«Moonlight»

Skeive filmer som passer perfekt til hjemmekino

Publisert

«The Boys in the Band» (Netflix)

Filmen «The Boys in the Band» er basert Mart Crowleys teaterstykke med samme navn fra 1968. Både skuespillet og filmen foregår utelukkende i en leilighet på Manhattans East side, før, under og etter et bursdagsselskap for den mystiske Harold. Den nydelige, men fullstendig dysfunksjonelle, Michael er festens vert. Når Michaels gamle romkamerat fra universitetet dukker opp uinvitert må gjengen holde homovibbene til et minimum. Dette er tross alt før avkriminaliseringen, hvor møter som disse var strengt forbudt.

Det stjernespekkede skuespillerensemblet, med blant andre Zachary Quinto, Jim Parsons, Matt Bomer og Andrew Rannells, har alle spilt rollene tidligere – i teaterversjonen fra 2018. Det kommer tydelig fram i de mange nyanserte og interessante rolletolkningene. Den nydelige kollektive roligdansen til låta «This Guy’s In Love With You» av Herb Alpert & The Tijuana Brass tar kaka – her glemmer man nesten at dette ikke er en virkelig vennegjeng i 1968.

Om du vil vite mer om bakgrunnen for det kontroversielle skuespillet anbefales dokumentaren «The Boys in the Band: Something Personal», som også ligger ute på Netflix, for intervjuer med skuespillerne og Crowley selv.

«Leve. Elske» (NRK TV)

Den svenske dokumentaren «Leve. Elske» fra 2018 forteller historien om Regnbågen, verdens første LHBT-bofellesskap for eldre homofile, i Stockholm. Bofellesskapet åpnet i 2013. Over 40 kvinner og menn over 55 år, og en god del hunder, flyttet inn på aldershjemmet. De er alle en del av en generasjon som vokste opp i kjølvannet av andre verdenskrig. Beboerne bærer med seg minnet om tiden da homofile ble sendt i konsentrasjonsleir. I oppveksten deres var homofili straffbart og sykdomsstemplet, og i dag er det fremdeles skambelagt for flere av de intervjuede. Vi følger Agneta, Ingbritt og Thomas, som flytter inn i sitt nye hjem på Regnbågen. Blir dette stedet hvor de for første gang føler seg hjemme?

Regissør Mette Aakerholm Gardell lar oss på mesterlig vis bli kjent med beboerne i Regnbågen gjennom intime og rørende intervjuer. Filmen var nominert til HUMAN-prisen under HUMAN International Documentary Film Festival i 2018.

«Todrick Hall: Behind the Curtain» (Netflix)

Selv om du ikke er kjent med Todrick Hall fra før er dette en film som står stødig på egne bein. Hall er blant annet rapper, sanger, skuespiller, regissør, koreograf og youtube-personlighet. De fleste RuPaul-fans vil kanskje kjenne ham igjen som den karismatiske koreografen av seriens mange danse- og musikaloppsetninger, eller fra den virale musikkvideoen «Nails, Hair, Hips, Heels». Men Hall er også så mye mer enn en entertainer: Han har blitt et ikon.

I «Todrick Hall: Behind the Curtain» følger ham i arbeidet med musikalen «Straight Outta Oz», som er basert på hans erfaring av å vokse opp som homofil og svart i Sørstatene i USA. Regissør Katherine Fairfax Wright skaper et dynamisk bilde av artisten slik vi aldri har sett ham før. Spesielt nydelig er samtalene mellom Hall og moren hans.

«Todrick Hall: Behind the Curtain» er kun tilgjengelig til søndag 4. april, så her gjelder det å være rask!

«The Half of It» (Netflix)

I «The Half of It» møter vi den sjenerte stjerneeleven Ellie (Leah Lewis). 17-åringen bruker den glupe hjernen til å tjene penger på å skrive medstudenters skolestiler. En dag får hun en litt uvanlig forespørsel. Paul (Paul Munsky), en av guttene fra skolens fotballag, er håpløst forelska i den vakre klassekameraten deres Aster Flores (Alexxis Lemire). Han vil gjerne at Ellie skal hjelpe ham med å skrive kjærlighetsbrev. Ellie går i gang med oppgaven, men kommer etter hvert over et problem: Hun begynner selv å forelske seg i Aster.

«The Half of It» er en lett og hjertevarm film om det vanskelige følelseslivet i tenårene. Kritikerne falt pladask, og den vant blant annet pris for Best Narrative Feature på Tribeca Film Festival i 2020.

«Moonlight» (Netflix)

Fra onsdag 31. mars kan man endelig se Oscarvinneren «Moonlight» på Netflix. Filmen følger livet til en homofil afro-amerikansk mann, spilt av Trevante Rhodes, Ashton Sanders og Alex Hibbert, i forskjellige faser av livet. «Moonlight» var den første filmen med skeiv tematikk til å vinne Oscar for beste film. Det er også den første filmen med et utelukkende afro-amerikansk skuespillerensemble til å vinne samme pris. Mange kritikere mener den allerede er en av århundres beste filmer, og her er det vanskelig å være uenig.

«Min skeive familie» (Netflix)

Filmskaper Hao Wu er oppvokst i Chengdu, sør-øst i Kina, men har bodd i USA i over 20 år. I kortdokumentaren «Min skeive familie» tar han utgangspunkt i eget liv for å fortelle om sin egen rolle som homofil sønn i en tradisjonell kinesisk familie. I første scene befinner vi oss i hjemmet til surrogatmoren Cortine, som skal føde barnet til Hao og ektemannen Eric. Det klippes så til Chengdu, hvor Haos familie har samlet seg for å feire bestefarens 90-årsdag. Hao har kommet ut til sin nærmeste familie, inkludert moren og faren, men sliter med å komme ut til resten. Haos far støtter ham, men omtaler likevel homofilien som et valg. Haos mor, som er tydelig skeptisk til seksualiteten hans, vil helst at Eric skal omtales som «Haos venn» foran bestefaren. Bestefaren på sin side, skulle helst sett at Hao flyttet tilbake til Kina for å få seg kone og barn.

«Min skeive familie» er et smertefullt, men likevel varmt, innblikk i hvor vanskelig det er å ikke bli fullt akseptert av de du elsker høyest. Det er også en sterk politisk og kulturell kommentar til et land hvor skeive må gjemme seg, eller flytte vekk, som Hao selv gjorde.

«The Prom» (Netflix)

Hva hadde vel denne lista vært uten en skikkelig feel good-film? «The Prom» er et av de siste prosjektene til den ekstremt effektive Ryan Murphy. De siste årene har han knaket til med publikumsfavoritter som «American Horror Story», «Pose», «The Politician», «Hollywood og «Ratched». Når han nå gir oss nok en high school-musikal, i ekte «Glee»-ånd, tar vi den imot med åpne armer.

I «The Prom» møter vi Emma (Joe Ellen Pellman), som blir møtt med motstand i sitt konservative lokalmiljø i Edgewater, Indiana, når hun ytrer et ønske om å ta med en jente som kavaler til skoleballet. Samtidig blir vi introdusert for de tre Broadway-stjernene Dee Dee Allen (Meryl Streep), Barry Glickman (James Corden) og Angie Dickinson (Nicole Kidman) på premierefesten til den fiktive musikalen «Eleanor! The Elanor Roosevelt Story» en bar i New York. Musikalen blir slakta, og de tre stjernene må finne ut hvordan de skal løse PR-helvetet. De kommer over historien om Emma og setter seg på første fly til Indiana. Nå skal de homofiendtlige bondeknølene få se det beste skoleballet noen sinne. Emma stakkars, forsvinner litt i Broadway-stjernenes forsøk på å framstå som eksemplariske medmennesker.

BONUS: Vegas skeive hjemmekinoprogram

Vegas hjemmekino kan bli en sterk konkurrent til Netflix og HBO denne påska. Her kan du både leie og kjøpe en rekke gode, skeive filmer. Spesielt tre titler styrker Vegas digitale kinoprogram betraktelig.

«Kammerpiken» er en nydelig og ekspressiv film som uten tvil går inn i den filmhistorien som en skeiv klassiker. Filmen er basert på Sarah Waters' skeive bok «Fingersmith» fra 2002. I Park Chan-Wooks regi får vi se den viktorianske fortellingen i ny drakt. I Chan-Wooks versjon er historien satt til Korea på 1930-tallet, under den japanske okkupasjonen. Vi følger Sookee, en nyansatt kammerpike hos den mektige japanske kvinnen Hideko. I all hemmelighet har Sookee en plan om å svindle Hideko, men planen blir komplisert når de to kvinnene får følelser for i hverandre. Filmen kjempet om den gjeve Palme d'Or-prisen på filmfestivalen i Cannes i 2016. Den ble møtt med stor jubel og stående applaus på premieren under festivalen.

«I morgen danser vi» er en sterk og sjarmerende fortelling om dans, machokultur og forbudt kjærlighet. Vi blir kjent med Merab, som går på danseskole i Georgias hovedstad Tblisi, hvor han trenes opp i den georgiske dansetradisjonen. En dag dukker det opp en ny elev i klassen: Den rebelske Irakli, som ikke ser ut til å bry seg om hva andre tenker om han. Merab blir både fascinert og provosert av Iraklis fryktløse oppførsel. Etter hvert utvikler det seg likevel følelser mellom dem. Men georgisk dans er basert på maskulinitet, får vi høre. Et forhold mellom de to dansende guttene er derfor potensielt er livsfarlig i et land der homofil kjærlighet er uakseptabelt og brudd mot samfunnets normer kan få alvorlige konsekvenser.

Selvfølgelig må også «Portrett av en kvinne i flammer» nevnes. Den usedvanlig vakre og følelsesladde historien om Marianne og Héloïse tok publikum med storm i 2019. Historien er satt til 1700-tallets Frankrike. Marianne er en kunstner som har fått i oppdrag å male et portrett av den vakre Héloïse. Héloïse har nettopp blitt hentet hjem fra et kloster av moren, som vil gifte henne bort til en italiensk adelsmann. Før ekteskapet må det males et portrett av henne, men i protest mot ekteskapet nekter Héloïse å la seg avbilde. Kunstnerne som har forsøkt før Marianne har måttet dra hjem tomhendte, men hun har en bedre plan enn å røpe seg som nok en kunstner. Hun utgir seg i stedet for å være en tjenestepike, og tar med seg Héloïse på daglige gåturer for å nøye studere henne til portrettet. Regissør Céline Sciamma har med et nydelig blikk for utsnitt og detaljer, og skarpt manus, skapt et annerledes og glitrende kostymedrama. Dette er fransk film på sitt beste.

Powered by Labrador CMS