Hannas pappa ble Marianne
Filmen «Min pappa Marianne» er løselig basert på Ester Roxbergs bok, «Min pappa Ann-Christine», som handler om hvordan det var å miste en forelder og få en annen.
Les også
-
Premiere på «Oro jaska»
NRK-serien «Oro jaska» handler om hva det koster om å være åpen om overgrep, eller skeiv kjærlighet, i Karasjok. Premiere 14. november.
-
Slik ser nye Hanne Wilhelmsen ut når Anne Holts «1222» blir TV-serie
24. januar får TV-seerne møte Anne Holts ikke alltid like sympatiske heltinne Hanne Wilhelmsen i TV-serien «Blindspor», som er basert på boken «1222» fra 2007.
-
Samisk ungdomsserie om skeivhet og voldtekt
Oro Jaska, som er samisk og betyr «hold kjeft», er en ungdomsserie fra Karasjok om vennskap, snøscootere og fordommer som knuses. Sendes på NRK i november.
-
Mer skeivt i «House of the Dragon»
Sesongavslutningen av «House of the Dragon» bød på både ny transskuespiller og polyforhold. Nå har skaperne også bekreftet at det blir en fjerde sesong av HBO-serien.
-
Ny sesong av The Umbrella Academy
Sesong fire byr på begynnelsen av slutten for The Umbrella Academy, og har premiere på Netflix 8. august.
-
Svensk Pride-serie kommer på norsk strømmetjeneste
Den svenske serien «Happy jävla Pride» følger et festglad Stockholm under pride-uka. Premiere på TV 2 Play 21. juni.
-
«Doctor Who» blir skeivere og skeivere
TV-serien «Doctor Who» viser på sett og vis det britiske samfunnet i miniatyr, skriver Oda Rygh. Det tok lang tid før noe skeivt kunne vises. Men serien prøvde, snublet og prøvde igjen.
-
Big Daddy Karsten som skurk
Karsten Marcussen, bedre kjent som Big Daddy Karsten, gjør sin skuespillerdebut i TV 2-serien «Purk», som har premiere 17. mars.
-
En dandys fall
HBO Max sin miniserie «FEUD: Capote Vs. The Swans» forteller historien om forfatteren Truman Capotes omgang med sosieteten i New York. Det endte med fordervelse.
-
Den ultimate lesbedaten
Har du drømt om å legge alt bak deg og bare dra av gårde i en selv-innredet van?
Hvordan håndterer voksne barn at deres far kommer ut som kvinne? En historie fra virkeligheten er utgangspunkt for filmen «Min pappa Marianne», som ble sluppet på svenske kinoer i februar. 28 år gamle Hanna (Hedda Stiernstedt) har sverget at hun aldri skal dra tilbake til småbyen hun vokste opp i. Men når hun mister jobben i Stockholm og blir dumpet av kjæresten, flytter hun likevel hjem til foreldrene.
Her får hun enda en livsomveltende beskjed. Hennes 60 år gamle pappa (Rolf Lassgård) orker ikke lenger å leve som mann. Den trygge faren og presten har levd i skapet lenge nok, og kommer ut som kvinnen Marianne, noe Hanna ikke aner hvordan hun skal takle.
Historien er basert på livet til Ann-Christine Roxberg, presten og trebarnsfaren som kom ut som transkvinne 58 år gammel for familien i 2010. Datteren Ester Roxberg skrev bok om hvordan det var å miste en forelder og få en annen. Filmen «Min pappa Marianne» har tatt tak i dette, og skildrer hele familiens håndtering av avsløringen. For Marianne er det ingen mulighet å snu. Hanna føler at oppveksten hennes har vært en løgn. Mariannes kone (Lena Endre) må finne sin egen rolle i ekteskapet.
Mye research
Regissør Mårten Klingberg gjorde mye research på temaet før filmen ble laget. Han snakket med Ann-Christine og andre transpersoner, samt den svenske lhbt-organisasjonen RFSL, for at historien skulle bli fortalt på best mulig måte. Skuespilleren Rolf Lassgård som spiller Marianne, traff også Ann-Christine som en forberedelse til filmen, og fikk hennes fulle støtte til å spille henne.
Til Aftonbladet forteller Lassgård at han ikke bare ble grepet av karakteren Marianne, men også av hele familiens rolle i historien: «Det er jo ikke bare en person som skal komme ut, men en hel familie. Med datterens reise for å akseptere dette blir hun på en måte oss andre, altså publikum, med våre fordommer, uansett hvor åpne vi er.»
«Min pappa Marianne» beskrives som en dramakomedie, som tar opp store tema på en lett tilgjengelig og god måte. I aktualitetsprogrammet «Direkt med Klas Svensson» understreker Lassgård at humoren aldri går på bekostning av Marianne, men på situasjonene rundt avsløringen. Særlig gjelder det Hannas reaksjoner. «Hun har jo de beste intensjoner, men når det er hennes trygge pappa som kommer ut, blir det vanskelig. Det hadde vært lettere for henne om det var naboen. Det handler om å ta opp temaet riktig. Jeg har jo spilt kvinne på scenen før, i musikalen ‘Hairspray’. Men jeg visste at dette var noe helt annet. Denne filmen er jo også en komedie, men rollen handler mer om respekt rundt temaet trans. Her handler det mer om sårbarhet og å stå for den man er.»
«Min pappa Marianne» ble sluppet på svenske kinoer 21. februar. Foreløpig er det ingen planlagt kinovisning i Norge.