg, presten og trebarnsfaren som kom ut som transkvinne 58 år gammel for familien i 2010. Datteren Ester Roxberg skrev bok om hvordan det var å miste en forelder og få en annen. Filmen «Min pappa Marianne» har tatt tak i dette, og skildrer hele familiens håndtering av avsløringen. For Marianne er det ingen mulighet å snu. Hanna føler at oppveksten hennes har vært en løgn. Mariannes kone (Lena Endre) må finne sin egen rolle i ekteskapet.

Mye research

Regissør Mårten Klingberg gjorde mye research på temaet før filmen ble laget. Han snakket med Ann-Christine og andre transpersoner, samt den svenske lhbt-organisasjonen RFSL, for at historien skulle bli fortalt på best mulig måte. Skuespilleren Rolf Lassgård som spiller Marianne, traff også Ann-Christine som en forberedelse til filmen, og fikk hennes fulle støtte til å spille henne.

Til Aftonbladet forteller Lassgård at han ikke bare ble grepet av karakteren Marianne, men også av hele familiens rolle i historien: «Det er jo ikke bare en person som skal komme ut, men en hel familie. Med datterens reise for å akseptere dette blir hun på en måte oss andre, altså publikum, med våre fordommer, uansett hvor åpne vi er.»

«Min pappa Marianne» beskrives som en dramakomedie, som tar opp store tema på en lett tilgjengelig og god måte. I aktualitetsprogrammet «Direkt med Klas Svensson» understreker Lassgård at humoren aldri går på bekostning av Marianne, men på situasjonene rundt avsløringen. Særlig gjelder det Hannas reaksjoner. «Hun har jo de beste intensjoner, men når det er hennes trygge pappa som kommer ut, blir det vanskelig. Det hadde vært lettere for henne om det var naboen. Det handler om å ta opp temaet riktig. Jeg har jo spilt kvinne på scenen før, i musikalen ‘Hairspray’. Men jeg visste at dette var noe helt annet. Denne filmen er jo også en komedie, men rollen handler mer om respekt rundt temaet trans. Her handler det mer om sårbarhet og å stå for den man er.»

«Min pappa Marianne» ble sluppet på svenske kinoer 21. februar. Foreløpig er det ingen planlagt kinovisning i Norge.

Powered by Labrador CMS