Film

Endelig en ny norsk skeiv film!

Tirsdag har filmtiårets mest spennende skeive kjærlighetshistorie førpremiere på Vika kino i Oslo. På fredag har den spesialvisning på «Norwegian dream» på Vega, samme dag som den har norsk kinopremiere.

I filmen får unge polske Robert, spilt av Hubert Milkowski, jobb på en laksefabrikk, og forelsker seg i Ivar, spilt av Karl Bekele Steinland.
Publisert Sist oppdatert

«Norwegian Dream» er noe som sjeldent på norske kinolerret som en skeiv kjærlighetshistorie. Polske Hubert Miłkowski og trønderske Karl Bekele Steinland har hovedrollene i et sårt drama om hvor vanskelig det kan være å elske andre når man ikke kan akseptere seg selv.

Men dette er også en film som dykker ned i forholdet mellom det norske og det polske, sosial ulikhet og arbeidsrettigheter, og rasisme.

Samtale med Brita

Tirsdag 14. mars har «Norwegian dream» førpremiere. Etter visningen på Vika kino, leder Brita Møystad Engseth samtalen mellom regissøren Leiv Igor Devold, organisasjonsleder i LO Bård Nylund og forfatteren Guro Sibeko.

Tirsdag 14. mars har «Norwegian dream» førpremiere med rød løper og bobler i glasset. Etter visningen på Vika kino i Oslo, leder Brita Møystad Engseth samtalen mellom regissøren Leiv Igor Devold, organisasjonsleder i LO Bård Nylund og forfatteren Guro Sibeko.

Fredag 17. mars er det spesialvisning på «Norwegian dream» på Vega Scene. Der blir det samtale etter filmen mellom regissøren Igor Devold, Bassel Hatoum fra Skeiv Verden og representanter for Den Norske Helsingforskomité, og den polsk-norske organisasjonen SOLI Aksjon.

I samtalene stilles det spørsmål om blant annet hvorfor den første norske skeive spillefilmen på mange år, også er polsk, og hvor viktig egentlig nasjonalitet, klasse og seksualitet er utenfor filmlerretet i dagens Norge.

Håper på skeiv filmbølge

Regissøren Igor Devold debuterte på norske kinoer i 2015 med musikkdokumentaren om Kaizers Orchestra, «The Accidental Rock Star». Han har regissert, skrevet og/eller produsert over tolv dokumentarer og kortfilmer.

– Men det er altfor få norske skeive filmer. Jeg håper «Norwegian Dream» kan starte en skeiv filmbølge, sier Devold til Blikk.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er sju prosent av den voksne befolkningen skeive. Blant de som er født etter 1990, bikker andelen elleve prosent.

– Så jeg håper kjærlighetshistorien treffer dem. Jeg skulle ønske at jeg kunne sett denne filmen da jeg var ung. Jeg blir veldig glad hvis den bidrar til mer åpenhet, og jeg håper at andregenerasjonspolakker som ser den, skjønner at det finnes masse skeive polakker også, sier Devold som selv er halvt polsk.

Polens paradokser

– Min mor kom fra Polen til Norge i 1975. Hun hadde en Nowegian dream, for å si det på den måten. Den gang lå Polen fortsatt bak jernteppet, forteller Leiv Igor Devold.

I juni 2020 hadde over hundre kommuner i det sørøstlige Polen innført lhbt-frie soner, over en tredjedel av landet, et område på størrelse med Ungarn. Etter press fra EU og Norge er mange avviklet, men det er fortsatt flere titalls soner igjen.

– Men Polen er fullt av paradokser. Jeg sjekket hvor mange skeive filmer som er laget i Polen og Norge de siste ti årene. Helt uakademisk kom jeg til at det er laget fem i Polen, men bare to i Norge, «Thelma» og «Barn». I fjor var det 50-årsjubileum for opphevelsen av homoforbudet i Norge i 1972. Det ble opphevet i Polen i 1932, forteller Devold som fikk en million i produksjonsmidler fra det polske filminstituttet til «Norwegian Dream».

To minoriteter samtidig

– Den skeive historien var spiren i hele filmprosjektet, men siden har den gått mange veier. Den kommer fra et brennende engasjement, dette er et «passion project», forteller Devold som har laget en film om sosial dumping, rasisme, klasseforskjeller og om å finne-seg-selv oppi det hele.

– Jeg håper at de som går for å se en skeiv kjærlighetshistorie, også lærer litt om hvordan det er å være en østeuropeisk innvandrer. Å stå i to minoriteter samtidig, i et krysspress. Det handler om tilhørighet og sosial kontroll.

Førpremiere: Tirsdag 14. mars kl. 17.30, Vika kino, Oslo, med samtale etterpå.

Spesialvisning: Fredag 17. mars kl. 17.30, Vega Scene, Oslo, med samtale etterpå.

Les mer om spesialvisningen på Vega Scene

Powered by Labrador CMS