Mary, Queen of Scots

Alle hadde seg med alle

Den historiske maktkampen, preget av konspirasjoner, begjær og tragedie, skildres i «Mary, Queen of Scots», regissert av Josie Rourke.

Publisert Sist oppdatert

Filmer og serier om britiske kongeligheter har alltid gjort det stort. Men de siste årene har populariteten nådd nye høyder. I 2016 kom det serier om både dronning Victoria og dronning Elisabeth II; «Victoria» og «The Crown». Nylig hadde Blikk intervju med regissøren og skuespillerne i «The Favorite», som handler om dronning Annes lesbiske forhold til sine to tjenere, Lady Sarah og Abigail.

Og i mai kommer det enda en film på norsk kino om skeive eskapader i det britiske kongehuset. En av tidenes mest intense maktkamper mellom to sterke kvinneskikkelser, gjenfortelles i dette påkostede dramaet om Mary Stuart, Skottlands dronning fra 1542 til 1567, og dronning Elizabeth I. I rollene finner vi to av Hollywoods beste skuespillere, Saoirse Ronan og Margot Robbie.

Mary Stuart ble dronning av Frankrike i en alder av 16 år, men da hun ble enke kort tid senere vendte hun hjem igjen til Skottland. Som eneste gjenlevende barn av James V, gjorde hun krav på den skotske tronen. Men hun siktet høyere enn det, og ble snart en trussel for sin slektning, Dronning Elizabeth I av England. Den historiske maktkampen, preget av konspirasjoner, begjær og tragedie, skildres i «Mary, Queen of Scots», regissert av Josie Rourke.

Affærer med kammerpikene

Ifølge et intervju med magasinet The Advocate hadde med hovedrolleinnehaverne Saoirse Ronan og Margot Robbie, skal Maria Stuart ha hatt affærer med kammerpikene sine, og et nært og vennskapelig forhold til sin privatsekretær David Rizzio, som brøt med datidas tradisjonelle kjønnsroller. Også Marias andre ektemann, lord Dearnley, hadde affærer med menn, blant annet Rizzio. Affærene var godt kjent og mye omtalt.

Dronning Elisabeths ambassadør omtalte, ifølge Out Magazine, lord Dearnley «mer som en kvinne enn en mann» og «med et kvinnelig ansikt» - som var tydelige hint om at han foretrakk menn.

I intervjuet med The Advocate forteller Ronan at seksuell promiskuitet var svært vanlig i Europa i denne tidsperioden. Kjønn hadde mindre betydning for hvem man lå med, alle hadde seg med hverandre, og Maria tok denne vanen med seg til Skottland. Ordet bifil eksisterte ikke den gangen, men ifølge Robbie var «alle» maktpersoner det på denne tida. For eksempel var Mary Stuart og lord Dearnleys sønn, som senere ble kong James I, så viden kjent for å foretrekke menn at adelen sendte sine vakreste sønner til hoffet i stedet for døtrene.

De nokså ukjente skeive sidene ved både kongehuset og denne historiske epoken er ivaretatt i den kommende filmen. Magasinet Out forklarer ettertidas generelle kunnskapsløshet om hvor utbredt skeiv seksualitet var den gangen som et resultat av at historikere bevisst ignorerte dette, preget av sin samtids homofobi.

«Mary, Queen of Scots» har premiere 3. mai 2019.

Powered by Labrador CMS