Film

«The Wounded Man» (1983)
«The Wounded Man» (1983)

Undergrunnsfilm fra 1983 omsider på Netflix

Unge og ensomme Henri blir besatt av en mann som begår et voldelig ran på en togstasjon, men besettelsen skal vise seg å få grusomme følger.

Publisert

En fransk undergrunnsfilm fra 1983 har fått et nytt liv 40 år etter. «Den sårede mannen hadde premiere i USA i 1985, og forble i all hovedsak plassert i kategorien «underground», og hovedsakelig vist på små uavhengige kinoer i New York City og antakelig ukjent for amerikanere flest.

Men i januar i år ble filmen satt opp igjen på Anthology Film Archives på Manhattan, et betydelig mer synlig, om ikke akkurat mainstream, filmhus og her ble tusenvis av nye kinogjengere kjent med en av den franske regissøren Patrice Chéreaus mest intense filmer. Også Netflix har funnet det for godt å gi filmklassikeren et nytt publikum, for de er uredde nok.

For «Den sårede mannen», med den franske originaltittelen «l’Homme blessé», og på engelsk «The Wounded Man», beskriver på nådeløst vis en tenårings voldelige oppvåkning som homofil. Filmen var høyst konfronterende i 1983, og oppfattes trolig som det fortsatt. Den hadde premiere i aids-epidemiens begynnelse og ble i sin tid både kritisert for volden den viser, og for sin smertefulle beskrivelsen av homofil kjærlighet.

Historien utspiller seg i en sjuskete provinsby i Frankrike. Henri skal sammen med familien følge søsteren til en bussterminal fordi hun skal reise for å studere i en annen by. Derfra tar de bussen sammen til togstasjonen. Og det er der det skjer.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS