Film

Fedre i skilsmissetrøbbel

Paolo og Simone er fedre til tenåringen Leone. Når ekteskapet deres slår sprekker, får de et juridisk dilemma siden kun den biologiske faren vil få foreldreretten til sønnen.

Publisert

«The Invisible Thread» (originaltittel: «Il filo invisibile») utforsker følelsene og familiedynamikken som oppstår når en skeiv familie står overfor en mulig skilsmisse. Filmen følger ekteparet Simone og Paolo og deres tenåringssønn Leone. Etter å ha oppdaget at Simone har vært utro, ønsker Paolo å skille seg. Samtidig er Leone godt i gang med både et skoleprosjekt om lhbt+rettigheter i Europa og en flørt med ei jente i klassen. Simones sidesprang blir sammenflettet med Leones gryende seksualitet og identitetssøken, og skaper et intimt portrett av en familie i oppløsning sett fra flere perspektiver.

Filmen kunne lett ha blitt nok et portrett av et monogamt skrantende forhold, men en sentral juridisk problemstilling gjør filmen spesielt interessant. For hvis Paolo skiller seg fra Simone, blir nemlig foreldreretten dem imellom avgjort av en farskapsprøve. Ifølge loven kan ikke Paolo og Simone få delt foreldreskap som i heterofile skilsmisser. Da er det den av fedrene som befruktet den amerikanske surrogaten Tilly med sin sæd, som vil bli regnet som juridisk far. Dette gjør også en mulig skilsmisse enda mer komplisert og emosjonell for alle parter.

Selv om filmen preges av litt melodramatisk skuespill og noen malplasserte slapstick-sekvenser, jordes den av den skeive kjernefamiliens daglige møter med spørsmål rundt foreldreskap og «alternativ» familiestruktur. Den framstiller frustrasjonen og utmattelsen for både foreldrene og tenåringssønnen over at spørsmål rundt biologisk farskap, arv, og relasjoner skjer både på jobb, med venner rundt middagsbordet, på skolen, og i helsebyråkratiet og rettssystemet.

«The Invisible Thread» blir nok ingen italiensk Oscar-kandidat, men den er likevel verdt å se. Regissør Marco Simon Puccioni, som også skrev manuset sammen med Luca De Bei, har skapt en varm, oppriktig og empatisk historie om de mange urettferdige og fordomsfulle utfordringene den skeive familien møter på i løpet av livet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS